Θέµα ηγεσίας στο ΠαΣΟΚ προετοιµάζεται να θέσει άµεσα ο κ. Γ. Παπανδρέου. ∆εν θα πρόκειται για… δηµοψήφισµα, αλλά για εν ψυχρώ απόπειρα αιφνιδιασµού των επίδοξων διεκδικητών του οικογενειακού θρόνου. Αυτό υποψιάζονται οι δελφίνοι και βρίσκονται σε νευρικότητα αυτές τις ώρες. Σύµφωνα µε το συγκεκριµένο σενάριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να ζητήσει την ανανέωση της εµπιστοσύνης των µελών της Κοινοβουλευτικής Οµάδας στο πρόσωπό του. Ισως επικαλεστεί την ανάγκη το κόµµα να έχει έναν ισχυρό πρόεδρο που θα το κατευθύνει στα σκοτεινά µονοπάτια της συγκυβέρνησης. Τις υποψίες για την ύπαρξη του παραπάνω σχεδίου ενίσχυσε η τοποθέτηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πολλών «κηπουρών» της πράσινης Κοινοβουλευτικής Οµάδας σε θέσεις υφυπουργών. Αν ο κ. Παπανδρέου τολµήσει και εφόσον κερδίσει, τότε θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές και, κυρίως, θα επιχειρήσει στους µήνες που θα µεσολαβήσουν ως τότε να κατοχυρώσει τη θέση του, έτσι ώστε να παραµείνει και µετά τις εκλογές. Πρόκειται για τον νεότερο πονοκέφαλο των δελφίνων (και πρωτίστως του κ. Βενιζέλου). Περαστικά.

***

ράµα για τον κ. Σταύρο Λαµπρινίδη, αφού ο πρώην πρωθυπουργός δεν µερίµνησε γι’ αυτόν. Ως γνωστόν, η προσγείωση από το υπουργείο Εξωτερικών στη σκληρή πραγµατικότητα είναι ανώµαλη για τον καθένα, πολύ περισσότερο για τον Σταύρο, ο οποίος εγκατέλειψε τη θέση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ για να αναλάβει το ΥΠΕΞ µόλις τον Ιούνιο και να βρεθεί σήµερα σε αναζήτηση εργασίας. ∆εν νοµίζω ότι θα δυσκολευθεί, αφού η επιστηµονική του συγκρότηση είναι αναγνωρισµένη, ωστόσο η τελευταία προσθήκη στο βιογραφικό του (υπουργός Εξωτερικών σε κυβέρνηση Παπανδρέου) µπορεί να σπείρει τον πανικό σε πολλούς παραλήπτες του βιογραφικού του µετά το διεθνές φιάσκο της προκήρυξης δηµοψηφίσµατος για το αν η Ελλάδα ανήκει ή όχι στην Ευρώπη! Καλύτερα λοιπόν να αφαιρέσει το τελευταίο τετράµηνο. Ενα ανώδυνο ψέµα ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.

***

«Μα είναι δυνατόν να συζητούσαµε σοβαρά για τον ∆ιαµαντούρο πρωθυπουργό;» αναρωτήθηκε υπουργός. «Ο Νικηφόρος δεν ξέρει αν το ευρώ είναι τετράγωνο ή στρογγυλό». Το σχόλιο δεν ήταν υποτιµητικό για τον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη. Ο υπουργός ήθελε να πει ότι ο κ. Νικηφόρος ∆ιαµαντούρος παραµένει αφιερωµένος στη λατρεία των θεσµών και δεν διαθέτει τη γνώση και την ετοιµότητα για να επιβληθεί στις σύνθετες διαπραγµατεύσεις για την παραµονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

***

Το πρώτο τηλεφώνηµα στον κ. Λουκά Παπαδήµο για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν από τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, µε τον οποίο γνωρίζονται από φοιτητές στις ΗΠΑ. Η πρώτη χειρόγραφη ευχετήρια κάρτα ήταν από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σηµίτη.

***

«Πώς σας φαίνεται η Ελλάδα τώρα που έγινε πρωθυπουργός ο κ. Παπαδήµος;» ρώτησαν δύο πράκτορές µου µε µαύρα γυαλιά που παρακολουθούσαν τον κ. Μποµπ Τράα και τον «συνέλαβαν» στο φανάρι για τους πεζούς της Σταδίου και της Αµερικής λίγη ώρα µετά τις ανακοινώσεις της Πέµπτης για τον νέο πρωθυπουργό. «Φαίνεται καλύτερη µέσα σε πέντε λεπτά» απάντησε χαµογελώντας ο µόνιµος αντιπρόσωπος του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου (∆ΝΤ) στην Ελλάδα, αλλά αµέσως µετά έτρεξε να χωθεί στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς δεν έχει συνηθίσει να τον αναγνωρίζουν στον δρόµο και φοβήθηκε ότι θα µπορούσαν να ακολουθήσουν ακόµη περισσότερες εκπλήξεις…

***

«Από τότε που ανέλαβε ο Βενιζέλος δεν έχουµε πάρει άλλη δόση» παρατήρησε αντιβενιζελικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επισηµαίνοντας ότι η περίφηµη «έκτη δόση» που έπρεπε να απελευθερωθεί στα τέλη Σεπτεµβρίου παραµένει δεσµευµένη χάρη στις εύστοχες ενέργειες του υπουργού Οικονοµικών. Νοµίζω πάντως ότι η «εθνική επιτυχία» της καθυστέρησης της καταβολής θα λάβει τέλος προτού αρπάξει για ορντέβρ τα 8 δισ. η Ιταλία. Συνεργάτης µου που παρακολουθεί τις κινήσεις του ∆ΝΤ µε διαβεβαιώνει ότι ο κ. Πόουλ Τόµσεν επιστρέφει στην Αθήνα τη ∆ευτέρα συνοδευόµενος από τους κκ. Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ματθίας Μορς (ΕΕ). Συµπέρασµα; Χάρη στον κ. Παπαδήµο θα κάνουµε Χριστούγεννα µε ευρώ. Οσο για το Πάσχα, καλύτερα να ρωτήσουµε τους Ιταλούς που προλάβαµε να τους παρασύρουµε στον όλεθρο…

***

Οι µοναδικοί υπουργοί που τόλµησαν να περπατήσουν από το Προεδρικό Μέγαρο στη Βουλή ήταν ο κ. Α. Λοβέρδος και ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, οι οποίοι διατηρούν φιλικές σχέσεις από την εποχή που ήταν και οι δύο καθηγητές στο Πάντειο Πανεπιστήµιο. Εκτός από την εκτίµηση των φοιτητριών για την ικανότητά τους να µεταδίδουν τη γνώση, ο υπουργός Υγείας και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας µοιράζονται και άλλα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγµα ότι είναι φανατικοί Ολυµπιακοί. Εκείνο πάντως που συζητούσαν ήταν το «θαύµα της συναίνεσης», που προφανώς θα χρειαστεί ακόµη ένα θαύµα για να διαρκέσει όσο χρειάζεται.

***

«Ελα, έµαθες τα νέα για τον Τασούλα;» ρώτησε τηλεφωνικά δηµοσιογράφο κυριακάτικης εφηµερίδας την Τετάρτη το απόγευµα ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος. «Θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά µην το πεις πουθενά γιατί θα τον κάψεις». Ο δηµοσιογράφος έκλεισε το τηλέφωνο και τηλεφώνησε αµέσως στον κ. Κ. Τασούλα. «Μπαίνεις στην κυβέρνηση; Ποιον θα βάλετε αντιπρόεδρο;» ρώτησε προσέχοντας να µην εκτεθεί. «Αντιπρόεδρο θα βάλουµε τον Αρβανιτόπουλο» απάντησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Ν∆. «Σου τον δίνω να σου τα πει!». Αφού τα γέλια τράνταξαν τα γραφεία της Ν∆, ο κ. Αρβανιτόπουλος έσπευσε να δικαιολογηθεί. «Περιµένουµε τόσες ώρες για να µας πει ένα όνοµα ο Παπανδρέου που έπρεπε να κάνουµε µια πλάκα για αποφόρτιση».

***

εν ξέρω αν ο κ. Παπανδρέου σκέφθηκε να κάνει πρωθυπουργό τον Γραµµατέα της Σοσιαλιστικής ∆ιεθνούς κ. Λουίς Αγιάλα, αλλά δεν το αποκλείω, αφού ένα µεσηµέρι εθεάθη να πίνει καφέ µε τον χιλιανό πολιτικό στον Εθνικό Κήπο. Το σίγουρο είναι ότι σκέφθηκε σοβαρά την πιθανότητα να γίνει πρωθυπουργός ο κ. Γ. Σουφλιάς. Ο βετεράνος θεσσαλός πολιτικός συγκέντρωνε τις προτιµήσεις και άλλων πολιτικών δυνάµεων, αλλά η διαπραγµάτευση δεν προχώρησε. Ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος για πολλούς θα ήταν ένας καλός πρωθυπουργός ακόµη και πριν από 10 χρόνια, ουδέποτε υπήρξε αλαζών και γνωρίζει ότι η χώρα χρειάζεται αυτή την κρίσιµη στιγµή µια προσωπικότητα µε πολύ συγκεκριµένα χαρακτηριστικά, όπως ο κ. Παπαδήµος.

***

Οι στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου αποχωρούν από το Γραφείο Πρωθυπουργού µαζί µε τον ίδιο. Πρόκειται για τον κ. Ν. Αθανασάκη, την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, τον κ. Γ. Ελενόπουλο , τον κ. Κ. Θέο και τον λογογράφο κ. Αλ. Χατζόπουλο. Ολοι µετακινούνται στην Ιπποκράτους. Υποτίθεται ότι το υπόλοιπο προσωπικό θα παρέµενε για να συνδράµει τον κ. Παπαδήµο. Ωστόσο δεν υπήρχαν ούτε γραµµατείς την Παρασκευή το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίµου. Μάλλον θα πρέπει να ασχοληθούν λίγο καλύτερα µε τα καθήκοντά τους οι υπεύθυνοι της Οργάνωσης και ∆ιοίκησης του πρωθυπουργικού γραφείου για να διασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία του.

***

Ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Λουκά Παπαδήµου είναι ο 65χρονος δικαστής και νυν υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Σταυρόπουλος. Ο κ. Σταυρόπουλος πριν από τρεις µήνες ανέλαβε επίσηµα τη θέση του νοµικού συµβούλου του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και διατηρεί πολυετή φιλία µε τον κ. Παπαδήµο. Εισήλθε στο ∆ικαστικό Σώµα το 1971, ενώ έγινε αντιπρόεδρος του Συµβουλίου της Επικρατείας επί κυβερνήσεως του κ. Κ. Σηµίτη (προήχθη το 1999), όπου ήταν ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος ως πριν από τρία χρόνια.

***

Η ατµόσφαιρα στην αίθουσα συσκέψεων του Προεδρικού Μεγάρου δεν ήταν καθόλου ευχάριστη. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Γ. Καρατζαφέρης προσπάθησε να φτιάξει το κλίµα λέγοντας ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει απαρχαιωµένο iPad (ενώ ο ίδιος διαθέτει νεότερης τεχνολογίας), έπεσε η πρώτη βόµβα. «Eχω ακόµη µία-δύο περιπτώσεις προτού πάµε στον Παπαδήµο» είπε ανοίγοντας το κίτρινο iPad του και αφήνοντας τους πάντες έκπληκτους. Αντέδρασε και ο κ. Αντ. Σαµαράς και ο κ. Καρατζαφέρης, που του είπε «πρόεδρε, άσε πρώτα να εξαντλήσουµε την περίπτωση Παπαδήµου και µετά βλέπουµε», και έτσι η συζήτηση επικεντρώθηκε στον κ. Λουκά Παπαδήµο. Οταν τελικώς συµφώνησαν στο όνοµα του Πρωθυπουργού και στον σχηµατισµό κυβέρνησης και κάλεσαν τηλεφωνικά τον κ. Παπαδήµο στο Προεδρικό Μέγαρο, έπεσε και το πρώτο ρουσφέτι! Οχι προς τον κ. Παπαδήµο, αλλά προς τον κ. Παπανδρέου. Ο κ. Καρατζαφέρης τού ζήτησε να κοιτάξει το όνοµα του κ. ∆. Κρεµαστινού στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Η βαριά ατµόσφαιρα που επικρατούσε ως εκείνη την ώρα ξαφνικά άλλαξε µε την εµφάνιση του κ. Παπαδήµου στο Προεδρικό. Εκτός από τα θερµά «καλώς ορίσατε» και τα συγχαρητήρια που του απηύθυναν, ο κ. Καρατζαφέρης τού είπε ότι θα του στείλει και δύο µπουκάλια κρασί δικής του παραγωγής: «∆οκίµασες το κρασί µου;» ρώτησε τον κ. Παπαδήµο. «Ούτε εγώ το δοκίµασα» είπε ο κ. Παπανδρέου, και αµέσως µετά ακούστηκε ένα «ούτε εγώ» που προερχόταν από τον κ. Σαµαρά. Λίγο αργότερα οι τρεις αρχηγοί έκαναν άλλη µία συµφωνία: Συµφώνησαν να συναντιούνται κάθε 15 ηµέρες για να εξετάζουν την πορεία της κυβέρνησης. «Κάθε φορά όµως να βρισκόµαστε σε διαφορετική πόλη» είπε ο κ. Καρατζαφέρης, µάλλον για να πειράξει τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος στην αρχή της δηµιουργικής του διακυβέρνησης είχε δεσµευθεί ότι το Υπουργικό Συµβούλιο θα συνεδριάζει κάθε φορά σε διαφορετική πόλη…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ