Σε μια περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί απεγνωσμένα να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις, ένας αγωγός που θα φέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη δείχνει πώς τέτοιες συμφωνίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε μια οικονομία, σημειώνει σε άρθρο του ο συνεργάτης του πρακτορείου Bloomberg Μάρκους Μπένσασον.
Τα βασικά μέταλλα έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη κατά 21% και πλέον που εμφάνισε το 2017 η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Αθήνα την Τρίτη (αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς). Και πίσω από την αύξηση της ζήτησης για βασικά μέταλλα κρύβεται ο υπό κατασκευήν αγωγός μήκους 878 χιλιομέτρων που θα διασχίσει την Αδριατική Θάλασσα –ένα project που τέθηκε σε εφαρμογή το 2016 -, όπως σημειώνει ο αμερικανός αρθρογράφος.
«Οι αγωγοί δείχνουν πώς τα ιδιωτικά επενδυτικά projects μπορούν να επηρεάσουν τα μακροοικονομικά μεγέθη σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα», γράφει χαρακτηριστικά ο Μάρκους Μπένσασον. Και προσθέτει ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι να προσπαθήσει να αυξήσει περισσότερο τις άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες σημείωσαν αύξηση κατά 2,6% το πρώτο εννεάμηνο της περασμένης χρονιάς συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017.
«Το 2018 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την ελληνική οικονομία, η οποία έχει σταθεροποιηθεί μετά τη συρρίκνωσή της κατά το ένα τέταρτο. Διότι τώρα χρειάζεται να αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξής της για να ρίξει το ποσοστό ανεργίας, που είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη. Υπάρχουν κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις γι’ αυτό, όπως είναι η αύξηση της μεταποίησης στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 τον περασμένο μήνα», σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, υπενθυμίζοντας ότι ο κλάδος συνεισφέρει σχεδόν κατά το 10% στη διαμόρφωση του ελληνικού ΑΕΠ.