Αυξάνουν το ενδιαφέρον τους οι Αμερικανοί για τα πετρέλαια στην Κύπρο. Τα κοιτάσματα βρίσκονται στην προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας, επιστημόνων, τεχνικών και επιχειρήσεων που ασχολούνται με την εξόρυξη φυσικού αερίου από υποθαλάσσια κοιτάσματα. Αυτό επιβεβαιώθηκε στη Λευκωσία από το εμπορικό τμήμα της αμερικανικής πρεσβείας.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, καλώντας ενδιαφερόμενους για συμμετοχή στο Συνέδριο Υπεράκτιας Τεχνολογίας (offshore technology conference) που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου στο Χιούστον του Τέξας, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η Κύπρος είναι μεταξύ τριών χωρών που έχουν επιλεγεί για την παρουσίαση των ευκαιριών που προσφέρουν για υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Η υπόθεση με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων που πιστεύεται ότι υπάρχουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρο, αλλά και η κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, εξελίσσεται ταχέως. Στις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά η αξιολόγηση των εννέα εταιριών που έδειξαν ενδιαφέρον για το τερματικό υγρών καυσίμων στην περιοχή του Βασιλικού. Ανάμεσα στους υποψηφίους, περιλαμβάνονται δύο ολλανδικές και δύο ισραηλινές εταιρίες.