Η σεισάχθεια

«Ο ΣΥΡΙΖΑ το υποσχέθηκε, ο Στουρνάρας το κάνει πράξη». Η παράφραση του συνθήµατος στα κυβερνητικά σποτ έχει βάση, καθώς οι προεκλογικές εξαγγελίες του κυβερνώντος κόµµατος για σεισάχθεια στα δάνεια υλοποιούνται από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα (σκίτσο).ÜΗ κεντρική τράπεζα έλαβε στις 2 Μαρτίου απόφαση µε την οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε 21.500 αγρότες να απαλλαγούν πλήρως από τους τόκους µε τους οποίους έχουν επιβαρυνθεί µετά τη µεταβίβαση του χρέους τους στην bad bank της Τράπεζας της Ελλάδος και να εξοφλήσουν το υπόλοιπο µε κούρεµα έως και 60%. Κάποιος δηλαδή που δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ τουλάχιστον από το 2012 και µετά θα δει τα χρέη του να κουρεύονται έως και 85%. Κάτι τέτοιο υποθέτουµε ότι θα φαντάζονταν οι ψηφοφόροι του Αλέξη Τσίπρα όταν τον στήριζαν πριν γίνει Πρωθυπουργός…

Ποιος θα το περίµενε

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περνάει από εξετάσεις. Προκήρυξε διαγωνισμό για να προσλάβει ιδιωτικό φορέα που θα αξιολογήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.
Ο φορέας που θα επιλεγεί –προφανώς μεγάλη ελεγκτική εταιρεία ή κάποιος ξένος οίκος –θα προχωρήσει στην αποτίμηση των διαδικασιών που ακολουθούνται και θα αξιολογήσει το online σύστημα παρακολούθησης εσόδων και δαπανών καθώς και ελέγχου των δημοσιονομικών μεγεθών της γενικής κυβέρνησης. Ü Η σύγκριση θα γίνει με τα διεθνή πρότυπα και τα συστήματα που επικρατούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά όπως εκτιμούν στο ΓΛΚ, λόγω μνημονίων, σε αυτή τη φάση το Λογιστήριο είναι πιο μπροστά από όλους.

Να οργανωθούμε…

Ακόμη κι αν δεν έχουμε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του δεύτερου εξαμήνου και οι εκλογές γίνουν το 2019, η κυβέρνηση φαίνεται πως κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Τον τόνο έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση της ΓΣΕΒΕE δεσμεύθηκε για μείωση της εξαιρετικά «υψηλής φορολογίας» μετά την ελάφρυνση του χρέους. Πάντως ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να ενημερώνει για την κεντρική κυβερνητική «γραμμή» και τον υπουργό Οικονομικών. Γιατί προ 20ημέρου ο κ. Τσακαλώτος είχε απορρίψει το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων για τη μεσαία τάξη υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργηθεί «ένα δημοσιονομικό πρόβλημα και τότε θα γίνουν περικοπές στο κοινωνικό κράτος». Μπλέξανε οι… γραμμές τους .

Πάει και το QE

Ο Μάριο Ντράγκι έκανε πίσω και εγκατέλειψε τη θέση του για «αύξηση του QE αν χρειαστεί». Μάλιστα πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη αναφέρουν πως ακόμη και αν συνεχιστεί το πρόγραμμα μετά τον Σεπτέμβριο, για ένα τρίμηνο έως το τέλος του έτους, οι αγορές ομολόγων δεν θα ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ τον μήνα. Πώς να μη «σβήσει» το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όταν ο μεγαλύτερος πολέμιός του, ο πρόεδρος της Bundesbank κ. Γενς Βάιντμαν, ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον ιταλό τραπεζίτη. Και έτσι η Ελλάδα, η χώρα που είχε περισσότερο από κάθε άλλη ανάγκη το QE, θα είναι και η μόνη που δεν επωφελήθηκε από αυτό.

Πού κολλάει το deal

Πολύφερνη νύφη είναι η ΕΛΤΕΧ Ανεμος και στο τραπέζι έχουν πέσει σημαντικές προτάσεις για την εξαγορά του 64,5% που κατέχει η μητρική Ελλάκτωρ. Ξεχωρίζει μάλιστα μια πρόταση από το εξωτερικό, αλλά το deal πάντα χαλάει στο παρά πέντε. Ιδίως στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου είχε αποτυπωθεί αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά εσχάτως οι κινήσεις έχουν γίνει αρκετά προσεκτικές. Στους κόλπους των βασικών μετόχων επικρατεί διχογνωμία. Η πλευρά Καλλιτσάντση υποστηρίζει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί αυτή η συμμετοχή λόγω της ανάπτυξης που γνωρίζει ο κλάδος των ΑΠΕ, ενώ η πλευρά ΜπόμπολαΚούτρα δεν είναι αρνητική να πουληθεί τώρα η εταιρεία εφόσον το τίμημα κριθεί ικανοποιητικό, με στόχο βεβαίως την ενίσχυση της ρευστότητας του ομίλου. Στην ΕΛΤΕΧ Ανεμος ποσοστό 7% ελέγχει και ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ