Τη διευκρίνιση ότι «συνεχίζω να είμαι αντιπρόεδρος παρά τη συνολική εκτίμηση περί του αντιθέτου», έκανε ο κ. Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στην ημερίδα που διοργανώνει η Αντιπροεδρία της κυβέρνησης, μαζί με το Invest in Greece.

Ο κ. Πάγκαλος, στην πρώτη δημόσια ομιλία του, μετά την ομιλία στη Βουλή περί δημοκρατικών κυβερνήσεων που είχε προκαλέσει την αποχώρηση της ΝΔ ,σημείωσε ότι συνεχίζει να είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διότι, όπως είπε, «συμβαίνει το μαγικό να μου συμβαίνει το αντίθετο από ό,τι λέει και γράφει ο Τύπος». Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να ασχολείται με το Γραφείο για τη διευκόλυνση και την απεμπλοκή των επενδύσεων, που έχει συσταθεί στην Αντιπροεδρία. Ανέφερε ότι σε μια ευνομούμενη κοινωνία με καλές γραφειοκρατικές και διοικητικές παραδόσεις δεν θα υπήρχε αυτό το Γραφείο. Το Γραφείο όμως αυτό έγινε η αιτία να ξεμπλοκαριστούν επενδύσεις ύψους 15 δισ. ευρώ.

Ο κ. Πάγκαλος επέμεινε στον ρόλο του ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λέγοντας ότι «δεν έχω τη δυνατότητα βάσει του Συντάγματος να κρίνω υπουργούς ή να απολύω υπουργούς, όπως μπορεί να κάνει ο Πρωθυπουργός. Ως αντιπρόεδρος μπορώ μόνο διά της πειθούς να επιτύχω μια καλή συνεργασία για την απεμπλοκή των επενδύσεων».

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο πρόβλημα των επενδύσεων λέγοντας ότι μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κατάσταση «μη απάντηση» από τις υπηρεσίες του δημοσίου σχετικά με την εξέλιξή τους. Το διάστημα αυτό, παρατήρησε, μοιάζει με τις «λίνδες» των καθολικών (δηλαδή ο ενδιάμεσος χώρος στον οποίο πηγαίνουν οι ψυχές των αβάπτιστων παιδιών) και πρόσθεσε με νόημα: «Στον τόπο μας υπάρχουν οι γραφειοκρατικές λίνδες».

Στην ημερίδα μίλησε και αναπληρωτής υπουργός Ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας κ. Χάρης Παμπούκης ο οποίος προανήγγειλε τη δημιουργία ενός συστήματος προ αδειοδότησης για τα επενδυτικά σχέδια, καθώς και τη γενίκευση του fast truck, το οποίο παρομοίασε με «μετροπόντικα» της γραφειοκρατίας. Ως παράδειγμα για το σύστημα της προ αδειοδότησης ανέφερε την προώθηση «σταθμών κρουαζιέρα», σημειώνοντας ότι βασική στόχευση είναι να προωθηθούν συστήματα κινήτρων για τα σκάφη με ελληνική σημαία.