Μια πρώτη απόπειρα να καλλιεργηθεί στο λαό η ιδέα της συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ως ένα βήμα προς κυβέρνηση «σωτηρίας του κεφαλαίου, όχι σωτηρίας του λαού», ήταν, σύμφωνα με το ΚΚΕ, οι κινήσεις για συναίνεση μεταξύ Παπανδρέου-Σαμαρά. Μάλιστα, εκτιμά ότι θα το ξαναεπιχειρήσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας το μεσημέρι της Πέμπτης, τις τελευταίες εξελίξεις, επεσήμανε πως παρά το γεγονός ότι εξελίχθηκαν τα πράγματα σαν οπερέτα, όπως είπε, «έγινε ένα σημαντικό βήμα να συνηθίσει ο λαός την ιδέα της συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που κάποτε ήταν ανίερη συμμαχία. (…). «Νομίζω ότι ένα βήμα προς κυβέρνηση «σωτηρίας» έγινε, έτσι όπως τη λένε. Δηλαδή μιας σωτηρίας του κεφαλαίου, όχι σωτηρίας του λαού. Το επόμενο βήμα μπορεί να γίνει και με παραμερισμό προσώπων. Και με άλλες ανακατατάξεις. Σκεφθείτε πριν 2-3 χρόνια αυτό τι ήταν δηλαδή, συνεργασία με τη «Δεξιά». Το βήμα έγινε».

Και αργότερα, το βράδυ, από την Ομόνοια, στη συγκέντρωση του ΚΚΕ όπου μίλησε, επέμεινε στο ότι το ΚΚΕ προσπερνά «τα τραγελαφικά γεγονότα», από την πρόθεση του πρωθυπουργού για παραίτηση, από την ετοιμότητα Σαμαρά για κυβέρνηση συνεργασίας, ως και την κατάληξη στη «φάρσα του ανασχηματισμού». Κι αυτό για να δώσει έμφαση στην άποψη ότι «η συναίνεση ναυάγησε προσωρινά, θα την ξαναεπιχειρήσουν, αφού άλλωστε υπάρχει η βάση, η συμφωνία στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας και η διαχείριση της κρίσης σε βάρος του λαού».

Η κυρία Παπαρήγα τόνισε ότι ακόμα κι αν η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου σχηματιστεί και πάρει ψήφο εμπιστοσύνης «δεν μπορεί να σταθεί». Όπως είπε, το αίτημα για εκλογές σήμερα «είναι υπερώριμο». Επεσήμανε πάντως ότι πλέον η λογική «ψηφίζω για το ποια κυβέρνηση θα φτιάξουν» δεν μπορεί να ισχύσει σε αυτές τις εκλογές. Το ΚΚΕ ζητά εκλογές «για να καταφέρει ο λαός ένα πρώτο βαθύ πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα. Όσο πιο αδύναμη κυβέρνηση προκύψει, τόσο πιο εύκολο θα είναι για το λαό να αποτρέψει τα χειρότερα. Όποια κυβέρνηση και αν προκύψει θα κάνει τα ίδια και χειρότερα, εντός του συστήματος οι επιλογές είναι συγκεκριμένες».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι κριτήριο σήμερα του ριζοσπαστισμού και της χειραφέτησης του λαού είναι «η εκλογική και πολιτική δύναμη του ΚΚΕ. Καθαρά πράγματα, δεν το λέμε μόνο εμείς, αυτό το λένε και οι αντίπαλοι». Κάλεσε όσους με την ψήφο τους, «από πλάνη, από αυταπάτη» στήριζαν την εναλλαγή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να «ξεμπερδέψουν από αυτά τα ταμπού» και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ «ανεξάρτητα αν έχουν διαφορές μαζί μας για τα ζητήματα του σοσιαλισμού».

Τόνισε ότι η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα επιδιώκει συναίνεση και ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ είναι έτοιμοι και «απλώς θα κοιτάξουν την κατάλληλη στιγμή». Για τη Δημοκρατική Αριστερά είπε ότι «ταλαντεύεται».

Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι «και αυτός με τον τρόπο του συμβάλλει στη συναίνεση», σημειώνοντας ότι όλη η εναλλακτική του πρόταση είναι «να χωρίσουμε το χρέος σε νόμιμο και παράνομο, άρα επιδιώκει τη διαπραγμάτευση του χρέους και μάλιστα θέλει μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων με πυρήνα την αριστερά, που θα κάνει αριστερή διαπραγμάτευση του χρέους, εντός της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και θα φτιάξει μάλιστα και ένα αριστερό τραπεζικό σύστημα. Τώρα αυτά για γέλια, για κλάματα; Όλα αυτά όμως συμβάλλουν στον αποπροσανατολισμό».

Ζήτησε από τους εργαζόμενους να εμπιστευθούν το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι είναι ένα «πολύ έμπειρο και μαχητικό κόμμα» και «ξέρει πάρα πολύ καλά ότι το βάθος των αλλαγών που παλεύει, όχι μόνο στο επίπεδο του πολιτικού συστήματος, αλλά πάνω από όλα στο πεδίο της οικονομίας», όσον αφορά «την ανατροπή της κυριαρχίας των μονοπωλίων» θα γίνει με μια «ισχυρή κοινωνική, πολιτική λαϊκή συμμαχία».

Μάλιστα, από την συγκέντρωση στην Ομόνοια είπε «όχι» σε μια οποιαδήποτε συμμαχία «με το θολό τίτλο προοδευτικές, αριστερές δυνάμεις, εκσυγχρονιστικές και ανανεωτές», αντιπροτείνοντας μια συμμαχία «των αντιμονοπωλιακών, αντιιμπεριαλιστικών, αντικαπιταλιστικών δυνάμεων, συμμαχία που ενώνεται για την πάλη κατά της εξουσίας των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία».

Η κυρία Παπαρήγα κάλεσε τον ελληνικό λαό να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τις απειλές ότι αν δεν συμμορφωθεί ο ελληνικός λαός με το Μνημόνιο με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα χρεοκοπήσει, θα βρεθεί δίχως συντάξεις και μισθούς. «Τον πανικό και το φόβο τους μπροστά στο ξεγύμνωμα του καπιταλιστικού συστήματος και της ΕΕ προσπαθούν να τον μεταστρέψουν σε λαϊκό πανικό και φόβο. Όταν οι επάνω τρέμουν οι κάτω αντεπιτίθενται με ακόμα μεγαλύτερη μαχητικότητα», σημείωσε.

Όπως είπε οι εκβιασμοί γίνονται για να «υποταγεί ο λαός κατά κράτος, και να αφήσει ελεύθερο το πεδίο να διαπραγματευθούν μεταξύ τους στα πλαίσια της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ πότε ακριβώς και πόσα χρήματα, θα πάρουν πίσω οι λεγόμενοι πιστωτές».