Τον απολογισμό των 18 μηνών της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠαΣοΚ, στον οποίο στηρίχθηκε η εισήγηση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο, προετοίμασε το οικονομικό επιτελείο κι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το κείμενο «που ήμασταν που φθάσαμε» που παρουσιάστηκε και στους βουλευτές αναφέρει τα εξής:

Ο Οδικός Χάρτης για τη Νέα Ελλάδα δεν ξεκινάει από το μηδέν. Βασίζεται, επικαιροποιεί, συμπληρώνει και, όπου χρειάζεται, διορθώνει το τιτάνιο έργο που έχει συντελεστεί στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2009. Είναι το επόμενο βήμα στην πορεία υλοποίησης του προεκλογικού μας προγράμματος. Πορεία που μας οδηγεί από την Ελλάδα της χρεοκοπίας στην Ελλάδα της ευημερίας.

Μέσα σε 18 μήνες έγιναν όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα. Και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Γιατί η πραγματική αλλαγή είναι ένας μαραθώνιος. Και για να φτάσουν τα αποτελέσματά της σε κάθε πολίτη, που είναι και το ζητούμενο, χρειάζεται πολλή δουλειά – τις περισσότερες φορές, δεν αρκεί ένας νόμος. Απαιτείται διαρκής, πολύχρονη και επίπονη προσπάθεια.

Αλλά τα πρώτα βήματα ήδη έγιναν. Μέσα σε 18 μήνες, δώσαμε απτά δείγματα γραφής ότι παλεύουμε για ένα κράτος ευνομίας, που σέβεται τον πολίτη και τους νόμους που το ίδιο ψηφίζει

Στην νοοτροπία λειτουργίας της κυβέρνησης

1. Κάναμε πράξη το αυτονόητο: ουσιαστικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, σε ρυθμό πρωτόγνωρο, κυρίως για τα δεδομένα της προηγούμενης κυβέρνησης.

2. Ξεκινήσαμε την πρωτοφανή για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα διαδικασία της ηλεκτρονικής διαβούλευσης για κάθε νομοθετική μας πρωτοβουλία.

3. Αποφασίσαμε να δώσουμε σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο, ξεκινώντας από τις πολιτικές θέσεις – κλειδιά των Γενικών Γραμματέων.

4. Εξασφαλίσαμε την αποδέσμευση της δικαστικής από την επιρροή της εκτελεστικής εξουσίας, αλλάζοντας τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και αναβαθμίσαμε τη Σχολή Δικαστών.

5. Προωθήσαμε άμεσα την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, γιατί η αξιοπιστία δεν χτίζεται με «αλχημείες» και «μαγείρεμα» στοιχείων.

6. Ψηφίσαμε νόμο που άλλαξε ριζικά το καθεστώς των δαπανών των συνδυασμών που συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

7. Αντιμετωπίστηκε για πρώτη φορά, το θέμα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, ξεκινώντας την αποξήλωση από τις κεντρικές λεωφόρους και καθιερώνοντας ταυτόχρονα νέους κανόνες στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην νοοτροπία λειτουργίας του δημοσίου

8. Από τις κομματικές πελατειακές προσλήψεις περάσαμε στην υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ.

9. Από τις ευνοιοκρατικές προαγωγές περάσαμε στην πλήρως αξιοκρατική επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο.

10. Από ένα καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας που επέτρεπε ακόμη και τη ρουσφετολογική διαχείριση της απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας θεσπίσαμε κανόνες που διασφαλίζουν την ευνομία με σαφή δικαιώματα και υποχρεώσεις και κανόνες που προάγουν την κοινωνική συνοχή.

11. Κάναμε τα πρώτα βήματα για να σπάσει το καθεστώς της ατιμωρησίας:

– Τροποποιήσαμε και αυστηροποιήσαμε τις διατάξεις για το «πόθεν έσχες» και τα αδικήματα που τελούνται στην Υπηρεσία.

– Συστήσαμε Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

– Με το νέο «νόμο περί ευθύνης Υπουργών» και παρά τους συνταγματικούς περιορισμούς, απαντάμε στην εύλογη απαίτηση των πολιτών να καταστεί πιο αποτελεσματική η διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών κυβερνητικών στελεχών σε υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος.

12. Από τα συνήθη ευχολόγια για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης που ακούγαμε τα προηγούμενα χρόνια, περάσαμε σε συγκεκριμένες πράξεις που έγιναν με στόχο τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

– Εισάγαμε το νέο θεσμό της διαμεσολάβησης και ενισχύσαμε το θεσμικό πλαίσιο κάνοντας παρεμβάσεις στην Ποινική, τη Διοικητική δίκη και τώρα και στην πολιτική Δικαιοσύνη.

13. Εκεί που δεν είχαμε καμία προστασία των καμένων εκτάσεων, ούτε δασικούς χάρτες που να ορίζουν τι είναι δάσος και τι όχι, τώρα για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας αναρτήσαμε τους πρώτους δασικούς χάρτες, θωρακίζοντας το δάσος από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση. Παράλληλα, έχουμε νομοθετήσει την αναστολή δόμησης σε καμένες περιοχές, και σε συνδυασμό με το νόμο για τη βιοποικιλότητα, προστατεύουμε τον εθνικό μας πλούτο που είναι οι ομορφιές της Ελλάδας.

Στην οικονομία

14. Πριν από μόλις 18 μήνες, τα εισοδήματα από κεφάλαιο φορολογούνταν λιγότερο από τα εισοδήματα από την εργασία. Το ΕΤΑΚ εφαρμοζόταν επί δικαίων και αδίκων – η μεγάλη ακίνητη περιουσία ήταν στο απυρόβλητο. Κανένας δεν άγγιζε τους ιδιοκτήτες offshore, κανένας δεν άγγιζε τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Σήμερα, όλα αυτά αλλάζουν.

– Από φέτος εφαρμόζεται το φορολογικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πέρσι και προωθεί όσο ποτέ άλλοτε στη χώρα μας την φορολογική δικαιοσύνη, με ελαφρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και φορολόγηση του πλούτου εκεί που πραγματικά υπάρχει.

15. Ενεργοποιήσαμε ξανά τον ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό του Υπουργείου Οικονομικών, φέρνοντας για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας προκλητικές εστίες φοροδιαφυγής και εισπράττοντας πρόστιμα για τα οποία για πολλά χρόνια δεν υπήρχε κανένας έλεγχος.

16. Αξιοποιώντας την πλούσια βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, κάναμε για πρώτη φορά διασταυρώσεις εντοπίζοντας περιπτώσεις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής που προκαλούσαν το αίσθημα δικαίου και κυρίως αποτελούσαν πηγή απώλειας τεράστιων ποσών εσόδων για το κράτος.

17. Με πρόσφατο νόμο θεσπίστηκαν, μεταξύ άλλων, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής, Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος και μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου τα ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγής να τιμωρούνται άμεσα και αποτελεσματικά). Επίσης εισάγεται η Κάρτα αποδείξεων.

Για ένα κράτος που σέβεται τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών

Σε όλο το δημόσιο

18. Με τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη αλλάξαμε για πάντα το πλαίσιο κατάρτισης, εκτέλεσης και παρακολούθησης του Προϋπολογισμού, με στόχο τον πολυετή πλέον προγραμματισμό, τον απόλυτο έλεγχο των δημοσίων δαπανών και την απόλυτη λογοδοσία προς τους πολίτες, για το πού και πώς δαπανάται το δημόσιο χρήμα.

19. Από τον Ιανουάριο λειτουργεί το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα με στόχο την πλήρη εφαρμογή του από το 2011 για την καθημερινή παρακολούθηση των δαπανών σε όλη την κεντρική κυβέρνηση. Για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, επιβάλλοντας ποινές σε όσους δεν το κάνουν, με την εισαγωγή ισχυρών θεσμών διαφάνειας και δημοσιοποίησης στοιχείων και λογοδοσίας προς τους πολίτες για το πού και πώς δαπανάται το δημόσιο χρήμα.

20. Αποφασίσαμε την κατάργηση όλων των Επιτροπών που ίδρυσε η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, αλλά με παχυλές αμοιβές.

21. Αποφασίσαμε και βάλαμε τέλος στην προκλητική χλιδή των κρατικών αυτοκινήτων, με εξοικονόμηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τα δημόσια ταμεία.

22. Προχωρήσαμε στη λύση μισθώσεων ακινήτων, στα οποία στεγάζονταν δημόσιες υπηρεσίες που έχουν καταργηθεί και περιστείλαμε σε ποσοστό 20% και πάνω τις δαπάνες στο 60% των μισθωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου.

– Γενικά το 2010, σε σχέση με το 2009, μειώσαμε κατά 2 δισ. ευρώ (!) τις λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου, τις δαπάνες δηλαδή για προμήθειες, τηλέφωνα, ρεύμα, αυτοκίνητα, αμειβόμενες Επιτροπές κ. α. Αυτό αντιστοιχεί στο 30%της συνολικής μείωσης των πρωτογενών δαπανών του Προϋπολογισμού. Άλλο τόσο περίπου ήταν και η μείωση της μισθολογικής δαπάνης. Αναγκαστήκαμε να περικόψουμε μισθούς και συντάξεις, αλλά μπήκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια βαθειά το μαχαίρι στο πραγματικό «λίπος» του δημοσίου.

23. Εξοικονομήσαμε άλλα 2 δισ. ευρώ το 2010 από τα πρώτα βήματα συμμαζέματος των ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία και τη μείωση των αναγκών χρηματοδότησής τους.

24. Μάθαμε επιτέλους πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, το πρώτο βήμα για την καλύτερη αξιοποίησή τους. Ένα θέμα που συζητούνταν δεκαετίες, ολοκληρώθηκε σε λίγες εβδομάδες με ηλεκτρονικό τρόπο. Αμέσως μετά προχωρήσαμε στην σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής μισθοδοσίας, μέσω της οποίας γίνεται η αποκλειστική καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

25. Από την πλήρη αδιαφάνεια και τις εν κρυπτώ αποφάσεις της διοίκησης περάσαμε στη Δι@ύγεια και την υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων, προκειμένου αυτές να είναι εκτελεστές.

26. Από τα συνήθη ευχολόγια που ακούγαμε για χρόνια αναφορικά με την κατάργηση άχρηστων οργανισμών του δημοσίου, περάσαμε στην ψήφιση του πρώτου νόμου με τον οποίο καταργήθηκαν για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας 66 υπηρεσίες (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ), 4 Ανώνυμες Εταιρείες, 1 Διοικητικό Συμβούλιο (οι αμοιβές μόνο του Προέδρου και του Δ/ντος Συμβούλου κόστιζαν πολλές χιλιάδες Ευρώ στον πολίτη), ενώ 12 φορείς συγχωνεύτηκαν σε 5. Η εξοικονόμηση πόρων από αυτή την εξέλιξη ανέρχεται στα 10,3 εκ. ευρώ.

Στην αυτοδιοίκηση

27. Με τη θεσμική επανάσταση του «Καλλικράτη» περάσαμε από ένα δυσβάσταχτο οικονομικά και αναποτελεσματικό λειτουργικά σύστημα με 1034 Δήμους και Κοινότητες και 52 νομαρχίες, σε 325 νέους ισχυρούς Δήμους και τις 13 αιρετές Περιφέρειες.

– Από τον ανεξέλεγκτο δανεισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης περάσαμε στον ελεγχόμενο και υπό προϋποθέσεις δανεισμό για αναπτυξιακούς λόγους.

– Από περίπου 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σήμερα έχουμε λιγότερες από 25.000.

– Από τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης περάσαμε στη δημιουργία Βάσης Δεδομένων που ήδη λειτουργεί με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε τώρα ποιος, τι και πού χρωστάει.

Στις ΔΕΚΟ

28. Προχωρήσαμε σε αλλεπάλληλες κινήσεις εξορθολογισμού της λειτουργίας και των δαπανών στις ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα το πρώτο δίμηνο του 2011 να παρουσιάζεται μείωση των ζημιών κατά 61% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο 2010 ήτοι μείωση κατά €136,7 εκ.

29. Ψηφίστηκε ο νόμος για την πλήρη αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ, που παραλάβαμε εγκαταλελειμμένο και απαξιωμένο.

30. Ψηφίστηκε ο νόμος για τις αστικές συγκοινωνίες, με τον οποίο μετεξελίσσεται ο ΟΑΣΑ σε Μητροπολιτικό Φορέα με περιοχή αρμοδιότητας την Περιφέρεια Αττικής. Συγχωνεύονται οι εταιρίες παροχής και εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου σε δύο φορείς: ένα για τα μέσα Σταθερής Τροχιάς και ένα για τα Οδικά Μέσα Μεταφοράς, ενώ το πλεονάζον προσωπικό μετατάσσεται.

Στην υγεία

31. Κάναμε τα πρώτα βήματα για την εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στη χώρα μας με αποτέλεσμα να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων κοντά στο ένα δισ. το 2010.

32. Δημιουργήσαμε την ηλεκτρονική εφαρμογή ESY. ΝΕΤ που εισαγάγει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 1983, στην ηλεκτρονική εποχή. Αποτελείεργαλείο διαρκούς παρακολούθησης των οικονομικών των νοσοκομείων και έγκαιρης παρέμβασης. Αξιοποιώντας το,έχουμε ήδη τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων για το πρώτο δίμηνο του 2011 που αποκαλύπτουν…

– μείωση δαπάνης συνολικών αγορών (υλικά και υπηρεσίες) κατά 17% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010,

– και μείωση, ειδικότερα, της δαπάνης υλικών (ιατροτεχνολογικά προϊόντα και φάρμακα) κατά 26%.

33. Η φαρμακευτική δαπάνη για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ το 2010 μειώθηκε κατά 15% σε σχέση με το 2009.

34. Με τη θέσπιση της επιστροφής κερδών (rebate)από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα φαρμακεία προς τα ασφαλιστικά ταμεία, επιτύχαμε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

35. Εισαγάγαμε το νέο σύστημα πληρωμών των προμηθευτώνστα δημόσια νοσοκομεία που οδήγησε σε χαμηλότερες τιμές. Κατορθώσαμε να συντομεύσουμε τους χρόνους πληρωμής των δαπανών υγείας των ασφαλισμένων. Για πρώτη φορά οι φαρμακοποιοί εξοφλήθηκαν μέχρι και τον Οκτώβριο του 2010, και τηρώντας την δέσμευση μας, εισέπραξαν ήδη τις οφειλές του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2011.

Στα δημόσια έργα

36. Δημιουργήθηκε Σύστημα Επιτελικής Παρακολούθησης έργων, μελετών και υπηρεσιών. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε πουθενά συγκεντρωμένος ο συνολικός αριθμός μελετών και έργων, ώστε να είναι δυνατή η βελτιωτική παρέμβαση στην εξέλιξή τους.

37. Επίσης έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του συστήματος εκπόνησης μελετών, εκτέλεσης δημοσίων έργων και σύστασης Αρχής Ελέγχου Μελετών και Έργων για να μπει τέλος μια για πάντα στην αδιαφάνεια.
Στο χώρο του πολιτισμού

38. Μετά από δεκαετίες όπου οι επιχορηγήσεις στο χώρο του πολιτισμού δίνονταν χωρίς κριτήρια, σαφή έλεγχο και πολιτιστική πολιτική, δημιουργήσαμε το μητρώο επιχορηγήσεων. Ουδείς επιχορηγείται πλέον λόγω προσωπικών γνωριμιών και σχέσεων με τον εκάστοτε υπουργό. Δίνονται ίσες δυνατότητες ανάδειξης νέας γενιάς δημιουργών.

Για ένα κράτος που προστατεύει τα δικαιώματα όλων και ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη

39. Αναδείξαμε την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ως ένα εθνικό και ευρωπαϊκό θέμα υψίστης σημασίας.

– Πετύχαμε την παρουσία των μονάδων ταχείας επέμβασης του Frontex στα χερσαία ανατολικά σύνορα της χώρας και διατηρήσαμε σταθερή την παρουσία του Frontex στα θαλάσσια σύνορα, η οποία τις προηγούμενες μέρες επεκτάθηκε στην Κρήτη.

– Εκσυγχρονίσαμε το νομοθετικό πλαίσιο και ενισχύσαμε το πρόγραμμα επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών

40. Διαμορφώσαμε το πιο σύγχρονο και προοδευτικό πλαίσιο στην Ε. Ε. για τη λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου.

– Κληρονομήσαμε από το παρελθόν 47.000 αιτήματα ασύλου. Από τον Ιανουάριο του 2011 λειτουργούν πέντε επιτροπές προσφυγών. Και με νέα νομοθετική ρύθμιση σχεδιάζουμε τη λειτουργία άλλων 17.

41. Δημιουργήσαμε το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας. Σε αυτό καταγγέλλονται, περιστατικά προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή βασανιστηρίων ή άλλων περιστατικών αυθαιρεσίας από το ένστολο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας.

42. Για την αποτελεσματικότερη προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές, υλοποιήσαμε την προεκλογική μας δέσμευση και συστήσαμε στο Πυροσβεστικό Σώμα μία ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού με την ονομασία «Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης», η οποία προβλέπεται να υποκαταστήσει σταδιακά το θεσμό του Εποχικού Πυροσβέστη.

43. Κάναμε πράξη της καθημερινή παρουσία του αστυνομικού δίπλα στον πολίτη…

– με την σύσταση της ομάδας ΔΙ. ΑΣ. στα αστικά κέντρα

– και την αναδιοργάνωση και Στελέχωση Τμημάτων Ασφαλείας ΕΛ. ΑΣ και των αστυνομικών Τμημάτων ΕΛ. ΑΣ σε όλη τη χώρα με κριτήριο τις ζώνες επικινδυνότητας.

44. Προχωρήσαμε σε μία ιστορική μεταρρύθμιση στο δόγμα της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας με τη σύσταση του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Για την Ελλάδα της δημιουργίας με ποιότητα ζωής: επανεκκίνηση της οικονομίας και νέες θέσεις εργασίας με μοντέλο την πράσινη ανάπτυξη.Για τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα.

45. Μέχρι πριν από 18 μήνες, κανένας δεν τολμούσε να αγγίξει το καυτό ζήτημα των «κλειστών» επαγγελμάτων. Εμείς μέσα σε 18 μήνες…

– Ψηφίσαμε και ήδη έχει ξεκινήσει η απελευθέρωση του επαγγέλματος του Οδικού Εμπορευματικού Μεταφορέα που ήταν «κλειστό» εδώ και 40 χρόνια! Οι τελευταίες άδειες είχαν εκδοθεί με νόμο του 1976…

– Ψηφίσαμε το άνοιγμα του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Μειώνοντας την αναλογία κατοίκων ανά φαρμακείο από 1:1500 κατοίκους σε 1:1000, δίνουμε την ευκαιρία σε νέους φαρμακοποιούς να ασκήσουν το επάγγελμα τους και με την αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας και την ένταξη των Σαββάτων, φροντίσαμε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

– Και τέλος κάναμε το πρώτο απαραίτητο βήμα για την απελευθέρωση από αχρείαστους περιορισμούς δεκάδων ακόμα επαγγελμάτων, με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

46. Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ με απορρόφηση 2.9% και καταφέραμε μέσα σε ένα χρόνο να υπερβεί το 18%. Παράλληλα εντάξαμε 10 μεγάλα έργα υποδομών ύψους 4,6 δις που βάζουν μπροστά την οικονομία στην περιφέρεια και επανεκκινούν την αναπτυξιακή διαδικασία.

47. Ιδρύσαμε το Εθνικό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη για να στηρίξουμε με ρευστότητα στην πράξη τις καινοτόμες, εξωστρεφείς, βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

48. Εφαρμόζουμε για πρώτη φορά εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές, προωθώντας την εξωστρέφεια και την ενιαία παρουσία της χώρας στον κόσμο

49. Προχωρήσαμε σε ένα σύνολο πρωτοβουλιών για την εξοικονόμηση ενέργειας με την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, δημιουργώντας πολλαπλά οικονομικά οφέλη για τη βιομηχανία και την επιχειρηματική δραστηριότητα, νέες θέσεις εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής για τον πολίτη.

50. Εφαρμόζουμε την ίδρυση επιχείρησης σε μία μέρα και σε ένα σημείο, μια μεταρρύθμιση σταθμό που άργησε δεκαετίες, εξοικονομώντας πόρους, γραφειοκρατία και ανταποδίδοντας στον πολίτη και στον επιχειρηματία ποιοτικές υπηρεσίες.

51. Ψηφίσαμε και κωδικοποιήσαμε τη νομοθεσία για τον ανταγωνισμό, εκσυγχρονίζοντας και θωρακίζοντας την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να προστατέψουμε τον καταναλωτή και να απελευθερώσουμε τον υγιή ανταγωνισμό

Για τις επενδύσεις

52. Επιταχύνονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Μέχρι το 2020, αναμένεται να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ.

53. Με την ψήφιση του νόμου για την Επιτάχυνση των Μεγάλων Έργων η χώρα απέκτησε ένα εργαλείο επιτάχυνσης (fast track) σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας των διαδικασιών υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων.

54. Ψηφίσαμε νέο νόμο για τις ιδιωτικές επενδύσεις (3908/2011) με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, φιλικές στον πολίτη υπηρεσίες, αξιοκρατία και διαφάνεια σε κάθε βήμα.

55. Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ψηφιακή Ελλάδα, φέρνοντας την οπτική ίνα σε κάθε σπίτι και ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα των νέων τεχνολογιών.

56. Αλλάζοντας προσανατολισμό στις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, βάζουμε τις βάσεις για κοινωνικές υπηρεσίες ποιότητας, όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες, νέες σχολικές μονάδες, ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

57. Καταφέραμε το ξεμπλοκάρισμα τεσσάρων μεγάλων επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (οι δύο εξ αυτών εκκρεμούσαν 4 και οι άλλες δύο 3 έτη), ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ και άλλων δύο επενδύσεων (η μία εκ των οποίων εκκρεμούσε 5 έτη), εκ των οποίων η μία στη Θράκη.
Για τον πολιτισμό και τον τουρισμό

58. Από μία κατάσταση εξοντωτικών περιορισμών στη θαλάσσια κρουαζιέρα στη χώρα μας, προχωρήσαμε στην κατάργηση του «καμποτάζ» και καθιστούμε την Ελλάδα σταδιακά κέντρο της παγκόσμιας κρουαζιέρας, με τεράστια οφέλη για τη χώρα, σε ότι αφορά τόσο την ανάπτυξη όσο και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

59. Στον τουρισμό, αλλάξαμε το καθεστώς έκδοσης visa ανοίγοντας σημαντικές αγορές όπως η Ρωσία και η Ουκρανία όπου ήδη υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων, ενώ σημαντικές διευκολύνσεις γίνονται και για την Κίνα.

– Εφαρμόζουμε στοχευμένη στρατηγική προβολής ανά χώρα και επενδύουμε στην προβολή μέσω ιντερνέτ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει το κατάλληλο μήνυμα για κάθε αγορά και όχι οι άκαμπτες επιλογές από το παρελθόν που κόστισαν πολλά εκατομμύρια και απέτυχαν να περάσουν τα κατάλληλα μηνύματα.

60. Απαντήσαμε στο πάγιο αίτημα του κινηματογραφικού χώρου για ένα νέο νόμο που καλύπτει τα κεντρικά αιτήματα του κλάδου, στηρίζει την παραγωγή, αναδεικνύει τους νέους δημιουργούς και την εξωστρέφεια του ελληνικού κινηματογράφου σε μια εποχή που έλληνες σκηνοθέτες διακρίνονται σε διεθνή φεστιβάλ. Ταυτόχρονα δίνουμε κίνητρα για την προσέλκυση ξένων παραγωγών.

Για την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών

61. Ενθαρρύνουμε την επιστροφή των κατοίκων στο κέντρο της πόλης με μια σειρά παρεμβάσεων, απαλλοτριώσεων, αναπλάσεων που περιλαμβάνονται στα Προγράμματα «Αθήνα – Αττική 2014» και «Θεσσαλονίκη 2012».

62. Καταρτίσαμε συνολική πολιτική για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας και προωθούμε νέες λογικές διαχείρισης του νερού για επαναχρησιμοποίησή, για άρδευση και για εξοικονόμηση νερού στα σπίτια.

63. Με το νόμο για την ανακύκλωση φέραμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη διαδικασία εκείνη που θα οδηγήσει σε μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται προς διάθεση, εξοικονομώντας πόρους και ενέργεια.

Για τα δημόσια έργα

64. Προωθούμε νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δυνατότητα αξιοποίησης και ανάπτυξης των ελληνικών αεροδρομίων στην ελληνική περιφέρεια. Μέχρι τώρα όλα τα αεροδρόμια ήταν κρατικά και πλέον δίνεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων παραχώρησης.

65. Προκηρύχθηκε η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι καθώς και διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός για την ανάθεση με σύμβαση παραχώρησης της ανάπτυξης Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο – ένα εμπορευματικό κέντρο, από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, επιφανείας 600 στρεμμάτων.

66. Διεξήχθησαν εξαντλητικές διαπραγματεύσεις με παραχωρησιούχους και Τράπεζες για τη συνέχιση των πέντε αυτοκινητοδρόμων, με αναπροσαρμογή των διοδίων έως τουλάχιστον 50% στα υπό κατασκευή τμήματα.

Για τον αγρότη στη νέα εποχή

67. Ολοκληρώσαμε την πλήρη ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων των αγροτών, τακτοποιώντας μια εκκρεμότητα πολλών ετών και γλιτώνοντας τη χώρα από πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την Ε. Ε.

68. Ψηφίσαμε ήδη νόμο για την εξυγίανση του ΕΛΓΑ, με τη διαφάνεια της διαδικασίας των αποζημιώσεων και την απαλλαγή του από παλιά χρέη (4 δισ. ευρώ περίπου) που παραλάβαμε. Το 2010 ο ΕΛΓΑ κατέβαλλε το σύνολο των υποχρεώσεών του προς τους αγρότες, χωρίς να χρειαστεί να λάβει δάνειο για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

69. Με την ψήφιση του νόμου για το μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων περάσαμε στην ψηφιακή καταγραφή της κατάστασης ώστε να χαράσσονται αξιόπιστες αγροτικές πολιτικές και μέτρα για τους πραγματικούς αγρότες.

70. Για την προστασία των αγροτών από τη κερδοσκοπία και τους καιροσκόπους, ψηφίσαμε νόμο για το μητρώο εμπόρων γεωργικών προϊόντων.

71. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια οι πληρωμές των επιδοτήσεων γίνονται πλέον νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, με πλήρη διαφάνεια και με ενημέρωση των γεωργών ώστε να μπορούν να προγραμματίζουν τις δραστηριότητές τους.

72. Προχωράμε σε κατάρτιση ολοκληρωμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων για την αγροτική ανάπτυξη κάθε Περιφέρειας της χώρας (“καλάθι προϊόντων”), με στόχο την κάλυψη των εσωτερικών και εξαγωγικών μας αναγκών και την ανάδειξη και προβολή των προϊόντων μας με στροφή στην παραγωγή προϊόντων με ποιότητα.

Για ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος που προστατεύει τον πολίτη

Για την διάσωση των συντάξεων και τη βιωσιμότητα ασφαλιστικού συστήματος

73. Πριν από 17 μήνες, το ασφαλιστικό μας σύστημα, μετά την εγκληματική διαχείριση της εξαετίας 2004 – 2009, ήταν καταδικασμένο. Ήταν σίγουρο ότι τα παιδιά μας δεν θα έβλεπαν ποτέ σύνταξη.

– Εμείς προχωρήσαμε στη μεγαλύτερη αλλαγή που έγινε ποτέ στο Ασφαλιστικό για να σώσουμε τα Ταμεία και να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στη σύνταξη και στις επόμενες γενιές.

Για την προστασία της εργασίας

74. Στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη στήριξη της Εργασίας…

– Προχωράμε ήδη στην υλοποίηση μέσω του ΟΑΕΔ προγραμμάτων συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ με 668.000 ωφελούμενους. Ήδη υλοποιούνται προγράμματα με όφελος τη διατήρηση 282.000 θέσεων εργασίας και την ένταξη περισσότερων από 58.000 ανέργων σε θέσεις εργασίας ενώ το 2011 θα τρέξουν πέντε νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ από τα οποία αναμένεται να ωφεληθούν 100.000 εργαζόμενοι ή άνεργοι, προϋπολογισμού 375 εκατ. ευρώ.

– Προωθούμε την άμεση απασχόληση για 55.000 ανέργους με την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα συνολικού προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ.

– Δημιουργούμε τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης στις 13 περιφέρειες της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία 33.000 θέσεων εργασίας σε τοπικό – περιφερειακό επίπεδο και με όχημα την κινητοποίηση των τοπικών φορέων.

75. Αποφασίστηκε και ενεργοποιήθηκαν μικτά κλιμάκια ελέγχου ΙΚΑ – Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για αποτελεσματικότερο έλεγχο.

76. Διαμορφώθηκε μία εκτεταμένη δέσμη μέτρων για τους κληρωτούς που υπηρετούν τη θητεία τους. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον ΟΑΕΔ, υποστηρίζεται η ένταξη των κληρωτών στην αγορά εργασίας μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.

Για την προστασία του εισοδήματος των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας

77. Ψηφίσαμε και εφαρμόζεται ήδη ο νόμος για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, μία «δεύτερη ευκαιρία» σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

78. Από τα πρώτα νομοσχέδια που ψηφίσαμε ως Κυβέρνηση ήταν αυτό που έδωσε τη δυνατότητα σε περίπου 27.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες.

79. Διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων κατ΄ οίκον παροχής βοήθειας, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», που κινδύνευαν.

80. Από τις αρχές του 2011 ξεκίνησαν δύο νέα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων και κατασκευαστικό και μελετητικό πρόγραμμα).

81. Μειώσαμε τις τιμές σε 1500 βασικά καταναλωτικά αγαθά, ενώ σε 2.500 προϊόντα σε super markets ο ΦΠΑ απορροφήθηκε για το 2011, μετά από κάλεσμα κοινωνικής αλληλεγγύης προς τις επιχειρήσεις.

82. Μειώσαμε το 2010 τις τιμές σε πάνω από 5.000 φάρμακα και σε ποσοστά 20%, με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων, που αντίστοιχο δεν λειτουργεί πουθενά στην Ε. Ε.

Για υπηρεσίες υγείας που καλύπτουν τις ανάγκες κάθε πολίτη

83. Προχωρήσαμε στη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε. Ο. Π. Υ. Υ), που αποτελεί το πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα για την καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ενιαίας δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη των πολιτών για εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας.

– Δημιουργούνται περισσότερα από 20.000 σημεία παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας, κοντά σε κάθε ασφαλισμένο, κοντά σε κάθε ελληνική οικογένεια.

84. Προχωρήσαμε στην άμεση πρόσληψη 2.987 νοσηλευτών στο ΕΣΥ, ξεπερνώντας όλες τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

85. Θέσαμε σε εφαρμογή την ολοήμερη λειτουργία 64 νοσοκομείων της χώρας.

86. Άνοιξαν τα στρατιωτικά νοσοκομεία στην κοινωνία και διασφαλίζεται η καθημερινή συνεργασία πρωί και βράδυ των στρατιωτικών νοσοκομείων με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.

Για Παιδεία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής – τις ανάγκες του μαθητή, του φοιτητή, του εκπαιδευτικού, της ελληνικής οικογένειας

87. Θεσπίσαμε την πολιτική για το «Νέο Σχολείο» με παρεμβάσεις…

– Στα προγράμματα σπουδών, σπάζοντας την απόλυτη ομοιομορφία που υπήρχε μέχρι σήμερα.

– Στην αξιολόγηση: Φέτος έχουμε την πρώτη φάση της αυτοαξιολόγησης, η οποία γίνεται σε 600 σχολεία.

– Στην αναβάθμιση του ρόλου του Εκπαιδευτικού: εισάγαμε ήδη με νόμο σημαντικές ρυθμίσεις, όπως το πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης, ο θεσμός του μέντορα, η αξιολόγηση, η αντικειμενική επιλογή στελεχών με επιτροπές που περνούν από την Βουλή κλπ.

– Στην προώθηση του Ψηφιακού Σχολείου με την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών σε πολλά σχολεία ανά τη χώρα, το Ψηφιακό Βοήθημα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις και με την ανάρτηση στο διαδίκτυο, προς χρήση όλων, περιεχομένου του προγράμματος σπουδών και της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

88. Βάζουμε τάξη στο χώρο της εκπαίδευσης…

– Για πρώτη φορά στο Δημόσιο Τομέα, έγινε επιλογή Διευθυντών α’ βάθμιας και β’ βάθμιας Εκπαίδευσης, μέσα από μια αντικειμενική, αξιοκρατική και διαφανή διαδικασία. Οι διορισμοί των εκπαιδευτικών από το επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα γίνονται με ενιαίο, διαφανή και αντικειμενικό τρόπο.

– Ένας μεγάλος αριθμός αποσπασμένων εκπαιδευτικών επέστρεψε στις θέσεις του.

– Μπήκαν επιτέλους κανόνες στο χάος των «κολεγίων».

– Για τα επαγγελματικά δικαιώματα προωθήσαμε τα 28 Προεδρικά Διατάγματα ύστερα από περίπου 30 χρόνια που γίνεται η συζήτηση για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

– Προχωρήσαμε στον εξορθολογισμό, με ταχύτητα, διαφάνεια και ευκολία, στη διανομή των Πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Πολλαπλά τα οφέλη και για τους φοιτητές – τριες, την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και το δημόσιο ταμείο.

– Θεσπίσαμε το σύστημα ηλεκτρονικών μετεγγραφών στα ανώτατα ιδρύματα.

89. Πραγματοποιήσαμε το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο για τη Διά βίου Μάθηση με σκοπό την υποβοήθηση του σχεδιασμού και το συντονισμό της πολιτικής.

Για μία Ελλάδα ισχυρή στον κόσμο. Με σύγχρονες και αποτελεσματικές ένοπλες δυνάμεις

90. Διαμορφώθηκε και εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ η νέα Πολιτική Εθνικής Άμυνας. Ολοκληρώθηκε και εφαρμόζεται η νέα κάθετη δομή διοίκησης με βάση το δόγμα της διακλαδικότητας. Στο πλαίσιο της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και του εθνικού αμυντικού σχεδιασμού, αποφασίστηκε η νέα Δομή Δυνάμεων σε προσωπικό και μέσα για την περίοδο 2011-2025 και είναι έτοιμη προς παρουσίαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και το ΚΥΣΕΑ. Στο πλαίσιο της Νέας Δομής Δυνάμεων, συμπτύσσονται ή καταργούνται συνεχώς μονάδες και υπηρεσίες, ενώ προωθείται το πρόγραμμα των πολυδύναμων στρατοπέδων και των πολυδύναμων στρατιωτικών χώρων.

Με εξωτερική πολιτική πρωτοβουλιών

91. Τον Οκτώβριο του 2009 η φωνή της Ελλάδας στον κόσμο είχε σιγήσει, ακόμα και σε περιοχές όπου κατείχε προνομιακή θέση. Κεντρικός άξονας της εξωτερικής πολιτικής που χαράξαμε ήταν να ξαναδώσουμε στην Ελλάδα τη θέση που της αξίζει, δημιουργώντας χώρο ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης στον περίγυρό μας. Σε 18 μήνες ανακτήσαμε το χαμένο έδαφος και βάλαμε τις βάσεις για δυναμική παρέμβαση της Ελλάδας στις εξελίξεις.

– Στα Βαλκάνια, με την Ατζέντα 2014 αναζωογονήσαμε την ενταξιακή διαδικασία των γειτόνων μας.

– Αναλάβαμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και προωθούμε την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με τους γείτονές μας. Με την Κύπρο ο συντονισμός είναι απόλυτος, κάτι που ισχυροποιεί τη θέση και των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας.

– Την ώρα που η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή βρίσκονται στο μεταίχμιο ιστορικής αλλαγής, η Ελλάδα παίζει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες ειρήνευσης στη Λιβύη και την κατάρτιση ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα στηρίξει τη δημοκρατική μετάβαση των αραβικών χωρών.