Εξαλλος είναι ο κ. Γ. Παπανδρέου με τη συζήτηση (ακόμη και μεταξύ βουλευτών!) ότι το καλοκαίρι έκανε διακοπές επί τέσσερα τετραήμερα και ότι με την έλευση του φθινοπώρου έχει καθιερώσει την «εβδομάδα των τριών ημερών», αφού προτιμά τις Δευτέρες και τις Παρασκευές να παραμένει στο Καστρί. Μου λένε ότι ο Πρωθυπουργός συχνά παραπονείται στους συνομιλητές του για την άδικη αυτή μεταχείριση λέγοντας ότι, σε αντίθεση με την εντύπωση που καλλιεργείται, εργάζεται 18 ώρες καθημερινά (και τα Σαββατοκύριακα) με συσκέψεις, τηλεδιασκέψεις και εμπιστευτικές επαφές.

***

Λίγοι μπορούν να αμφισβητήσουν την άποψη του κ. Παπανδρέου αφού πράγματι ανήκει στους «τυχερούς Ελληνες»: δεν έχει χάσει τη δουλειά του από την κρίση, όπως έχει συμβεί με 400.000 εργαζομένους από το 2009 ως σήμερα. Επιπλέον, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι από τον Πρωθυπουργό λείπει η εργατικότητα. Ωστόσο, εκείνο στο οποίο θα έπρεπε να καταγράψει καλύτερες επιδόσεις θα ήταν η ενασχόληση με τους εκατοντάδες γόρδιους δεσμούς του μνημονίου στους οποίους έχουν εγκλωβιστεί ακόμη και οι πλέον «λαοπρόβλητοι» υπουργοί του.

***

Οι «σκληροί της Συγγρού» και συγκεκριμένα ο ισχυρός ανήρ του Γραφείου Τύπου της ΝΔ κ. Γ.Μουρούτης, ο «εγκεφαλικός» σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ κ. Χρ. Λαζαρίδης και ο «ταλιμπάν» εκπρόσωπος Τύπου κ. Ι. Μιχελάκης φέρεται ότι συγκαταλέγονται ανάμεσα σε εκείνους που θα προτιμούσαν ο κ. Αντ. Σαμαράς να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό στο κόμμα, ιδίως σε περίπτωση που διαψευστεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

***

Οι «σκληροί» λέγεται ότι θα ήθελαν να αντικατασταθούν τα στελέχη στις περισσότερες κορυφαίες θέσεις και συγκεκριμένα ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου καθηγητής κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο γραμματέας του κόμματος κ. Αν. Λυκουρέντζος, ο γραμματέας της ΚΟ κ. Κ. Τασούλας και ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Δεν γνωρίζω αν η εισήγηση αυτή θα εισακουστεί. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο κ. Σαμαράς, όπως επισημαίνει εξ απορρήτων συνομιλητής του, «ακούει» πολλούς αλλά δεν «υπακούει» σε κανέναν…

***

Τα στιγμιότυπα από τις… «πολιτικές παρεμβάσεις» πολλών βουλευτών είναι αρκετά για να βυθίσουν στην απογοήτευση τους σκεπτόμενους πολίτες. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός εποίησε την ανάγκη φιλοτιμία, εδέησε να δεχθεί βουλευτές κατά ομάδες και αποδέχθηκε το ρίσκο να εκτεθεί στην ακτινοβολία της αρλούμπας. Πράγματι, ο κάθε βουλευτής ήθελε να καταθέσει την εξυπνάδα του και ο Πρωθυπουργός ήταν αναγκασμένος να την υποστεί και να την επικροτήσει. Ο κ. Π.Αντωνακόπουλος, βουλευτής Ηλείας, δεν τσιγκουνεύτηκε τις κολακείες. «Πρόεδρε, είσαι επιθετικός παίκτης», είπε, «παίζεις στα αντίπαλα καρέ, ωστόσο η άμυνα, δηλαδή η κυβέρνηση, δεν αποδίδει».

***

Οσο για τον βουλευτή Αχαΐας κ. Αθ. Παπαδόπουλο, εξομολογήθηκε στον κ. Παπανδρέου ότι «μετάνιωσε που είναι βουλευτής». Φρονώ ότι οι ψηφοφόροι του αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να μετάνιωσαν ακόμη περισσότερο. Πάντως, όπως είναι φανερό από τις τοποθετήσεις τους, η φυσική θέση τους είναι εκτός Βουλής, αλλά παραμένουν στο Κοινοβούλιο για άγνωστο λόγο, προφανώς για να μη δυσαρεστήσουν τον λαό και να ταλαιπωρούν με τις σοφίες τους τον πρόεδρο.

***

Περιττό να πω ότι ο κ. Κ. Σημίτης διαφωνεί με τη σκοπιμότητα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τα στατιστικά στοιχεία. Δεν έχει προφανώς αντίρρηση με τη… σπουδή του πολιτικού συστήματος να κατακτήσει το Εβερεστ της διαφάνειας. Αλλά εκτιμά ότι η διαφαινόμενη κοκορομαχία μπορεί να αποδειχθεί όχι μόνο ανώφελη αλλά και επικίνδυνη για τον τόπο, αφού θα συμπυκνώσει τις αρνητικές εντυπώσεις για την Ελλάδα σε μια περίοδο που απαιτούνται γνώση, σοβαρότητα και αρραγές εσωτερικό μέτωπο.

***

Κολοσσοί του δεξιού εκσυγχρονισμού, ο κ. Γιάννης Μανώλης, γραμματέας Συνδικαλιστικού, και ο κ. Νίκος Νικολόπουλος, τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ. Οι εν λόγω σκόρπισαν διαβεβαιώσεις ότι θα προστατεύσουν όσους απολυθούν από το Δημόσιο. Βεβαίως, στην ερώτηση αν θα προσλάβουν ξανά όσους απολυθούν αποφεύγουν να απαντήσουν. Απορώ γιατί δεν απαντούν ευθαρσώς ότι ασφαλώς θα προσλάβουν όσους απολυθούν. Η χρεοκοπία, η εκδίωξη της τρόικας, η επιστροφή στη δραχμή, η κοπή χρήματος και ο πληθωρισμός 200% ανοίγουν τον δρόμο έτσι ώστε οι «υγιείς» δυνάμεις (και των δύο παρατάξεων) να επιστρέψουν στις δοκιμασμένες συνταγές.

***

Μετά τον κ. Ηλία Μόσιαλο, ο κ. Απ. Κακλαμάνης έρχεται «δεύτερος» στην κατάταξη των βουλευτών του ΠαΣοΚ που οι υπόλοιποι βουλευτές του ΠαΣοΚ «λατρεύουν να μισούν». Ο βετεράνος κοινοβουλευτικός προσέφερε ένα «ελαφρύ εγκεφαλικό» στους συναδέλφους του και στον Πρωθυπουργό όταν στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος προειδοποίησε τον κ. Παπανδρέου: «Δεν βλέπεις ότι ο Ραγκούσης συνωμοτούσε πίσω από την πλάτη σου για να διεκδικήσει τη θέση σου και ότι οργανώνει τους βουλευτές για την καταψήφιση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ;».

***

Ο κ. Παπανδρέου δεν απάντησε, απλώς χαμογέλασε αμήχανα και προσπέρασε το σχόλιο. Οι «κακές γλώσσες» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν άργησαν να σχολιάσουν ότι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής είναι εκείνος που έχει «ευλογήσει» πολλούς… αξιοκρατικούς διορισμούς στην ΕΡΤ, ενώ κάποιος ευφυής τόλμησε να πει ότι, αν οι διορισμοί στο Δημόσιο ήταν ολυμπιακό άθλημα, ο κ. Κακλαμάνης θα ήταν χρυσός ολυμπιονίκης. Στοιχηματίζω ότι την ίδια άποψη θα πρέπει να έχει και ο κ. Ι. Ραγκούσης για τον κ. Κακλαμάνη.

***

Δεν είναι λίγοι στη ΝΔ όσοι δυσανασχετούν με το διαφαινόμενο comeback του κ. Π. Δούκα στα τεκταινόμενα του κόμματος. Και εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι ο πρώην υπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμφωνεί σε όλα. Για παράδειγμα, ακούστηκε να λέει τις προάλλες σε εστιατόριο ότι η Εξεταστική για τα στατιστικά στοιχεία είναι απαράδεκτη πρωτοβουλία της κυβέρνησης που έπρεπε να απορριφθεί από την αντιπολίτευση. «Σκέφθηκαν οι κυβερνητικοί ότι με τα καμώματα περί πλαστών στοιχείων μπορεί να δώσουμε αφορμή σε ξένους ομολογιούχους να διεκδικήσουν με αγωγές σε διεθνή δικαστήρια όλη την περιουσία του Δημοσίου;». Το σκέφτηκαν, αλλά το πολιτικό σύστημα προτιμά να διακινδυνεύσει τα πάντα προκειμένου να διασωθεί το ίδιο.

***

Διαφωνεί ο κ. Ι. Ραγκούσης με το σχόλιό μου της περασμένης εβδομάδας ότι η απελευθέρωση των ταξί δεν μπορεί να ωφελήσει τον πολίτη χωρίς να συνοδεύεται από την απελευθέρωση των κομίστρων των ταξί. Ο υπουργός Μεταφορών υπενθύμισε ότι υποστήριξε από την πρώτη στιγμή την «απελευθέρωση με κανόνες» και αντέτεινε ότι μια ενδεχόμενη απελευθέρωση των κομίστρων θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος του πολίτη. Για παράδειγμα, κάποιος επαγγελματίας οδηγός ταξί θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί εξαιρετικές συνθήκες και να χρεώσει ακόμη και 100 ευρώ για μια απλή μικρή διαδρομή. Πάντως, με ή χωρίς κανόνες, η διαφωνία περί της σκοπιμότητας και του εύρους της απελευθέρωσης δεν πρόκειται να σταματήσει.

***

«Ταξιτζού» είναι το παρατσούκλι της κυρίας Τόνιας Αντωνίου. Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, εντυπωσιασμένοι από τη συμπαράσταση της Τόνιας στον δίκαιο αγώνα των ιδιοκτητών ταξί να διατηρήσουν το επάγγελμά τους ερμητικά (και τριτοκοσμικά) κλειστό, της απέδωσαν το παρατσούκλι ως τίτλο τιμής. Δεν αποκλείεται ο τίτλος τιμής να αποδειχθεί προφητικός. Η απελευθέρωση των ταξί, σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του ΠαΣοΚ στις επόμενες εκλογές, μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την πράσινη προλετάρια και να της προσφέρει την ευκαιρία να αποκτήσει άδεια και να εξασκήσει το επάγγελμα.

***

Στο Λος Αντζελες για μία ημέρα βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη ο κ. Π. Γερουλάνος. Η επίσκεψη δεν έχει σχέση με κάποιο πάρτι στο Μπέβερλι Χιλς αλλά με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Μουσείο Γκετί για τον επαναπατρισμό σημαντικών αρχαιοτήτων. Πρόκειται για δύο τμήματα επιτύμβιου αναγλύφου και μία ενεπίγραφη στήλη. Η μεγάλη στιγμή του Παύλου όμως κατεγράφη στο γυμναστήριο «Ηolmes Ρlace» της πλατείας Συντάγματος την περασμένη εβδομάδα. Ενώ ο υπουργός Πολιτισμού γυμναζόταν αθόρυβα και διακριτικά για να κατακτήσει το αρχαιοελληνικό ιδεώδες του εκπαιδευμένου νου σε γυμνασμένο σώμα, εδέχθη απροσδόκητη λεκτική επίθεση για την κυβερνητική πολιτική από κυρία μέλος του γυμναστηρίου. Αρχικώς σκέφθηκε να αποφύγει το επεισόδιο και προχώρησε προς τις σκάλες από πράσινο πλεξιγκλάς που οδηγούν στην έξοδο από τον κυρίως χώρο του γυμναστηρίου. Σύντομα όμως έκανε μεταβολή, επέστρεψε στο χώρο των οργάνων και απάντησε στην «αγανακτισμένη» κυρία με ευγένεια αλλά σε κάπως έντονους τόνους προς τέρψιν των υπολοίπων προνομιούχων. Και λέω «προνομιούχων» αφού η ετήσια συνδρομή στο πολυτελέστατο γυμναστήριο ξεπερνά τα 1.200 ευρώ. Οπερ σημαίνει ότι στο «Ηolmes» γεννιέται η Ιστορία αφού εκδηλώνεται η «επανάσταση των ελίτ», με τον Παύλο «μάρτυρα» των διεργασιών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ