Ολοκληρώθηκε το βράδι της Τρίτης 19 Απριλίου ο κύκλος των τριών συναντήσεων που είχαν κυβερνητικά στελέχη με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ από αύριο Τετάρτη, 20 Απριλίου αναμένεται να επιστρέψει στο «τραπέζι» και η Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην τελευταία συνάντηση συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα για το Υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Μετά το τέλος της συνάντησης, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών , όταν ρωτήθηκε για την μορφή των πρόσθετων μέτρων , ΄’ύψους 3 δισ. ευρώ, απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί τα μέτρα αυτά.

Πιο συγκεκριμένα λίγο μετά τις 15:00 στις συζητήσεις προσήλθαν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτας. Η συνάντησή τους με τους δανειστές ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15:30.

Ακολούθησε η συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη για για ενεργειακά θέματα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος:

– Κλείδωσε το σχήμα για τον ΑΔΜΗΕ: το 51% περνάει στο δημόσιο το 20% θα δοθεί σε ιδιώτες ενώ το υπόλοιπο 29% θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

– Τον Μάιο ξεκινάει η νομοθετική ρύθμιση.

– Τον Ιούνιο ξεκινάει ο διαγωνισμός και μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε εικόνα για το πως πάει.

– Εκπρόσωποι του υπουργείου είχαν συνάντηση με την εταιρεία Edison η οποία ενδιαφέρεται για το 20% του ΑΔΜΗΕ αλλά υπάρχει και ενδιαφέρον από εταορείες του Ισραήλ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

– Οι άλλες ιδιωτικοποιήσεις δεν συζητήθηκαν.

Στη συνέχεια τις διαβουλεύσεις των εκπροσώπων των δανειστών με την ελληνική πλευρά απασχολεί η δημιουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση στη δίνη των «αυτόματων σταθεροποιητών»

Υπό το βάρος της αμφισβήτησης από την πλευρά του Ταμείου της επίτευξης των στόχων του προγράμματος απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα έτοιμα να εφαρμοστούν αυτόματα μόλις διαπιστωθεί απόκλιση από τους διακηρυγμένους στόχους για πλεόνασμα 3,5% το 2018.


Συγκεκριμένα απαιτούν από τον κ.Τσίπρα να ψηφίσει προληπτικά μέτρα, πέραν των προβλεπόμενων 5,5 δισ. ευρώ, ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Τα πρόσθετα αυτά μέτρα θα τελούν εν αναμονή , εν είδει αυτόματων σταθεροποιητών στην περίπτωση που διαπιστωθεί εκτροχιασμός του προγράμματος.

Ουσιαστικά οι πιστωτές απαιτούν πρόσθετες εγγυήσεις πιστής εφαρμογής του προγράμματος, λόγω της καχυποψίας που υπήρχε και ενισχύθηκε μετά την επιθετική διαχείριση των υποκλαπεισών συνομιλιών μεταξύ των μελών της αντιπροσωπείας ΔΝΤ στην Αθήνα.

Διευκρίνιζαν επίσης οτι τα μέτρα αυτά δεν θα χρειαστεί να ληφθούν αν η Ελλάδα πιάσει το στόχο του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 με βάση το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ που ήταν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με το κουαρτέτο τις προηγούμενες εβδομάδες.

Όπλο στην προσπάθειά του Μαξίμου θα είναι, όπως όλα δείχνουν, και τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2015. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η Eurostat την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσει πάνω και από 0,2% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, ενώ και το ενδεχόμενο αναθεώρησης επί τα χείρω των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2013-2014 θα βάλει «φωτιά» στο ήδη φορτισμένο πολιτικό σκηνικό.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η καλύτερη αυτή επίδοση στα δημόσια οικονομικά κατά το 2015 θα έχει θετικές επιπτώσεις και τα επόμενα χρόνια, περιορίζοντας το ύψος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και το ενδεχόμενο επιβολής ενός πρόσθετου πακέτου μέτρων, ο κ.Δραγασάκης επεσήμανε ότι τούτο είναι αμφίβολο πως θα απαιτηθεί και ότι το γεγονός αυτό θα καταδειχθεί από τα στοιχεία περί πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Eurostat.

Να σημειωθεί ότι το κουαρτέτο έχει ήδη επιστρέψει στην Αθήνα από τη Δευτέρα με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση σήμερα την Τρίτη.

Μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και τον συμβιβασμό ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ στη λύση των πρόσθετων μέτρων «εν αναμονή» ύψους 2,7 δισ. ευρώ ως το 2018 κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θα μελετήσουν την πρόταση ανάλογα με τα ανταλλάγματα στο θέμα του χρέους.

Τα μέτρα

Το πακέτο αυτό το οποίο υπολογίζεται σε 2,7 δισ. ευρώ από την ελληνική πλευρά και φτάνει στα 3,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δανειστών περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες τα παρακάτω μέτρα μέτρα τα οποία προτείνονται από το ΔΝΤ:

-Περικοπές των μισθών στο Δημόσιο, με έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια και στους υπαλλήλους «χαμηλών προσόντων».

-Αύξηση ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό από το 13% στο 24%

-Περικοπές κύριων συντάξεων

-Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

-«Πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο

-Κατάργηση και του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6% που ισχύει σε φάρμακα, βιβλία, θέατρα.

Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης αυτής της φάσης των διαπραγματεύσεων είναι Παρασκευή 22 Απριλίου ημέρα που διεξάγεται το άτυπο Eurogroup στο Αμστερνταμ.

Ωστόσο σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και ένα έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Δευτέρα ή την Μεγάλη Τρίτη, 26 Απριλίου.

Το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα σημειώνοντας ότι εφέτος η Ανάσταση θα συνδυαστεί με την «ανάσταση της οικονομίας». Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμένου για έξοδο «από τα μνημόνια» πριν το Πάσχα.

Αν υπάρξει συμφωνία και τηρηθεί το σφιχτό χρονοδιάγραμμα οι κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή αναμένονται το αργότερο ως τη Μεγάλη Πέμπτη.

Τα νομοσχέδια

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την κατάθεση του Φορολογικού και του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή αυτή την εβδομάδα με στόχο την ψήφισή τους πριν από το τέλος του μήνα.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται πλέον με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου και την εκτόξευση του λογαριασμού των μέτρων. Η ενσωμάτωση του επιπλέον πακέτου των 2,7 δισ. ευρώ αναμένεται να αποτελέσει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Μέτρα τώρα. Χρέος;

Το έξτρα πακέτο σκληρής λιτότητας θα μπορούσε να δώσει τέλος στην πολύμηνη διαμάχη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ και να ανοίξει το δρόμο για την πλήρη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως επιθυμεί σφόδρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δεν παρέλειψε να το τονίσει στη συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ουάσιγκτον.

Αυτό που δεν είναι σαφές είναι πότε θα εφαρμοστεί η πολυαναμενόμενη λύση για το χρέος. Υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη είναι αυτή που αναφέρεται σε non paper της κυβέρνησης την Κυριακή όπου η αντιμετώπιση του θέματος τοποθετείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Η δεύτερη εκδοχή διατυπώθηκε (σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον) από τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν ο όποιος δήλωσε ότι ενδεχόμενη συμφωνία για το χρέος θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε βάθος διετίας και ανάλογα με την τήρηση των όρων της από την Ελλάδα στο διάστημα αυτό.