Στα μέσα της προεκλογικής περιόδου εκτιμήσαμε ότι η νέα ελληνική Αριστερά του κ. Τσίπρα θα έχει την ευκαιρία να κυβερνήσει τη χώρα. Φαινόταν από τότε η επερχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Σημαντική μερίδα του ελληνικού λαού έδειχνε να εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα και να αποκρούει τις καμπάνιες φόβου και πολλών προειδοποιήσεων που είχαν επιλέξει οι αντίπαλοί του.
Επικριθήκαμε τότε από ορισμένους για εκείνη την πρόβλεψη και εκτίμησή μας. Ωστόσο, οι εκλογές επιβεβαίωσαν την ορθότητά της. Οι πολίτες έδωσαν με την ψήφο τους την ευκαιρία στον κ. Τσίπρα να διαχειριστεί τις δύσκολες υποθέσεις της χώρας. Στην αρχή μάλιστα εξέπληξε πολλούς με την ταχύτητα και την ετοιμότητά του να σχηματίσει κυβέρνηση και να αναλάβει χωρίς χρονοτριβή το δύσκολο έργο.
Η συνέχεια όμως αποδείχθηκε αναντίστοιχη των πρώτων εντυπώσεων. Ενθουσιώδεις οι νέοι υπουργοί, διαμόρφωσαν, με τις χειμαρρώδεις δηλώσεις τους, σχεδόν πολεμικό κλίμα με εταίρους και δανειστές.
Ιδιαιτέρως ο υπουργός Οικονομικών φρόντισε με την ένταση των λόγων του και τις πολλές εμφανίσεις, εδώ και στο εξωτερικό, να δημιουργήσει ατμόσφαιρα μεγάλης αντίθεσης. Ετσι, οι πρώτες συνομιλίες έμοιαζαν περισσότερο με εχθροπραξίες παρά με διαπραγματεύσεις. Aποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να οξυνθούν οι σχέσεις με τους Ευρωπαίους, να εφαρμοστούν αντίμετρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ελληνική οικονομία να περιπέσει σε καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας και ένα πέπλο καχυποψίας να απλωθεί πάνω από τον ουρανό της Αθήνας.
Ηταν τέτοια η ένταση στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους και ιδιαιτέρως με το περιβάλλον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ούτε η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου κατέστη δυνατό να εφαρμοσθεί.
Κάθε πλευρά την ερμήνευε με τον δικό της τρόπο, οι εκατέρωθεν δηλώσεις ήταν καταστρεπτικές, η υποδοχή των κλιμακίων στην Αθήνα δεν ήταν η καλύτερη, τα διεθνή δίκτυα επανέφεραν την απειλή του Grexit, οι καταθέσεις άρχισαν και πάλι να διαρρέουν, τα Δημόσια Ταμεία στέρευαν και η οικονομία ολόκληρη κινδύνευε να παγώσει στην κυριολεξία.
Σε αυτό το οριακό σημείο ο Πρωθυπουργός διεκδίκησε ειδική συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής και κατ’ ιδίαν επαφή με την καγκελάριο Μέρκελ, ώστε να βάλει τέλος σε αυτό το κλίμα μακράς αβεβαιότητας και καταστροφής.
Η μίνι σύνοδος των οκτώ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής απέδωσε κάποιο αποτέλεσμα. Ο κ. Τσίπρας έχει πλέον μια εβδομάδα καιρό να παρουσιάσει στους εταίρους ένα συνεκτικό και πλήρως οργανωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, ικανό να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, να διαλύσει το κλίμα καχυποψίας που πλανάται πάνω από την Ελλάδα και να επιτρέψει την ομαλή χρηματοδότησή της.
Ο κ. Τσίπρας έχει ακόμη λίγο χρόνο στη διάθεσή του να επιβεβαιώσει ότι μπορεί να διαχειρισθεί με αξιώσεις και να μην ξοδέψει σε ελάχιστο χρόνο την ευκαιρία που έδωσε ο λαός με την ψήφο του στη νέα ελληνική Αριστερά.
Αλλιώς, αν αποτύχει, θα αντιστρέψει τα αισθήματα του ελληνικού λαού, θα κλονίσει την εμπιστοσύνη του, θα χάσει την ευκαιρία και η νέα Αριστερά θα επιστρέψει και πάλι στο περιθώριο της πολιτικής ζωής, από όπου αναδύθηκε λόγω της κρίσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ