από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Σχέδια εξάλειψης της φοροδιαφυγής με ηλεκτρονικά τιμολόγια

Το υπουργείο Οικονομικών επιπλέον σχεδιάζει online έλεγχο συναλλαγών
Σχέδια εξάλειψης της φοροδιαφυγής με ηλεκτρονικά τιμολόγια
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ένα βήμα μπροστά από τη φοροδιαφυγή θέλει να βρεθεί το Υπ. Οικονομικών προκειμένου να περιορίσει δραστικά το νοσηρό αυτό φαινόμενο που στοιχίζει στα έσοδα του κράτους και την ίδια στιγμή επιβαρύνει τους πολίτες με υπέρογκους φόρους καθώς καλούνται να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες».

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατά τη διάρκεια ομιλίας τους το απόγευμα της Τετάρτης ως κεντρικός καλεσμένος εκδήλωσης του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στη φορολογία των επιχειρήσεων και διαδικασιών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από το 2019 όλες οι συναλλαγές μεταξύ επαγγελματιών και επιχειρήσεων θα γίνονται με ηλεκτρονικά τιμολόγια ενώ θα υπάρχει δυνατότητα Online ελέγχου και διασταυρώσεων φορολογικών στοιχείων.

Επίσης, με τη διαδικασία αυτή θα μπει ένα τέλος στις χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούσαν οι επιχειρήσεις για την τήρηση των τιμολογίων και των απλογραφικών βιβλίων. Το σχέδιο του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή στηρίζεται στα πρότυπα της Ιταλίας.

Βάσει αυτού του σχεδίου, η υποχρέωση των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών θα είναι να εκδίδουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τα τιμολόγια για τις συναλλαγές τους με άλλες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και να τα προωθούν με διαδικασία εξπρές και online στο σύστημα Taxisnet για περαιτέρω διασταυρώσεις και ελέγχους.

Πάντως, ήδη από τα στοιχεία των συναλλαγών αποδεικνύεται ότι τα πάντα γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής οδού και του πλαστικού χρήματος. Σύμφωνα με στοιχεί του 2017 όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος η χρήση καρτών στην ελληνική αγορά με την αξία των συναλλαγών να ενισχύεται κατά 40% το 2017 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και τον αριθμό των συναλλαγών να διευρύνεται κατά 93%.

Μέσω του πλαστικού χρήματος μπορεί εύκολα το Υπ. Οικονομικών να προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων καθώς όλα είναι καταγεγραμμένα από τις τράπεζες.

Με τις εν λόγω συναλλαγές οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ οι οποίες θα ενισχυθούν και με 1.800 καινούριους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ μέχρι το τέλος του 2019 θα έχουν αναβαθμιστεί πλήρως όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα διασταυρώσεων, οι φορολογικές υπηρεσίες θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο το ύψος των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ουσιαστικά με την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο της έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων και άρα θα περιοριστεί σημαντικά η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Μετά την εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, θα ακολουθήσει η σταδιακή εφαρμογή και του μέτρου της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές του ΤΑΧΙS που έχουν αναπτυχθεί στις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  επιταγές | 29/03/2018 19:28
  Η τέλεια κίνηση είναι να καταργηθούν οι μεταχρονολογημένες επιταγές
  RX
  απάντηση40
   
   
  Για το παραπάνω σχόλιο | 29/03/2018 19:17
  αυτά όλα, αγαπητέ Άρη τα έχουν σήμερα, μαύρα, μόνο οι συτιζόμενοι άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο και κανένας επαγγελματίας.
  ΑΛΕΞΗΣ
  απάντηση14
   
   
  Το θέμα είναι | 29/03/2018 17:12
  να πληρώνονται άμεσα τα τιμολόγια και όχι να μένουν στα συρτάρια απλήρωτα για μήνες και η εφορία να κυνηγάει τον επιτηδευματία.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση21
   
   
  Πραγματική οικονομία αγοράς. | 29/03/2018 11:58
  Συγνώμη δεν βλέπει το υπουργείο οικονομικών αναφορικά με επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες τις πολυτελείς κύριες και εξοχικές κατοικίες, τα πανάκριβα αυτοκίνητα και σκάφη, την αδικαιολόγητη από τα δηλούμενα ετησίως εισοδήματα κινητή και ακίνητη περιουσία, τις μαύρες-αφορολόγητες καταθέσεις και κέρδη, την ανασφάλιστη-αδήλωτη εργασία, την πολυέξοδη ζωή και διασκέδαση, τις γεμάτες ταβέρνες και κέντρα ψυχαγωγίες, την πολυδάπανη ένδυση και υπόδηση, την πληρότητα αεροπλάνων και ξενοδοχείων, τις δαπανηρές διακοπές και πλούσια διαβίωση???
  Άρης
  απάντηση1314
   
   
   
  ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΑΜΙΑΚΩΝ | 29/03/2018 11:02
  Τη διασύνδεση των ταμιακών μηχανών με το Υπουργείο Οικονομικών την ακούω τουλάχιστον τα εξ τελευταία χρόνια και διασύνδεση δεν είδα ακόμη. Ας γίνει αυτή πρώτα γιατί αν εφαρμοστεί το κράτος θα εισπράττει αυτόματα το Φ.Π.Α. όπως γίνεται στον Καναδά στην Αμερική και σε άλλες χώρες καθώς και άλλους φόρους, όπως δημοτικοί κ.λ.π. και στη συνέχεια να εφαρμοστεί και η ηλεκτρονική έκδοση των τιμολογίων. Και η πολιτεία δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες πρέπει να είναι στους δρόμους, γιατί μόνο η παρουσία τους αναγκάζει τους επιτηδευματίς νε εκδίδουν πάντοτε φορολογικά στοιχεία.
  Β. ΠΑΛΑΜΙΩΤΗΣ
  απάντηση266
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων