Ο τραγικός θάνατος του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, είναι μια ακόμα, αχρείαστη, απόδειξη της αυτοθυσίας των ελλήνων πιλότων που δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη, υπερασπιζόμενοι τα εθνικά μας συμφέροντα. Πιλότοι και αεροπλάνα βρίσκονται συνεχώς σε οριακές συνθήκες, αντιμέτωποι ανά πάσα στιγμή με απρόβλεπτες καταστάσεις ρισκάροντας τη ζωή τους, για να κάνουν το καθήκον τους.
Η συνεχιζόμενη επί δεκαετίες, με διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με τη συγκυρία, ένταση στο Αιγαίο αποτελεί δυστυχώς μια διαρκή πηγή κινδύνου, για αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από 100 έλληνες πιλότοι – και άγνωστος αριθμός τούρκων – έχουν χάσει τη ζωή τους είτε σε ασκήσεις ετοιμότητας, είτε σε αυτόν τον καθημερινό ακήρυκτο πόλεμο μετά τη μεταπολίτευση.
Μακάρι η απώλεια του Γ.Μπαλταδώρου να είναι η αφορμή για να σταματήσει ή τουλάχιστον να περιοριστεί αυτή η καθημερινή μάχη στο Αιγαίο.Το μήνυμα του τούρκου πρωθυπουργού στον έλληνα συνάδελφο του είναι μια καταρχήν θετική ένδειξη ότι κατανοεί επιτέλους και η απέναντι πλευρά, ότι αυτή η καθημερινή ένταση δεν οδηγεί πουθενά.

Σε μια ήδη αρκετά ταραγμένη γωνιά του κόσμου ούτε η Ελλάδα,ούτε η Τουρκία έχουν κανένα συμφέρον να συνεχίζουν μια αέναη ένταση, ένα πόλεμο εξοπλισμών και να διατηρούν τις δυνάμεις τους σε διαρκή πολεμική ετοιμότητα. Απειλές, εδαφικές και θαλάσσιες διεκδικήσεις δεν έχουν θέση για χώρες που είναι μέλη της ίδιας συμμαχίας η διεκδικούν,οπως η Τουρκία να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει πάμπολλες φορές ότι επιθυμεί, επιδιώκει την ειρηνική διευθέτηση των όποιων διαφορών υπάρχουν. Είναι καιρός να το αντιληφθεί και η τουρκική ηγεσία, αφήνοντας στην άκρη εθνικιστικικές υστερίες και νεοοθωμανικές ονειρώξεις.


ΤΟ ΒΗΜΑ