Τέσσερις κινήσεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διορθώσει «γκάφες» και αδικίες του φορολογικού συστήματος που ταλαιπωρούν και επιβαρύνουν τους πολίτες.
Με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή καταργήθηκε η έκπτωση φόρου για όσους συγκεντρώνουν αποδείξεις από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το μέτρο αυτό ισχύει από τα εφετινά εισοδήματα και θα φανεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2018. Ωστόσο, η κατάργηση αυτή έφερε μία ακόμη αδικία, αυτή του να μη μετρούν οι συγκεκριμένες αποδείξεις –έστω και αν οι πληρωμές έχουν γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο –στο χτίσιμο του αφορολογήτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου ετοιμάζει τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα δίνεται τελικά η δυνατότητα στους πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις από γιατρούς και φαρμακεία και αυτές να μετρούν για το αφορολόγητο. Αυτό που δεν είναι ακόμη βέβαιο είναι αν το μέτρο θα ισχύσει από το 2017 ή θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2018.
Συνεννόηση
Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αντιληφθεί την «γκάφα» και κάνουν προσπάθεια σε συνεννόηση με τους δανειστές να μπορούν από εφέτος οι πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις για ιατρικές δαπάνες διότι διαφορετικά η φοροδιαφυγή είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει προηγούμενο. Ενα άλλο θέμα που αφορά περισσότερους από 200.000 φορολογουμένους έχει να κάνει με τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Σύμφωνα με την τακτική αρκετών τραπεζών, ένας πολίτης που έχει δεσμευμένο λογαριασμό δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη χρεωστική του κάρτα ούτε για αγορές ούτε για ανάληψη μετρητών από το ΑΤΜ. Σε αυτήν την περίπτωση έπρεπε ο πολίτης να ταλαιπωρηθεί και να πάει στην τράπεζα για να πάρει από το γκισέ χρήματα έως του ύψους του ακατάσχετου λογαριασμού, δηλαδή τα 1.250 ευρώ. Αλλά ακόμη και αν ελάμβανε τα μετρητά το χτίσιμο του αφορολογήτου δεν μπορούσε να το πετύχει γιατί δεν πραγματοποιεί συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο.
Στο υπουργείο, μετά από χιλιάδες μηνύματα πολιτών που βρίσκονται σε αυτήν τη θέση, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων τραπεζών προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα και οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να προσαρμόσουν άμεσα τα μηχανογραφικά τους συστήματα ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες μέσω των ΑΤΜ.
Κληρώνει για τις αποδείξεις
Το τρίτο σημαντικό θέμα αφορά τη λοταρία που έχει προγραμματίσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν κίνητρο να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα και να μαζεύουν αποδείξεις.Η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει στα μέσα του 2017 και υπάρχει η πρόταση ή να κληρώνονται 1.000 πολίτες για κάθε μήνα έως το τέλος του έτους και να κερδίζει ο καθένας από 2.000 ευρώ ή να διπλασιαστεί ο αριθμός των δικαιούχων αλλά να κερδίζουν από 1.000 ευρώ. Και αυτό το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει άμεσα. Το τέταρτο θέμα έχει να κάνει με τα οικογενειακά επιδόματα τα οποία δεν είναι ακατάσχετα. Στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει προσπάθεια σε συνεννόηση με τους δανειστές να ισχύει το ακατάσχετο με κάποια εισοδηματικά κριτήρια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ