Γέλα εσύ. Γέλα και άσε να γλιστράει μέσα από τα δάχτυλά σου μια καλύτερη ζωή. Ακου λοιπόν με ποιο τρόπο αλλιώτικα μπορείς να πορευτείς. Τώρα. Μέσα σ’ αυτή την καρακρισάρα της ελληνικής ντροπής. Ας πούμε ότι μηνιαίως διαθέτεις μόλις ένα χιλιάρικο. Πολλά λέω; Εντάξει. Με οκτακόσια λοιπόν. Τσίμα τσίμα. Χωρίς ενοίκιο γιατί μένεις στο δυάρι των γονιών σου. Με πορτοφόλι ισχνό. Σχεδόν εξαερωμένο. Οπως της ελληνικής οικονομίας.

Τόσο χαμηλά προσγειωμένο. Το ζήτημα απλό. Δηλαδή οι επιλογές σου. Που και σε ποια «προϊόντα» ξοδεύεις τα λεφτά σου. Αντε θα μου πεις. Κανά καφενείο, καμιά αθλητική φυλλάδα, κανά σινεμαδάκι με το γκομενάκι. Και από καιρού εις καιρόν δυο τρία ποτηράκια ουισκάκι. Να πάει κάτω το φαρμάκι. Αρα έτσι κι αλλιώς καταναλώνεις. Ελάχιστα; Ελαχιστότατα. Αφού λοιπόν τ’ ακουμπάς κάνε τον κόπο να σκεφτείς διαφορετικά. Αντί, ας πούμε, για καθημερινές επισκέψεις στην καφετέρια της γειτονιάς ν αγοράσεις και να διαβάσεις κάποιο βιβλίο που μπορεί να αμφισβητήσει τα στερεότυπα που έχεις κληρονομήσει από το σπίτι και το σχολείο. Αντί να χαχανίζεις τσαλαβουτώντας στον πολτό μιας ταινίας που μοιάζει σαν τις «ροχάλες» των καναλιών, να διαλέξεις κάποια άλλη που νά ‘δείχνε τον στοιχειώδη προς τον θεατή, σεβασμό.

Δεν εννοώ εγκεφαλογραφήματα διανοουμένων αλλά ταινίες που να σε διασκεδάζουν χωρίς τον εαυτό τους να ντροπιάζουν. Να προχωρήσω; Ασε καλύτερα. Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Γιατί εμείς οι νεοέλληνες του euro συνηθίσαμε στην ποσότητα και τον χυλό. Ετσι αν αλλάξεις και αλλού ψάξεις τότε σε μια ανώτερη βαθμίδα θα φτάσεις. Ετσι μέσα από τα σκουπίδια – διαμάντια θα ανακαλύψεις και το αντίδωρό τους θα λάβεις. Ετσι τον εαυτό σου θα αναβαθμίσεις. Κι έτσι τους κυβερνώντες και τους ρεμπεσκέδες πολιτικούς θα περιφρονήσεις. Κι έτσι μια καλύτερη ζωή θα χτίσεις. Αυτενέργεια λοιπόν. Συνειδητότητα. Αυτογνωσία. Επιλεκτικότητα. Ολα αυτά που συνιστούν ποιότητα. Απ’ αυτή την μαγική και τόσο άγνωστη, για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, λέξη, κρέμεται το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών σου. Στοιχειώδες αγαπητέ μου. Σκέψου κάτι απλό. Οταν τρως, διαβάζεις και διασκεδάζεις με σκουπίδια, ε, τότε σκουπίδια θα μάθεις να ψηφίζεις και σκουπίδια μια ζωή θα λαμβάνεις. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το έλεγαν με έξι λέξεις: «Ουκ εν τω πολλώ το ευ». Ρε μπαγάσα άρχισε λοιπόν. Ενα διαρκή έρωτα με την ποιότητα και τότε η ζωή θα σε μεταμορφώσει σε Ανθρωπο κανονικό!