«Θαύμα-θαύμα» πιθανόν να ανακράξετε όταν διαβάσετε τον τρόπο με τον οποίον οι Συριζαίοι διορίζουν τους «ημετέρους». Παράδειγμα πρώτον: Για τη θέση του γενικού διευθυντή στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής «επελέγη» (τρόπος του λέγειν, δηλαδή) ο Παύλος Βουγιούκας-Μιχαλακέλης, ο οποίος όμως στην αρχική κατάταξη ήταν… δέκατος στη σειρά.
Σύμφωνα με τον νόμο, μόνον οι επτά πρώτοι δικαιούνταν συνέντευξη για πρόσληψη. Και τότε τι νομίζετε ότι έγινε; Παραιτήθηκαν οι τρεις από τους επτά ώστε να προκριθεί, και μάλιστα πρώτος σε κατάταξη, ο Βουγιούκας. Ο γαλάζιος βουλευτής κ. Γεωργαντάς επιμένει πως ο συγκεκριμένος γενικός διευθυντής δεν γνωρίζει ούτε αγγλικά. Θέλετε και άλλο παράδειγμα;
nnn
Στο υπουργείο του Χρ. Σπίρτζη (Μεταφορών, Υποδομών κ.τ.λ.) έχουν ορισθεί εσχάτως 11 γενικοί διευθυντές. Για τις δέκα από τις 11 θέσεις η γνώση της αγγλικής δεν αποτελούσε προϋπόθεση. Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση και θα υπενθυμίσω ότι στον ιδιωτικό τομέα τα αγγλικά σχεδόν δεν θεωρούνται πλέον ξένη γλώσσα, σε αντίθεση με το Δημόσιο που θεωρούνται προσόν.
Αλλά τελικά στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ το μεγαλύτερο προσόν είναι το να είσαι «ημέτερος». Αδιάφορο αν κάποιος είναι ημιμαθής. Τώρα θα πείτε πώς αξιολογούνται οι νέοι γενικοί διευθυντές που σωρηδόν διορίζουν οι Συριζαίοι. Με μια απλή διαδικασία. Τις συνεντεύξεις διεκπεραιώνουν οι γενικοί γραμματείς! Δηλαδή οι κομματικοί που διορίζονται από τον υπουργό ή τον Πρωθυπουργό. Με δυο λόγια, έχουν το μαχαίρι, έχουν και το (κομματικό) πεπόνι.

Τα τσαλίμια του Καμμένου

Βουλευτής της αντιπολίτευσης παρακολουθούσε σε επανάληψη τη χθεσινή πρωινή συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου και αναρωτιόταν: «Βρείτε τις διαφορές ανάμεσα στον Καμμένο του Ζαππείου, με τα γέλια, τις αγκαλιές και τις γραβάτες, και σε αυτόν που απειλεί ότι θα ρίξει την κυβέρνηση». Πράγματι, οι διαφορές ήταν πολλές για το ίδιο πρόσωπο που αναδεικνύεται σε Ιανό της κυβέρνησης, με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού βεβαίως.
nnn
Υπήρχε, όμως, όπως έλεγε ο βουλευτής, ένα κοινό χαρακτηριστικό: «Η δίψα για την εξουσία. Το… βλέμμα του γερακιού που δεν υπολογίζει σε ψέματα και εξαπατήσεις» όπως τόνιζε χαρακτηριστικά. Αλλά και ο Καμμένος του Ζαππείου και αυτός του υπουργείου (με τις σημαίες πίσω του) δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει επικοινωνιακό σόου με μοναδικό σκοπό να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερους μήνες στην καρέκλα του υπουργείου. Και η αλήθεια είναι ότι την τέχνη της εξαπάτησης την ξέρει. Διότι, μου έλεγαν στη Βουλή, πώς είναι δυνατόν στην ίδια πρόταση να λέει ότι μόνον ο ελληνικός λαός μπορεί να κυρώσει τη συμφωνία για το Μακεδονικό αλλά αν βρεθούν 180 βουλευτές αρκεί; «Μα, έτσι δεν ακυρώνεται η θέληση του κόσμου;» αναρωτιούνταν, αλλά απάντηση δεν πήραν.

Ενα μνημόνιο που λέγεται… Πιερ ή Ευκλείδης

Σύσσωμη η ομάδα των βουλευτών της ΝΔ βρέθηκε (στην ώρα της) στην αίθουσα Γερουσίας για να ακούσει τον Πιερ Μοσκοβισί (στη φωτογραφία με τον Ευ. Τσακαλώτο). Θα σταθώ σε δύο σημεία: Πρώτον, στο ότι οι βουλευτές προσέρχονταν με προσεγμένο ντύσιμο (ο Ευ. Μεϊμαράκης μάλιστα έδειχνε το σκούρο παντελόνι του λέγοντας «πάντως δεν φοράω σήμερα βερμούδα») και δεύτερον, η Αννα Καραμανλή (ντυμένη με total black) είχε μια θερμή (με εναγκαλισμούς και σταυρωτούς ασπασμούς) συνάντηση με την Ελενα Κουντουρά, η οποία έλεγε τι θα γινόταν εάν κυβερνούσαν οι γυναίκες σε αυτή τη χώρα. Ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές αναρωτιούνταν ωστόσο πόση ισχύ έχει ο Μοσκοβισί στην Ευρώπη (και στη Γαλλία) και υπήρξε και ένα… θερμό επεισόδιο. Απέναντι στα θερμά λόγια που είπε ο Πιερ Μοσκοβισί για την κυβέρνηση (και τον κ. Τσακαλώτο) στάθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, αμφισβητώντας τη φράση του ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν είναι τέταρτο μνημόνιο.
nnn
Σε υψηλούς τόνους, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε στον ευρωπαίο επίτροπο: «Η συμφωνία αυτή δεν είναι καθόλου ανώδυνη για τους πολίτες, αφού έχει περικοπή συντάξεων, περικοπή αφορολογήτου και υψηλά πλεονάσματα. Σε αντάλλαγμα έχουμε το μαξιλάρι για την έξοδο στις αγορές. Από τη μία έχουμε λεφτά και από την άλλη υποχρεώσεις και εποπτεία. Τα ίδια είχαμε και στο πρώτο και στο δεύτερο και στο τρίτο μνημόνιο. Μπορούμε να το βαφτίσουμε Πιερ, Ευκλείδη, Κωστή, οι πολίτες ξέρουν όμως ότι είναι τέταρτο μνημόνιο». Ομως ο κ. Χατζηδάκης δεν έμεινε εκεί, ζήτησε ευθέως από τον Μοσκοβισί να απαντήσει εάν η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους πιστωτές θα ακυρώσει τον νόμο για την περικοπή των συντάξεων. Μόλις ακούστηκε αυτό, οι γαλάζιοι βουλευτές άρχισαν να χειροκροτούν, ενώ οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αποδοκίμαζαν.

Υποψήφιος περιμένει στο ακουστικό του

Αυτός που περιμένει στο ακουστικό του για το χρίσμα του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων είναι ο νυν δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης. Θέλει οπωσδήποτε τον Δήμο της Αθήνας και εάν δεν του δώσουν το χρίσμα και προτιμήσουν κάποιον άλλον ζητεί να μάθει τον λόγο, αφού, όπως λέει, είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Τι είδους δημοσκοπήσεις είναι αυτές δεν γνωρίζω και κανείς δεν αποκαλύπτει. Γεγονός είναι όμως ότι ο κ. Πατούλης δεν το βάζει κάτω. Λέει μάλιστα ότι θα είναι αντίθετος σε κόμματα που προάγουν την οικογενειοκρατία και όχι τα άξια στελέχη (θεωρώντας τον εαυτό του «άξιο»). Στις πληροφορίες ότι μπορεί αντί για τη δημαρχία της Αθήνας να του προτείνουν την Περιφέρεια Αττικής απαντά ότι δεν του είχε γίνει καμία πρόταση. Μάλλον για διαγραφή τον βλέπω.

Τι τραβάνε κι αυτοί οι βουλευτές

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στο Εντευκτήριο Βουλευτών, την ώρα που ο επίτροπος Μοσκοβισί, κατευθυνόταν στην αίθουσα Γερουσίας για να μιλήσει στις επιτροπές. Δύο γαλάζιοι βουλευτές, οι Κώστας Κουκουδήμος και Βασίλης Γιόγακας σχολιάζουν την πολιτική επικαιρότητα, δηλαδή τα γνωστά πότε θα γίνουν οι εκλογές (και οι δύο έδειχναν πεπεισμένοι ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας), ποιος θα τις κερδίσει, εάν θα ξανα-εκλεγούν και διάφορα άλλα. Κάποια στιγμή άρχισαν να κλαίνε τη μοίρα τους. Τη μοίρα του βουλευτή που έχει, όπως έλεγαν μεικτό μισθό 6.500 ευρώ, ότι στο χέρι εισπράττουν 4.200 και απ΄αυτά τα τα 900 πάνε κατευθείαν στο κόμμα. Συνεπώς τι τους μένει για γάμους, βαφτίσια, μετακινήσεις, τραπεζώματα και για… ρουσφέτια;

Νύμφη θέλω τώρα τη θέλω

Εκείνο που διαπίστωσα ότι τα λεγόμενα «βουλευτικά έξοδά» τους είναι σχεδόν τα ίδια. Στους νεόνυμφους για παράδειγμα δίνουν από 100 ευρώ,. επιχορηγούν σωματεία και εκκλησιαστικά ιδρύματα των εκλογικών τους περιφερειών. Δίνουν Χορηγίες σε πολιτιστικούς, αθλητικούς και καλιτεχνικούς. Χορηγούν φόρμες, μπάλες… εμπόδια και αδιάβροχα. Γονείς ζητούν από τους βουλευτές δουλειά για τα παιδιά τους (προσοχή δεν ζητούν πλέον διορισμό, αλλά δουλειά και ότι νάναι), αλλά το ρεκόρ στις απαιτήσεις των ψηφοφόρων του το έχει αναμφισβήτητα ο Βασίλης Γιόγακας: Εως και… νύμφες βρίσκει στους ψηφοφόρους του. Θέλετε ένα παράδειγμα; Ενας εργένης κτηνοτρόφος από το ορεινό χωριό Ψάκα Θεσπρωτίας, του Δήμου Σουλίου του ζήτησε να του βρει… γυναίκα για να τον ξαναψηφίσει. Δεν τον ενδιαφέρει εάν είναι ντόπια η γυναίκα ή ξένη φτάνει να του βρει (ως… εγγύηση) ο βουλευτής.

Από βουλευτής δήμαρχος

Με όλα αυτά τα προβλήματα, ακούγοντας αυτούς τους βουλευτές μαθαίνει κανείς και κάτι άλλο. Για παράδειγμα ο κ. Κουκουδήμος δεν ενδιαφέρεται πλέον για την επανεκλογή του ως βουλευτής, αλλά ως δήμαρχος Κατερίνης και θα κάνει τα πάντα ώστε να εκλεγεί προσφέροντας, όπως λέει έναν Δήμο στη γαλάζια παράταξη. Ελεγε μάλιστα ότι πήρε το «ok» και από τον Πρόεδρο της Εκλογικής Επιτροπής Νικήτα Κακλαμάνη.

nnn

Και μια και ο λόγος για την εκλογική επιτροπή της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σας ενημερώνω ότι την Τρίτη το πρωί συνεδρίασε για πρώτη φορά σε πλήρη απαρτία. Ονόματα υποψηφίων δημάρχων ή περιφερειαρχών δεν ειπώθηκαν, απλώς ο κ. Κακλαμάνης είναι ότι θα πρέπει να διαχειριστεί ο ίδιος μια πολιτική προς τα ΜΜΕ ώστε να μην αναφέρουν ονόματα προτού να δοθεί σ΄αυτά το χρίσμα.

HeliosPlus