Λειτουργικά κέρδη 700 με 750 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο εντός της επόμενης πενταετίας εκτιμά η διοίκηση ότι θα εμφανίσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, πέρσι ήταν η καλύτερη χρονιά για τα ΕΛΠΕ από πλευράς αποτελεσμάτων και επιδόσεων, γεγονός που διπλασιάζει την μερισματική πολιτική της εταιρείας σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική χρήση. Φέτος, τα ΕΛΠΕ θα διανείμουν μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή (εχουν ήδη διανείμει πρόμερισμα 0,15 ευρώ ανά μετοχή).

Σε ότι αφορά την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευστάθιος Τσοτσορός εκτίμησε ότι πιθανόν και εντός του μήνα να γίνει η αξιολόγηση ώστε να προχωρήσει η β΄ φάση του διαγωνισμού με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσοτσορός αναφέρθηκε στην υλοποίηση του πενταετούς επενδυτικού προγράμματος ύψους 1 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2018-2022.

Σχετικά με τις προτεραιότητες του ομίλου ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισης αναφέρθηκε στη μείωση του δανεισμού και του χρηματοοικονομικού κόστους. Ανήγγειλε και τη λήψη, εντός της χρονιάς, στρατηγικών αποφάσεων που θα αφορούν τον ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου βάσει των αυστηρών περιβαλλοντικών κανονισμών. Ο κ. Σιάμισης μίλησε για την ανάγκη προετοιμασίας για μια νέα εποχή κατανάλωσης καυσίμων, στην οποία σημαντικό ρόλο θα έχουν και άλλες μορφές κατανάλωσης όπως η ηλεκτροκίνηση.

Πέρσι τα Ελληνικά Πετρέλαια μείωσαν τον δανεισμό τους κατά 600 εκατ. ευρώ επιτυγχάνοντας χαμηλότερο κόστος δανεισμού που κυμαίνεται πλέον στο 3,3%. Σχετικά με τις προτεραιότητες του ομίλου, ο κ. Σιαμίσης εστίασε, μεταξύ άλλων, στην επέκταση στην αγορά φυσικού αερίου, στις ΑΠΕ, στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.

Την ανησυχία τους για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ εξέφρασαν οι εργαζόμενοι. «Η πώληση των ΕΛΠΕ δεν συνιστά άλλη μια ιδιωτικοποίηση αλλά ένα μείζον εθνικό έγκλημα απεμπόλησης εθνικών συμφερόντων σε ένα νευραλγικό τομέα της χώρας όπως είναι η ενέργεια. Θα αντισταθούμε στην λογική ξεπουλήματος της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με ετήσιο κύκλο εργασιών 10 δις. Ευρώ», αναφέρουν στο υπόμνημα που κατέθεσε το σωματείο εργαζομένων.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος την 2η Ιουλίου του 2018 και ημερομηνία έναρξης καταβολής του, την 9η Ιουλίου.