Τολμηρό βήμα στη νέα εποχή έκανε το ΠαΣοΚ. Οι επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού του κόμματος έπαψαν να παραγγέλνουν μετρήσεις στις εταιρείες δημοσκοπήσεων λόγω ελλείψεως πόρων για την πληρωμή τους. Δεν γνωρίζω αν η κυρία Μαρία Καρακλιούμη αναπληρώσει το κενό με την επιστράτευση των γραμματέων του κόμματος οι οποίες θα μπορούν να κάνουν τα τυχαία τηλεφωνήματα και να συμπληρώνουν τα ερωτηματολόγια. Προφανώς δεν θα γίνει ούτε αυτό. Οι ιθύνοντες της Ιπποκράτους θα καταλάβουν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν χρειάζονται για τη χάραξη της στρατηγικής του κόμματος αφού σύντομα τα ποσοστά αναμένεται να κινούνται στο όριο του στατιστικού λάθος.

**

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι έρχεται η Δευτέρα Παρουσία. Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Κρίτωνας Αρσένης, διάσημος για τις οικολογικές ευαισθησίες του, πρωτοστάτησε στην υιοθέτηση απόφασης με αντι-οικολογικό περιεχόμενο. Το ευρωκοινοβούλιο θεσμοθέτησε νέα αυστηρότερα όρια θείου στα καύσιμα της ακτοπλοΐας. Ο Κρίτωνας επενέβη και κατόρθωσε να «περάσει» τροπολογία με την οποία τα πλοία που συνδέουν τα ελληνικά νησιά θα έχουν πενταετή εξαίρεση. Κύκλοι προσκείμενοι στον ευρωβουλευτή ενημέρωσαν συνεργάτη μου ότι αν αυτό δεν γινόταν τότε οι ναύλοι θα έπρεπε να αυξηθούν έως και 40%.

**

Το «όλον ΠαΣοΚ» του κ. Ευ. Βενιζέλου περιλαμβάνει ασφαλώς τον κ. Ι. Ραγκούση. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας προσήλθε στην εκδήλώση του κ. Αν. Λοβέρδου στο ΕΒΕΑ λίγο καθυστερημένος και σεμνός καθώς είναι δεν ζήτησε να σηκωθεί κάποιος από την πρώτη σειρά για να καθίσει εκείνος, αλλά αρκέστηκε να διεκδικήσει μία θέση στη δεύτερη. Μαθαίνω όμως ότι ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος καθόταν στην πρώτη σειρά διαισθάνθηκε ότι πλησίαζε κάποιος συνάδελφός του στις επάλξεις του σοσιαλισμού και γύρισε να κοιτάξει ποιος είναι. Μόλις αντίκρισε τον κ. Ραγκούση δεν χαιρέτησε και γύρισε αμέσως την κεφαλή. Προτού το κάνει όμως δεν μπόρεσε να ελέγξει το αριστερό φρύδι του το οποίο πήρε μια ακαριαία κλίση προς τα πάνω σε τέτοιο βαθμό που ο υπουργός Οικονομικών έκανε προσπάθεια για να το επαναφέρει. Ως γνωστόν η αλληλοεκτίμηση μεταξύ των δύο ανδρών είναι γνωστή και μάλιστα λέγεται ότι έχει απασχολήσει μυστικές συσκέψεις της κυρίας Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία.

**

Κατά τα άλλα εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους η απόλυτη επαφή του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως με την πραγματικότητα. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να δοθεί νέο περιεχόμενο στα παλιά διλήμματα του σοσιαλισμού και επισήμανε ότι «πρέπει να δούμε τι σημαίνει να δηλώνεις Ευρωπαίος Σοσιαλιστής ή Σοσιαλδημοκράτης. Η απάντηση, την οποία απέφυγε να δώσει ο υπουργός είναι εξαιρετικά απλή: Δεν σημαίνει τίποτα. Είμαι βέβαιος ότι το διαπίστωσε κατά τη διαπραγμάτευση για το νέο μνημόνιο.

**

Άλλαξε η «πολιτική φρουρά» του κ. Αντ. Σαμαρά κατά τις επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου. Μέχρι χθες ο πρόεδρος της ΝΔ συνοδευόταν από τον κ. Ι. Μιχελάκη και τον κ. Κ. Μπούρα. Χθες επισκέφθηκε τον κ. Λ. Παπαδήμο συνοδευόμενος από τον Χρ. Σταϊκούρα και τον κ. Χρ. Λαζαρίδη. Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο κ. Λαζαρίδης, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην ανάλυση, η οποία αποδείχθηκε σωστή, για το πόσο οικονομικώς βλαβερό θα αποδεικνύονταν το πρώτο μνημόνιο, έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα ερμηνευτικά εργαλεία του αφού η ΝΔ υποστήριξε το δεύτερο (και χειρότερο από το πρώτο) Μνημόνιο. Του εύχομαι περαστικά και τον διαβεβαιώνω ότι σύντομα θα συνηθίσει τη ζαλάδα της κωλοτούμπας.