Δεν ξέρω από πού να αρχίσω σήμερα από τα τόσο πολλά που συμβαίνουν γύρω μας. Να αρχίσω από τις οδηγίες που έδωσε ο κ. Αντ. Σαμαράς στους συνεργάτες του ότι «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, επειδή πιστεύουμε ότι κάναμε το ορθό» (εννοεί για τους χειρισμούς στην ΕΡΤ); Ή με το ξέσπασμα του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού κ. Χρ. Λαζαρίδη (φωτογραφία) στον διάδρομο της Βουλής που έλεγε ότι «γιατί στον 902 που έγιναν τόσες απολύσεις δεν μίλησε κανείς;»; Ή με το επίσης ξέσπασμά του για τις αποζημιώσεις που θα πάρουν οι απολυμένοι στην ΕΡΤ; «Τώρα που θα βγουν οι αποζημιώσεις των υπαλλήλων της ΕΡΤ, θα δείτε πόσα εισέπρατταν» έλεγε, ενώ σε κάποια στιγμή δεν κρατήθηκε και δήλωσε: «Κανονικά δεν έπρεπε να τους αποζημιώσουμε. Να τα βρουν με την εκκαθάριση».
nnn
Εκλογομαγειρέματα
Προτιμότερο είναι να αρχίσω με την άτυπη σύσκεψη που έγινε το πρωί της Τετάρτης στο γραφείο του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης κ. Τάκη Μπαλτάκου, όπου εκεί έπεσε και η ιδέα να κατατεθεί πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μόλις έγινε γνωστό ότι οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης επρόκειτο να συναντηθούν το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή. Στη σύσκεψη ήταν σχεδόν όλοι οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, μερικοί από τους οποίους όταν εξήλθαν δεν έκρυβαν την είδηση ότι «οι εκλογές δεν πρέπει να αποκλείονται».
nnn
Αλλοι, όπως ο υπουργός Αμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος, πίστευαν επίσης ακράδαντα ότι οι πρόωρες εκλογές μπορούν να αποφευχθούν. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, που έχασε και την εκπομπή των Ενόπλων Δυνάμεων που μεταδιδόταν από την ΕΡΤ, έλεγε ότι μπορεί η πρόταση για την ακύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου να μη συζητηθεί τώρα και να συζητηθεί το φθινόπωρο ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση.
nnn
Αλλοι (νεοδημοκράτες) εμφανίστηκαν στη Βουλή σαν γνώστες μυστικών και άλλων δημοσκοπήσεων (δήθεν από πρεσβείες ή από ξένα ΜΜΕ), σύμφωνα με τις οποίες η ΝΔ προηγείται σταθερά του ΣΥΡΙΖΑ και ότι το ΠαΣοΚ (που στηρίζει την κυβέρνηση) βρίσκεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά και δεν το συμφέρουν οι εκλογές. Εκείνο πάντως που πρέπει να σημειωθεί είναι η πιο «συγκαταβατική» θέση που έχει η ΔΗΜΑΡ έναντι του ΠαΣοΚ, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο στις προοπτικές συνέχισης του βίου της παρούσης κυβέρνησης.
nnn
Ο κ. Ι. Στουρνάρας πάντως, ως εξωκοινοβουλευτικός που δεν τον ενδιαφέρουν οι λίστες, εμφανίστηκε σύμφωνος με την απόφαση για «λουκέτο» στην ΕΡΤ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την απόφαση του κ. Αντ. Σαμαρά «γενναία». Ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία για τη νέα ΕΡΤ θα τελεσφορήσει πολύ σύντομα, τονίζοντας ότι η μετάβαση θα γίνει «ομαλά και άμεσα». Δεσμεύτηκε τέλος ότι όλοι οι απολυμένοι της ΕΡΤ θα λάβουν στο ακέραιο τις αποζημιώσεις τους.
nnn
«Είναι βρισιά όταν αποκαλείς κάποια… Κατίνα»; Ιδού το ερώτημα. Κατά την κυρία Λιάνα Κανέλλη, που οι χρυσαυγίτες τη χαρακτήρισαν «Κατίνα», είναι τίτλος τιμής, όπως είπε κάνοντας αναφορά στην αείμνηστη Κατίνα Παξινού (μην ξεχνάμε και για τον «Ποιον χτυπά η καμπάνα», όπως έλεγε). Συνεπώς, δεν πάει να τη λένε έτσι οι χρυσαυγίτες, δεν ιδρώνει τ’ αφτί της.
nnn


Παράσταση ανδρισμού
Υβρεις όμως και μάλιστα απίστευτες ακούστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής με πρωταγωνιστές, ποιους άλλους, τους χρυσαυγίτες. Στο περιθώριο της συζήτησης για την άρση της ασυλίας των κυριών Δούρου και Κανέλλη έγινε το έλα να δεις όταν ο πολύς κ. Ηλ. Κασιδιάρης ζήτησε τον λόγο και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης δεν του τον έδωσε επικαλούμενος τον Κανονισμό της Βουλής, αφού δεν ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Τότε έγινε το εξής πρωτοφανές: ο (επίσης πολύς) κ. Χρ. Παππάς φώναξε, «Τον διορίζω κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο». Πλην όμως το κόλπο δεν έπιασε και έγινε το σώσε με έναν βουλευτή (μετρίου ύψους) της Χρυσής Αυγής και μ’ έναν (μεγαλόσωμο) βουλευτή της ΝΔ. Και αντηλλάγησαν ύβρεις και χαρακτηρισμοί που ούτε στο γήπεδο δεν τολμά κάποιος να εκστομίσει. Πάντως, κωμικοτραγική ήταν η στιγμή που ο συγκεκριμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής προκάλεσε τον γιγαντόσωμο νεοδημοκράτη βουλευτή «να βγουν έξω να καθαρίσουν». Οταν ο νεοδημοκράτης σηκώθηκε και ο χρυσαυγίτης είδε με ποιον είχε να κάνει το μόνο που είπε ήταν κάτι (γνωστά) γαλλικά.
nnn
Αλλά ο κ. Κασιδιάρης συνεχίζει ακάθεκτος να νομίζει ότι το κόμμα του θα κυβερνήσει. Δηλαδή, ποιο κόμμα; Πρόκειται, όπως είπε σε συνέντευξή του, για ένα κόμμα «με στρατιωτική δομή και η παρουσία του αρχηγού αποτελεί εγγύηση για την ενότητα του Κινήματος. Εδώ και δεκαετίες πολεμάμε ενάντια σε ένα ολόκληρο σύστημα…» είπε, αλλά ενάντια σε ποιο σύστημα πολεμούν δεν εξήγησε. Αυτό που τους χορηγεί κρατική επιχορήγηση και βουλευτικά αυτοκίνητα; Ασε που λέει ότι μόλις κυβερνήσει σε κάθε τομέα θα διοικούν στελέχη του «Εθνικιστικού Κινήματος με συμβούλους τους «επαΐοντες» εκάστου αντικειμένου».
nnn
Στο τέλος σας άφησα τις οδηγίες του Μητροπολίτη Χίου προς το χριστιανικό του πλήρωμα, που ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει τη… γιόγκα αντιχριστιανική: «Η γιόγκα δεν είναι γυμναστική, αλλά θρησκευτικό σύστημα θεωρίας, αποτελεί θεμελιώδες γνώρισμα του συστήματος Ινδουισμού, συνδέεται αναπόσπαστα με τις αντιχριστιανικές αντιλήψεις περί μετενσάρκωσης…» και άλλα πολλά, όπως αναφέρει σε σχετική εγκύκλιό του.

nnn

Θα είναι, πιστεύω, το βουλευτικό ταξίδι της χρονιάς. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Καλαντζής θα συνταξιδεύσει την Παρασκευή με την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Ισραήλ. Είναι τα δύο μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής που επιλέγηκαν να πάνε στο Ισραήλ και να εξετάσουν τον μεγαλοκαταθέτη της Λίστας Λαγκάρντ κ. Σάμπι Μιονί. Η κυρία Κωνσταντοπούλου θα βρεθεί στο ίδιο αεροπλάνο με τον κ. Καλαντζή σε μία πτήση διαρκείας περίπου δύο ωρών και έτσι θα έχουν την ευκαιρία (και την ησυχία) να ανταλλάξουν απόψεις.

HeliosPlus