Τελικός Μουντιάλ


ΓΑΛΛΙΑ – ΚΡΟΑΤΙΑ ΕΡΤ1, 18.00
Ντοκιµαντέρ


«Μια ταινία, µια εποχή: To κουρδιστό πορτοκάλι» ΕΡΤ3, 08.00
Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ σκηνοθέτησε το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» το 1971. Στην Αγγλία, στο κοντινό μέλλον, η συμμορία Droogs εξαπλώνει την τρομοκρατία μέσα από βίαιες πράξεις. Ο Αλεξ, ο αρχηγός τους, αφού συνελήφθη για δολοφονία, συμφώνησε να γίνει πειραματόζωο για ένα θεραπευτικό πείραμα που καθιστά οποιαδήποτε μορφή βίας αφόρητη γι’ αυτόν. Ελεύθερος και ήρεμος πλέον, οδηγείται στην αυτοκτονία από ένα πρώην θύμα του που αναζητεί εκδίκηση. Ο Alex επιβιώνει και επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση στις εντολές της κυβέρνησης. Η ταινία είναι βαθιά ριζωμένη στη δεκαετία του ’60, που χαρακτηρίζεται από τον πόλεμο του Βιετνάμ, τα κινήματα διαμαρτυρίας της νεολαίας και την αύξηση της ανασφάλειας στις δυτικές κοινωνίες.

Ξένες ταινίες


«Ο φύλακας» ALPHA, 21.30
Ο ναυαγοσώστης Μπεν Ράνταλ (Κέβιν Κόστνερ) καλείται να συμμετάσχει ως εκπαιδευτής στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ομάδας διάσωσης «Ναυαγοσώστες της Ακτοφυλακής». Εχοντας πρόσφατα θρηνήσει την απώλεια του πληρώματός του σε μια δύσκολη αποστολή, ο Μπεν βρίσκει τώρα την ευκαιρία να ξεχαστεί μέσα από τις πιο αντισυμβατικές και πρωτότυπες μεθόδους στο μάθημά του. Ο Τζέικ Φίσερ (Αστον Κούτσερ), ένας ατίθασος και κάπως αλαζόνας πρωταθλητής της κολύμβησης, δεν θα έχει την καλύτερη πρώτη επαφή με τον Μπεν, σύντομα όμως θα έρθει η στιγμή για τον Τζέικ, που θα συνειδητοποιήσει ότι τα μαθήματα ναυαγοσωστικής του δασκάλου του ήταν στην πραγματικότητα μαθήματα ζωής… (ΗΠΑ, 2006, 129′)
«12 πίθηκοι» STAR, 22.50
Μια θανατηφόρα επιδημία αποδεκατίζει τον πληθυσμό της Γης και οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν κάτω από το έδαφος. Οι επιστήμονες κατασκευάζουν μια μηχανή προκειμένου να στείλουν ένα άτομο πίσω στον χρόνο για να προσπαθήσει να εμποδίσει την εμφάνιση της επιδημίας. Πρωταγωνιστούν οι Μπρους Γουίλις, Μάντλιν Στόου, Μπραντ Πιτ, Κρίστοφερ Πλάμερ. (ΗΠΑ, 1995, 120′)

HeliosPlus