από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Η Ευρώπη του φασισμού

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τα σημάδια είναι όχι απλώς σκοτεινά αλλά ερεβώδη: η Ευρώπη, φαίνεται  καθαρά πια ότι θυμάται το άλλο πρόσωπό της, εκείνο του φασισμού. Αργά αλλά σταθερά, οι εκφραστές του αναδύονται σχεδόν παντού, ανάλογα με την έκταση και την ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες. Κι όχι απλώς βγαίνουν, αλλά επιζητούν και, ενίοτε, ήδη βρίσκουν, νομιμοποίηση. Δεν είναι μόνον οι εκλογές που δίνουν υψηλά ποσοστά σε τέτοια κόμματα. Είναι κυρίως η αντίληψη που διαχέεται σε αρκετά ευρεία στρώματα διάφορων ευρωπαϊκών κοινωνιών που υποφέρουν, ότι ο φασισμός μπορεί να λύσει προβλήματα που η δημοκρατία δεν μπορεί. 

Η αντίληψη αυτή, είναι επιφανειακή και πλανημένη: ουδέποτε ο φασισμός έλυσε πραγματικά το οτιδήποτε. Αντίθετα, η νομοτέλειά του, είναι να καταλήγει σε μερική ή σε ολική καταστροφή. Ουδέποτε ο φασισμός έμεινε στην «ατζέντα» που λέγοντας ψέματα διαφήμισε για να υφαρπάξει την εξουσία, ότι δήθεν δηλαδή θα καταπολεμήσει δεινά των κοινωνιών που τον έκαναν ελκυστικό. Πάντοτε επεκτάθηκε πολύ πέραν αυτών μόλις του δόθηκε η δύναμη.

Πάνω απ όλα, ουδέποτε έκανε τελικά καλό στις πατρίδες που υποτίθεται ότι υπεράσπιζε έναντι άλλων κινδύνων: πάντοτε, κατέληγε να λειτουργεί αντεθνικά, καταστροφικά γι' αυτές. Ποτέ δεν τις βοήθησε, πάντοτε τις διέλυσε. Κι αυτό, για τον πολύ απλό λόγο ότι πατρίδα και ελευθερία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: δεν υπάρχει πατρίδα χωρίς ελευθερία, ούτε ελευθερία χωρίς πατρίδα. Αν κάτι από τα δύο λείψει, το άλλο, δεν μπορεί να ζήσει…

Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: ο φασισμός έχει πολύ βαθιές ρίζες στην Ευρώπη: είναι γι' αυτόν ένα είδος πνευματικής του πατρίδας. Απλώς, το γεγονός ότι τον πλήρωσε τόσο ακριβά με την άνοδό του στο Μεσοπόλεμο και, στη συνέχεια, με την έκρηξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έκανε δύο γενιές ευρωπαίων να τον αποκηρύξουν με τον πιο απόλυτο, μέχρι σήμερα, τρόπο. Όμως, σήμερα, ο φασισμός ήδη αποκαθίσταται στην Ουγγαρία, ενώ τα κόμματα που ευθέως ή εμμέσως τον αντιπροσωπεύουν, πληθαίνουν σε πολλές χώρες σε αριθμό και σε δύναμη.

Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: η Ευρώπη, υπήρξε προνομιακό πεδίο εξάπλωσης του φασισμού, ο οποίος έδωσε μάχες με τη δημοκρατία στο παρελθόν στη Γηραιά Ηπειρο και, πολλές εξ αυτών, τις κέρδισε. Κάτι που δεν συνέβη στον αγγλοσαξωνικό κόσμο: ούτε στη Μεγάλη Βρετανία, ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε πολλούς δεν θα αρέσει αυτή η διατύπωση, όμως, η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη έχει το φασισμό μέσα της. Και, προφανώς, δεν κατάφερε να τον σβήσει οριστικά με το εγχείρημα του μεταπολεμικού κοινού οικοδομήματος και της ευημερίας του. 

Σήμερα, ο φασισμός αναδύεται γιατί εμφανίζεται και πάλι ελκυστικός σε πολλούς. Θα πρέπει να το σκεφτούν και δύο και τρεις και δεκατρείς φορές. Θα πρέπει να γυρίσουν πίσω, να διαβάσουν, να ρωτήσουν, να καταλάβουν. Να ξέρουν, να μην κοροϊδεύουν ούτε τους εαυτούς τους ούτε τους άλλους. Και να θυμούνται ότι τον φασισμό, στις περισσότερες περιπτώσεις, από το κίνημα των Φάσι στην Ιταλία, ως τον Χίτλερ στη Γερμανία, τον έφεραν οι ίδιοι οι λαοί στην εξουσία. Δεν ήρθε μόνος του, από το πουθενά: πολύ σπανιότερα επιβαλλόταν από τα τανκς και πολύ συχνότερα από τη λαϊκή θέληση που τον όπλιζε στη συνέχεια με τανκς, τα οποία, πολύ σύντομα, έστρεφε τελικά εναντίον της.

Αυτό άλλωστε συνέβη και στην Ελλάδα, τουλάχιστον στην περίπτωση του Μεταξά, τον οποίο η Βουλή των Ελλήνων έκανε πρωθυπουργό στις 29 Απριλίου 1932 με 241 ψήφους και αυξημένες εξουσίες. Γιατί; Για να αντιμετωπίσει την τετραετή πολιτική κρίση που είχε ξεκινήσει από την πτώχευση του Μαΐου 1932 και κανείς στο πολιτικό σύστημα δεν είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει, κανείς δεν είχε βρει τον τρόπο να τελειώσει με την κρίση χρέους και το «Συμβούλιο των Ομολογιούχων», τους δανειστές της εποχής.

Ας μην υποτιμά λοιπόν κανείς τον φασισμό. Αν αφήσουμε περιθώρια να απλώσει τις ρίζες του, σε ένα χώμα που γίνεται δυστυχώς κάθε μέρα και πιο εύφορο, θα το κάνει και θα το κάνει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ας μην τρέφουμε φρούδες ελπίδες: η κατασκευή της «κοινής Ευρώπης» δεν θα είναι ικανή να τον σταματήσει: είναι πια ξεκάθαρο ότι απέτυχε ήδη σε αυτό το βασικό, όπως και σε άλλους. 

Ακριβώς αυτή η αποτυχία είναι που έκανε και πάλι σήμερα το χώμα κατάλληλο για να βαθύνουν αυτές οι ρίζες. Οταν αυτές μεγαλώσουν, θα μας πνίξουν όλους. Και, μαζί, θα πνίξουν και αυτή την έρημη χώρα που υποτίθεται θα υπερασπίζονταν…

Η Ευρώπη του φασισμού, υπήρξε και δοκιμάστηκε δια μακρόν. Ηταν αρκετό. Ας μη τη δοκιμάσουμε ξανά.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (23)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Φασισμός γέννημα ατιμωρησίας | 08/06/2012 23:04
  Ο φασισμός είναι γέννημα θρέμα μιας ανεπαρκέστατης πολιτικής. Μιας πολιτικής που ευνοεί σφόδρα τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τον πλουτισμό των πολιτικών και αυτών που τους στηρίζουν. Ας δούμε απο τη δεκαετία του 80 και μετά, πόσοι πολιτικάντηδες που ξεκίνησαν <> πλούτισαν. Ο απογοητευμένος, απελπισμένος, απολυμένος πολίτης αναζητά μια απάντηση, ένα στήριγμα και εκεί εμφανίζεται ο φασισμός σαν το φίδι που έδωσε το μήλο στην Εύα...
  gregvars
  απάντηση42
   
   
  Αυτά λέει και ο Σύρος πρόεδρος | 08/06/2012 20:16
  Οι Ευρωπαίοι, οι ΗΠΑ, οι G20 είναι φασίστες. Ο ίδιος είναι δημοκράτης. Μήπως οι Έλληνες και οι Σύροι είναι οι μόνοι δημοκράτες και όλοι οι άλλοι δεν τους καταλαβαίνουν?
  s
  απάντηση82
   
   
  36 οχι 32 | 08/06/2012 18:16
  το 1936 δεν έγινε πρωθυπουργός ο Μεταξάς???
  Giannis
  απάντηση80
   
   
   
  Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ | 08/06/2012 16:58
  Πολύ επιφανειακή ανάλυση, κ.Μαλούχο. Τι θα πει ''η Ευρώπη έχει τον φασισμό μέσα της''; Τα κοινωνικά και τα πολιτικά προβλήματα έχουν αιτίες που πρέπει να τις ανακαλύψουμε αν θέλουμε να τα επιλύσουμε. Ο φασισμός δεν αναπτύσσεται στα καλά καθούμενα αλλά σε χρονικές περιόδους, στις οποίες κυριαρχεί η απελπισία, η απογοήτευση, η ανασφάλεια. Και όπως ξέρουμε, συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές των κυβερνωσών ελίτ επιτρέπουν σ' αυτά τα συναισθήματα να κατακυριεύσουν ολόκληρες κοινωνίες. Στην εποχή μας π.χ. ο ένοχος έχει όνομα και λέγεται νεοφιλελευθερισμός.
  Ναυτίλος
  απάντηση911
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Χωρίς δογματισμούς | 08/06/2012 16:55
  Ο σκοπός ενός πολιτικού καθεστώτος είναι να παρέχει στο άτομο ασφάλεια και σιγουριά για να μπορεί να να δημιουργεί και να είναι ευτυχισμένο , με τους ανθρώπους που αγαπά. Με άρχοντες που δεν είναι ληστές. Δεν έχει άλλο σκοπό. Όταν αποτυγχάνει τότε αντικαθίσταται. Εναλλάσεται με άλλο. Το κάθε κενό γεμίζει με κάτι άλλο. Είναι νόμος της φύσης. Δημοκρατία δεν είναι να πηγαίνουμε στην κάλπη. Και στη Συρία πάνε στην κάλπη. Δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοκρατία στη χώρα μας εκφιλήσεται. Δημοκρατία είναι να σκέφτεσαι ελεύθερα. Και η κουλτούρα του νεοέλληνα δεν είναι ιδιαίτερα φιλελέυθερη και δημοκρατική.
  Μίκιος
  απάντηση62
   
   
  Με τέτοια μπλα μπλα μεγαλώνει ο φασισμός. | 08/06/2012 16:30
  Και τώρα που γράψατε ακόμη ένα ευχολόγιο κάνατε το καθήκον σας σαν αντιφασίστας; Αν τον καταγγείλουμε ..χορωδιακά και στήσουμε και καθημερινές πορείες εναντίον του θα μας φοβηθεί και θα ..φύγει; Από μπαρούφες χορτάσαμε εδώ και καιρό. Μπάστα με τις εκθέσεις ιδεών!! Το αντίδοτο στον φασισμό κύριε είναι περισσότερη δημοκρατία όχι τζάμπα φωνές και ξεφωνητά. Κοινώς: κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ανεξάρτητη κι όχι διαπλεκόμενη Δικαιοσύνη, απλή αναλογική, δημοψηφίσματα που να μπορούν να προκληθούν χωρίς κομματικούς δήθεν πολιτικούς μεσάζοντες, πάταξη της οικογενειοκρατίας, βουλευτές το πολύ δυο θητειών, υπουργούς εξωκοινοβουλευτικούς, κατάργηση της λίστας, άμεση εκλογή κυβέρνησης κι όχι μέσω Βουλής.
  Έργα, όχι λόγια
  απάντηση103
   
   
  δυστυχώς | 08/06/2012 16:10
  Δυστυχώς, υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για την άνοδο του φ. Η Δημοκρατία μας παραπαίει, μετά δεκαετιών κακοποίησης της από τους "δημοκράτες"... Η Δ. κακοποιείται επίσης και από την "ΕΕ". Οπότε, δεν είμαι σίγουρος για πια δημοκρατία μιλάμε.
  oligon apaisiodoxos
  απάντηση52
   
   
  Καλύτερα φασισμός παρά συμμοριτοκομμουνισμός | 08/06/2012 14:32
  Δεν νομίζω ότι χρειάζεται εξήγηση.
  Αντικομμουνιστής
  απάντηση1119
   
   
  ΠΟΙΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΡΕ | 08/06/2012 14:28
  ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΗΝΑ ΕΧΕΙ ΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ....ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΟΥ ΜΑΛΟΥΧΟ? ΑΣΕ ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΟΤΕ ΛΙΓΟ ΦΑΣΙΣΜΟ..
  ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΞΥΠΝΗΣΑΝ
  απάντηση1316
   
   
  LAE LAMOGIO | 08/06/2012 13:55
  Τι άλλο θα ακούσουμε ,Όλοι δείχνουν έκπληξη για τα χαστούκια. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο στάνταρ ότι μια μέρα θα είχαμε τέτοιες καταστάσεις...πως τόλμησες ρε λαέ και έστειλες με 4000000 χιλιάδες ψήφους αυτό ..το έκτρωμα στην βουλή..δεν υπάρχει διακαιολογία, οι τάφοι της ελλάδας είναι γεμάτες από θύματα τέτοιων ιδεολογιών. Έρχονται άσχημες καταστάσεις και το χειρότερο ότι όλοι αυτοί που μας έφεραν μέχρι εδώ παρελαύνουν από τα παράθυρα των τηλεοράσεων πάλι λες και δεν τρέχει τίποτα λες και βγήκαν από παρθενογένεση ..Τις τελευταίες 10 εκπομπές στην κρατική τηλεόραση οι προσκεκλημένοι ήταν σχεδόν όλοι παλαιοκομματικοί ,τα ίδια λόγια ,τις ίδιες υποσχέσεις,τίποτα το καινούργιο. Λαέ ΛΑΜΟΓΙΟ οι ευθύνες μας μεγάλες γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ..Η ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟ ΤΙ ΝΑ ΨΗΦΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΗΣΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΨΑΞΕ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΕ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ..ΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΤΟΥΣ "ΚΑΤΡΟΥΛΟΓΕΡΟΥΣ" ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΑΝ ΤΟΝ ΛΥΚΟ ΤΗΝ ΜΠΡΙΖΟΛΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΑΝΤΕ ΛΑΕ ΛΑΜΟΓΙΟ ...ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΝΑΜΕ ΚΟΛΑΣΗ
  lamogio
  απάντηση911
   
   
  ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΟΨΙΜΟΣ..... | 08/06/2012 13:22
  κ. Μαλούχε, και σύ κάθε μέρα δίνεις ρεσιτάλ αμεροληψίας, αντικειμενικότητας, σφαιρικότητας και σοβαρής δημοσιογραφίας! ΄Εχετε ξεφύγει εκεί στο ΒΗΜΑ και καθημερινά μάς βομβαρδίζετε μα τα πιό λαϊκίστικα, προπαγανδιστικά και διχαστικά άρθρα.Τί περίμενες; Πρίν τις εκλογές της 6ης Μάη, είχατε φαγωθεί με την Χ.Α. Ο κ. Καρακούσης μ' αυτήν κοιμόταν, μ' αυτήν ξυπνούσε.Σελίδες και σελίδες, με την λειτουργία της, τον αρχηγό της, τον χαιρετισμό της κλπ.Σάς είχε πιάσει αμόκ να μάς τρομοκρατήσετε για να ψηφίσουμε όπως μάς υποδεικνύατε.΄Ε, καμάρωσε τώρα τα αποτελέσματα.Και να πείς ότι βάζετε μυαλό; Τα ίδια Παντελάκη μου....οπότε, άστα, έτσι όπως τα έχετε κάνει, θα την λουστούμε και την Χ.Α. Μην μιλάς όμως για "φασισμό" επιλεκτικά, γιατί συμβάλλεις με τα πολωτικά σου άρθρα, τα μάλα, στο φαινόμενο"φασισμός".Αλλά βλέπεις, η καμήλα δεν την βλέπει την δικιά της καμπούρα, τις άλλες βλέπει....
  Μάριος
  απάντηση123
   
   
  κοινή Ευρώπη? | 08/06/2012 12:44
  eseis doulevete, emeis eisprattoume? den sas sevetai kanenas pia. Lypamai san Ellinas. Xasate oles tis eukairies.
  xoriatis
  απάντηση62
   
   
  Fasismos | 08/06/2012 12:27
  Entelos anistoritos opos panta o kos Malouhos!! Ton fasismo den ton eferan oi laoi stin kybernisi, oute stin Italia , alla oute stin Germania. Stis teleutaies eleutheres ekloges stin Germania oi Nazi tou Hitler piran mono peripou 30% psifous. I kybernisi tou Hitler egathydrithike meta, me eidiko nomo pou synenoithike apo orismena syntiritika kommata me ton tote proedro ton prosso stratarhi v. Hindenburg.
  graeco
  απάντηση103
   
   
  Μαλουχος το αναγνωσμα προσχωμεν | 08/06/2012 11:06
  Ο Μαλουχος γραφει: "Ουδέποτε ο φασισμός έμεινε στην «ατζέντα» που λέγοντας ψέματα διαφήμισε για να υφαρπάξει την εξουσία, ότι δήθεν δηλαδή θα καταπολεμήσει δεινά των κοινωνιών που τον έκαναν ελκυστικό. Πάντοτε επεκτάθηκε πολύ πέραν αυτών μόλις του δόθηκε η δύναμη." Και ερωτω: Εαν δηλαδη ο φασισμος ειχε παραμεινει στην "ατζεντα" του θα ηταν ενταξει; Ο Μαλουχος γραφει: "Σήμερα, ο φασισμός αναδύεται γιατί εμφανίζεται και πάλι ελκυστικός σε πολλούς. Θα πρέπει να το σκεφτούν και δύο και τρεις και δεκατρείς φορές." Αυτο το "δυο, τρεις και δεκατρεις" απο που το εκλεψε; Απο το Θεοδωρακη μου φαινεται (ειμαστε δυο, ειμαστε τρεις, ειμαστε χιλιοι δεκατρεις :)). Ο Μαλουχος μας διαφωτιζει εξηγωντας οτι ο φασισμος προερχεται απο την Ευρωπη και οχι απο τον αγγλοσαξωνικο κοσμο (ο κοσμος του Μαλουχου αποτελειται απο Ευρωπη και Αγγλοσαξωνες, αγνοει την υπαρξη Ασιας, Αφρικης, Λατινικης Αμερικης και Ωκεανιας). Ο Μαλουχος γραφει: "Και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ας μην τρέφουμε φρούδες ελπίδες: η κατασκευή της «κοινής Ευρώπης» δεν θα είναι ικανή να τον σταματήσει: είναι πια ξεκάθαρο ότι απέτυχε ήδη σε αυτό το βασικό, όπως και σε άλλους." Εγω προσωπικα δεν ξερω κανεναν που να τρεφει φρουδες ελπιδες για οτιδηποτε. Για ποιον μιλαει εδω ο Μαλουχος; Μηπως κρινει εδω εξ ιδιων; Η μονη "φρουδα" ελπιδα που εχω ειναι μια: να μην ανατεθει παλι στο Μαλουχο να επεξεργασθει θεματα σοβαρα γιατι με το υφος του τα καταντα γελοια. Αυτο το εχω επισημανει πολλες φορες και βλεπω μετα λυπης οτι πολλα απο τα σχολια μου εχουν λογοκριθει και εχουν "ενταφιαστει" απο καποιον συντακτη. Ελπιζω αυτη τη φορα να μη μου ξανασυμβει...
  Athanasios Manolopoulos
  απάντηση94
   
   
  Φασίστες... | 08/06/2012 10:45
  Αν ανατρέξουμε στη δικιά μας ιστορία, θα δούμε όπως σωστά επισημαίνετε, ότι η πτώχευση του 1932 έφερε τον Μεταξά στην εξουσία. Και η συνεχιζόμενη ύφεση, με το 1.000.000 ανέργους, τα 3.000.000 Ελλήνων κάτω από το όριο της φτώχειας, τις 30.000 άστεγους και τις πολλές αυτοκτονίες, προοιωνίζονται πολλά κακά, που εύχομαι να σταματήσουν εδώ. Η κοινωνία μας έχει διαλυθεί και οι φασίστες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να γεννούν Κασιδιάρηδες και Μιχαλολιάκους, στοχεύοντας στη μιζέρια που βιώνει ο μέσος Έλληνας για να δρέψουν τους καρπούς της Δημοκρατίας και να εμφανίζονται στα κοινοβουλευτικά έδρανα, προκλητικοί και ιταμοί, φορείς του σκότους και της μισσαλοδοξίας. Αμόρφωτα παιδιά που απαρτίζουν τις ομάδες κρούσης, έτοιμα να πιστέψουν οποιαδήποτε (αν)ιστορική μπαρούφα πετάξει κάποιος καθοδηγητής τους. Εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου που μετατρέπουν καθημερινά την Αθήνα σε πεδίο μάχης ενάντια σε όποιον δεν γουστάρουν, επειδή δεν έχει τις ιδέες τους, είναι μελαψός, είναι μαύρος, δεν είναι φασίστας... Φοβάμαι ότι τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα.
  Giorgos
  απάντηση139
   
   
  Χλιδή ,αξιώματα,λύσεις... | 08/06/2012 10:10
  Σίγουρα δεν πρέπει να πέσουμε στο φασισμό. Όταν ,όμως η απόγνωση ξεπερνάει τα όρια,όταν η ανέχεια και τα αδιέξοδα κορυφώνονται,ε,λογικό είναι να επικρατεί η σύγχυση και το θόλωμα. Όταν είναι ακραία η ζωή των ανθρώπων δεν είναι νομοτελειακό ακραίες νάναι και οι επιλογές τους? Η Ιστορία άνθρωποι που ζουν σε βίλες και σε χλιδή να διαχειρίζονται τα προβλήματα πρέπει να τελειώνει. ΄Η αξίωμα θάχει κάποιος και θα διαχειρίζεται θέματα απολαμβάνοντας την εκτίμηση των πολλών ή θα ζει πολυτελώς .Και τα 2 μαζί δεν γίνεται. Πρέπει να γίνει κατανοητό...
  γιώργος Ιγνατίου
  απάντηση101
   
   
   
  Για τον αριστερό φασισμό θα μας γράψεις κάτι; | 08/06/2012 09:34
  Για τον αριστερό φασισμό που ευδοκίμησε μέσα σε "δημοκρατικές" συνθήκες θα μας γράψεις κάτι φίλτατε; Θα μας γράψεις τίποτα για τις καθ' ημάς μεταπολιτευτικές αριστερές φαντασιώσεις; Θα μας γράψεις για την ευκολία και ελαφρότητα που η "δημοκρατική αριστερά", κόλλαγε την ταμπέλα "φασίστας" από τον γραφικό Καρατζαφέρη, μέχρι τον αστείο Βουνάτσο. Θα μας γράψεις ποτέ για τις μπαρούφες περί πολυπολιτισμικότητας και διαφορετικότητας που δηλητηρίασαν μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων; Θα μας γράψεις ποτέ για τους λαϊκούς αγωνιστές της Εκάλης; Θα τολμήσεις ποτέ να γράψεις ότι σε αυτούς τους ακραίους καιρούς που ζούμε, μας έφερε η μεταπολιτευτική ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία της αριστεράς, με την ίδια ευκολία που γράφεις εσύ και οι όμοιοι σου για τις προδικτατορικές ευθύνες της δεξιάς και του κέντρου; Αυτές τις μέρες η Ελλάδα παραδίδεται στη Δούρου και το Σκουρλέτη, εναγκαλισμένους με το Φωτόπουλο και Λυμπερόπουλο και εσύ μας κάνεις μαθήματα δημοκρατίας και άμυνας στο φασισμό, τη στιγμή που ο μόνος πραγματικός και δοκιμασμένος φασισμός της νεότερης Ελλάδας, είναι στα πρόθυρα της εξουσίας.
  Φασίστας;;;;;
  απάντηση219
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Καλά τώρα το ανακάληψες?????????? | 08/06/2012 09:16
  Οταν η γιαγιά 80 χρονών κλείνει ραντεβού για να εξεταστεί μετά απο 6 μήνες δεν είναι φασισμός? Οταν ο γενικός του γενικού θέλει λαδάκι για να κουνήσει τα βρωμοπόδαρα του να σε εξυπηρετήσει δεν είναι φασισμός?? Μπορώ να βάλω πολλά ακόμα όταν αλλά σκεφτείτε το εξής. τα άνθη του κακού εαν δεν βρούν λίπασμα και πρόσφορο έδαφος δεν φυτρώνουν.
  petros4711
  απάντηση123
   
   
  palaia taineia | 08/06/2012 08:38
  Ακου πτωμα να μαθαινεις....
  Boricuanos
  απάντηση35