Μπορεί η Κριστίν Λαγκάρντ στις συνεδριάσεις του Eurogroup να ρίχνει μπηχτές μέσω Γιάνη Βαρουφάκη στην Αθήνα, του τύπου «να προσέλθουν ενήλικοι στη διαπραγμάτευση» ή όταν τον είδε να προσέρχεται να λέει «έρχεται ο αρχιεγκληματίας να πει ένα γεια», στους διαδρόμους όμως του Συμβουλίου τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η κυρία Λαγκάρντ βλέπει τον κ. Βαρουφάκη σαν… μαθητούδι! Θέλετε ένα παράδειγμα; Μόλις τον συνάντησε την Πέμπτη το βράδυ στον διάδρομο, αφού ολοκληρώθηκε το Eurogroup, του φωνάζει: «Γιάνης, περιμένω τις προτάσεις σου». Ο Γιάνης της φωνάζει και αυτός: «Μα σου έδωσα τις προτάσεις. Δεν τις πήρες;». Και αμέσως μετά η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ του απαντά: «Να τις ετοιμάσεις με σοβαρότητα, να κάνεις το Σαββατοκύριακο… homework».

Goodbye… Leningrad

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στο γραφείο του Αλέκου Φλαμπουράρη, στην οδό Βασ. Σοφίας, όταν ο υπουργός Επικρατείας και στενότατος φίλος και συνεργάτης του Πρωθυπουργού δεχόταν ρώσους επενδυτές (με δυο λόγια ανθρώπους του Πούτιν –όπως παρουσιάστηκαν). Επειδή σε τέτοιου είδους συναντήσεις και όταν πρόκειται για επενδύσεις δεν βοηθούν τα αγγλικά, και από τις δύο πλευρές επιστρατεύτηκαν διερμηνείς. Σε κάποια στιγμή ο κ. Φλαμπουράρης αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα που βρισκόταν στην Αγία Πετρούπολη. Μόνο που αντί να πει «Αγία Πετρούπολη» είπε Λένινγκραντ. Οι Ρώσοι το άκουσαν και ζήτησαν εξηγήσεις. Ο μεταφραστής, αμήχανα, το προσπέρασε και μετέφρασε Αγία Πετρούπολη, ο κ. Φλαμπουράρης το αντελήφθη και έκανε παρατήρηση στον διερμηνέα: «Εγώ Λένινγκραντ το ξέρω, Λένινγκραντ θα το λέω, να το μεταφράσεις έτσι, μη χαλάσουμε την ιστορία». Κόκαλο οι ρώσοι επενδυτές (καθώς και οι διερμηνείς).
Λαπαβίτσας: Τα χρήμα διευκολύνει την έξοδο

«Πολύ τεταμένη» θεωρεί την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά το Eurogroup ο Κ. Λαπαβίτσας, ο οποίος αναφέρει ότι «τα πράγματα έχουν φθάσει σε οριακό σημείο και αν υπάρξει συμφωνία τότε θα είναι πολύ προβληματική για τη χώρα μας». Ο καθηγητής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις εάν θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας ότι πρέπει ως τη Δευτέρα να κατατεθούν εκ μέρους της κυβέρνησης συγκεκριμένες προτάσεις. Προβλέπει ότι εάν υπάρξει συμφωνία θα υπάρξουν και μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή και κάνει λόγο για τα περίπου 45 δισ. ευρώ που διακινούνται εκτός τραπεζών: «Τα χρήμα που έχουμε στα χέρια είναι πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της χώρας μας και διευκολύνει μία έξοδο από το ευρώ. Δεν είναι αυτό επιθυμητό, αλλά να ξέρετε ότι διευκολύνει» είπε συγκεκριμένα.
Οταν η Αριστερά κάνει «ζαβολιές»

«Ζαβολιές» κάνει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης. Προ ημερών ανακοίνωσε ότι κατόπιν ενεργειών του και σε συνεργασία με την Κομισιόν επικυρώθηκε θετική αξιολόγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου και ότι οι Βρυξέλλες άνοιξαν ξανά την κάνουλα του χρήματος, η οποία είχε κλείσει το 2012, όταν η τότε υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου έπιασε στα πράσα υπαλλήλους του υπουργείου να λαδώνονται για να εγκρίνουν επενδύσεις. Ο κ. Σταθάκης ξέχασε να πει ότι η θετική έκθεση αξιολόγησης αφορά την περίοδο 1 Ιουλίου 2013 – 30 Ιουνίου 2014 και αναφέρεται σε αλλαγές που έγιναν επί υπουργίας του Κ. Χατζηδάκη. Το ότι ο υπουργός Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να πιστωθεί μία… «εντολή Σαμαρά» δείχνει ότι το χιούμορ δεν έφυγε ποτέ από την ελληνική πολιτική.


Η Ζωή, η Βουγιουκλάκη και η λακκούβα

Οταν ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκης παραθέτει γεύμα στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη και πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ Ι. Πανούση, τι θέματα νομίζετε ότι περιλαμβάνει η συζήτηση; Το χρέος; Τη συμφωνία; Τις διαπραγματεύσεις; Τις εκροές από τις τράπεζες; Τη δραχμή; Θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης; Τίποτα απ’ όλα αυτά. Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η ζωή, οι έρωτες και οι κινηματογραφικές επιτυχίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Αλλά η συζήτηση γρήγορα επεκτάθηκε και στον Βλάση Μπονάτσο (σε συνδυασμό με τη Βουγιουκλάκη), στον Σάκη Ρουβά και σε μερικούς άλλους τραγουδιστές και σελέμπριτις. Ο κ. Πανούσης έφυγε σοφότερος όσον αφορά τα καλλιτεχνικά από τον Μαραθώνα. Δεν έγινε καμία αναφορά στα πολιτικά, άλλωστε ο κ. Ψινάκης δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν τα παρακολουθεί. Ούτε καν γνώριζε ότι υπήρχε εν εξελίξει συνεδρίαση του Eurogroup. Μόνο σε κάποια στιγμή όταν ρωτήθηκε από κάποιον τι έχει να πει για τη συμπεριφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου χαμογέλασε και είπε: «Α, ζουζούνι μου, εγώ δεν πέφτω σ’ αυτή τη… λακκούβα»!

nnn
Τώρα θα πείτε τι γύρευε κοτζάμ αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη στον Δήμο Μαραθώνα. Πρώτα απ’ όλα δεν πήγε μόνος του, πήγε μαζί με τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Εμμ. Σφακιανάκη με στόχο την ηλεκτρονική θωράκιση ολόκληρου του δήμου και κυρίως των σχολείων του Μαραθώνα έναντι των εγκλημάτων μέσω Διαδικτύου. Ο κ. Πανούσης ήταν ενθουσιασμένος από τη συνάντησή του με τον κ. Ψινάκη (και από την πρωτοβουλία του) και του χορήγησε αμέσως ένα περιπολικό και ένα τζιπάκι και βεβαίως τεχνικά ηλεκτρονική κάλυψη για όλον τον δήμο.

Δείπνο Θεοδωράκη με πρωθυπουργούς

Τετ α τετ με τον Πιερ Μοσκοβισί, πληροφορούμαι ότι θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο Στ. Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες προσκελημμένος του Γκυ Φέρχοφσταντ. Στις πιο κρίσιμες ημέρες για τη χώρα θα συναντηθεί με ευρωπαίους αξιωματούχους και το βράδυ της Πέμπτης θα παρευρεθεί σε δείπνο με τέσσερις πρωθυπουργούς του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ, του Βελγίου Σαρλ Μισέλ , της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, και της Φινλανδίας Γιούχα Σίπιλα

HeliosPlus