Με πολλές απουσίες δόθηκαν, με το νέο έτος, οι ευχές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Αλλά, αυτή τη χρονιά, υπήρξε έντονο παρασκήνιο. Ουδείς από τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας παρέστη. Ούτε από τους πρώην Πρωθυπουργούς, αν και είχαν προσκληθεί. Απουσίαζαν εφέτος και δύο αρχηγοί κομμάτων: Οι Σταύρος Θεοδωράκης και Αθ. Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ. Αλλά αυτές οι απουσίες δεν εμπόδισαν τις παραινέσεις, τις συμβουλές και τις προειδοποιήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να σημειώσω ότι οι της Προεδρίας της Δημοκρατίας είχαν φροντίσει να αφαιρέσουν τα μικρόφωνα που βρίσκονταν κοντά στον Πρόεδρο και έτσι ουδείς άκουγε τι τους έλεγε ο κ. Παυλόπουλος και τι έλεγαν αυτοί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αδικος όμως κόπος γιατί με τόσο κόσμο σε μια μεγάλη αίθουσα τίποτα δεν μένει κρυφό… Ούτε βεβαίως οι προειδοποιήσεις για το Σκοπιανό, ούτε η ανησυχία του Προέδρου της Βουλής για τον… Ρουβίκωνα
***
Πρώτα απ΄όλα οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν έναν σύντομο τυπικό (ψυχρό θα το έλεγα) χαιρετισμό στη διάρκεια της δοξολογίας. Εκεί όπου υπήρξε μία γρήγορη χειραψία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για τις λεγόμενες… αναγκαστικές χειραψίες, απ’αυτές που περνάς και όποιον βρίσκεις μπροστά σου τον χαιρετάς χρονιάρα μέρα που ήταν. Εν συνεχεία καθ΄οδόν προς το Προεδρικό Μέγαρο χώρισαν οι δρόμοι τους και ούτε καν αντάλλαξαν βλέμμα μεταξύ τους. Ισως ο (εορτάζων) Βασ. Λεβέντης θέλησε κάπως να ξανοιχτεί και έπιασε κουβέντα, μέσα στην εκκλησία με τον Κ. Σκανδαλίδη, προβλέποντας(και εδώ είναι το περίεργο) στον Κυρ. Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός: «Θυμάσαι», είπε στον κ. Σκανδαλίδη,«τότε που εσείς στο ΠαΣοΚ βρισκόσασταν στα πάνω σας και ο Μητσοτάκης ήταν ένας απλός βουλευτής; Ε, τώρα αυτός πάει για πρωθυπουργός…», είπε με τον κ. Σκανδαλίδη, με τον πρώην υπουργό του ΠαΣοΚ να μένει έκπληκτος και το μόνον που βρήκε να απαντήσει ήταν «το να γίνεις πρωθυπουργός θέλει και λίγη τύχη». Ο κ. Λεβέντης όμως επέμεινε. Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση και να υπενθυμίσω ότι οι σχέσεις Σκανδαλίδη και Λεβέντη βρέθηκαν στο χειρότερο σημείο τους, όταν σε μια συζήτηση στη Βουλή ο κ. Σκανδαλίδης είχε αποκαλέσει τον κ. Λεβέντη «γραφικό». Ποιος είδε τότε τον κ. Λεβέντη και δεν φοβήθηκε. Αλλά ο νέος χρόνος έφερε συμφιλίωση…
***
Ο κ. Λεβέντης φαίνεται ότι με τον τρόπο του καταφέρνει να συνομιλεί με τους πάντες (πλην Φώφης Γεννηματά). Δεν ξέρω από πού αντλεί αυτή την ιδιότητα. Πρώτα τους επικρίνει και εν συνεχεία συνομιλεί μαζί τους χωρίς να συμβαίνει τίποτα. Ισως αυτή η πρωτοχρονιάτικη υπερδραστηριότητα του Προέδρου της Ενωσης Κεντρώων να οφειλόταν στην ονομαστική του γιορτή, ίσως επειδή έσπασε το πρωτόκολλο και έφερε μαζί του και τη σύζυγό του (που εμφανίστηκε και στο Προεδρικό κρατώντας μια τσάντα Channel), ποιος ξέρει; Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι σε κάποια στιγμή πλησίασε τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και έπιασε κουβέντα μαζί του για τον… Ρουβίκωνα. Με τον Πρόεδρο της Βουλής (σύμφωνα με αφήγηση του κ. Λεβέντη) να του λέει: «όταν τελειώσουμε με τον Ρουβίκωνα, θέλω να συναντηθούμε και να τα πούμε για να δεις ότι εγώ δεν φταίω σε τίποτα». Ο κ. Λεβέντης του απάντησε ότι δεν τον ενδιαφέρει ποιος φταίει και ποιος όχι: «Σημασία Πρόεδρε έχει να τους συλλάβετε. Οσο πιο γρήγορα γίνεται…»

***
Αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φρόντισε να τον… προειδοποιήσει: «Να προσέξετε μήπως επί των ημερών σας παραδοθεί το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια. Αυτό το στίγμα θα είναι πολύ χειρότερο από τις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης για το Κυπριακό». Πρόσθεσε μάλιστα «επειδή σας έχω μεγάλη εκτίμηση και έχουμε οικογενειακή φιλία, δεν θέλω να χρεωθείτε με τέτοιο στίγμα». Ο κ. Παυλόπουλος απάντησε ότι θα λάβει σοβαρά υπόψιν του τη θέση που εξέφρασε ο κ. Λεβέντης.
***
Οταν ο κ. Λεβέντης συνάντησε τον Νίκο Παππά ο υπουργός του είπε να τον κοιτάξει καλά! : «Δεν είμαι βρώμικος, πλένομαι», του είπε, προφανώς για να τους απαντήσει σε μια πρόσφατη δήλωση του κ. Λεβέντη ότι οι «Συριζαίοι μέσα στην ΕΡΤ είναι με μαλλιά, αξύριστοι και βρώμικοι». Ο κ. Λεβέντης όμως επέμεινε στους χαρακτηρισμούς με τον κ. Παππά να μην ξέρει τι αν απαντήσει.
***
Τελευταίος στο Προεδρικό Μέγαρο για τις ευχές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσήλθε ο Πρωθυπουργός. Πέρασε από την αίθουσα των Διαπιστευτηρίων (είπε ένα γρήγορο «Χρόνια Πολλά») στους ευζώνους, στους δημοσιογράφους και στους ανθρώπους των τηλεοπτικών συνεργείων και κατευθύνθηκε στην αίθουσα αναμονής. Εκεί βρισκόταν σε εξέλιξη μια σύσκεψη στο πόδι, ανάμεσα στους Αλέκο Φλαμπουράρη, Νίκο Παππά και Νίκο Τόσκα. Μία σύσκεψη η οποία συνεχίστηκε ακόμα και στην… ουρά που περίμεναν οι υπουργοί για να ευχηθούν στον κ. Παυλόπουλο. Θέμα; Ποιο άλλο; Το άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε την ημέρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία στην Ελλάδα.
***
Ηταν θερμός ο χαιρετισμός του κ. Παυλόπουλου προς τον κ. Τσίπρα και χειραψία και αγκαλιά και χτύπημα φιλικό στην πλάτη. Ο Πρωθυπουργός φρέσκος και ξεκούραστος (με μαύρο κοστούμι, χωρίς ποσέ, άσπρο πουκάμισο και…παπούτσια χρώματος ταμπά) χαιρέτησε και έφυγε. Τον ίδιο θερμό χαιρετισμό είχε ο Πρόεδρος και με τον Κυρ. Μητσοτάκη, οποίος να σημειώσω ότι πήγε μόνον για μια μόνον ημέρες διακοπές στα χιονισμένα Καλάβρυτα και επέστρεψε για τις ευχές στον Πρόεδρο.
***
Σε μια σύντομη συνομιλία που είχε μετά τη λήξη αυτής της τελετής με τους δημοσιογράφους ο κ. Παυλόπουλος είπε: «Ο ρόλος μας είναι ιστορικός ακόμα και στους γείτονές μας. Όταν παρεκτρέπονται οφείλουμε να τους δείχνουμε τον σωστό δρόμο» και υπογράμμισε: «Η εκτίμηση στη χώρα είναι μεγάλη, όταν χρειαστεί είμαστε ενωμένοι και δυνατοί, και θα το δείξουμε. Δεν διακατεχόμαστε από καμιά αλαζονεία, δεν υπερτιμούμε τις δυνάμεις μας, ούτε πρόκειται να τις υποτιμήσουμε» ήταν το μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου προς την Αγκυρα. Εν συνεχεία ο Πρόεδρος πήγε δίπλα στο Προεδρικό για να κόψει την πίτα με τους ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς.