Την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε σημείο καμπής και ότι η επιδίωξη βιώσιμης ανάπτυξης θα αποτελέσει πρόκληση για τα κράτη μέλη της ΕΕ, εξέφρασε πριν λίγο ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας σε συνέδριο που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «Η τραπεζική ένωση, η νομισματική πολιτική και η οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Παπαδήμος υποστήριξε ότι η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, η μείωση της ανεργίας, η εγκαθίδρυση μιας γνήσιας τραπεζικής ένωσης και η προώθηση της χρηματοοικονομικής ολοκλήρωσης αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για την Ευρωζώνη. Στο σημείο αυτό ανέφερε πως η επιδίωξη βιώσιμης ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ, δεν είναι εύκολη υπόθεση και ότι η επίτευξή της απαιτεί συντονισμένες ενέργειες.

Η εκδήλωση διεκόπη για λίγα λεπτά λόγω της διαμαρτυρίας ομολογιούχων που παρευρισκόταν στο χώρο του συνεδρίου και τους οποίους ο κ. Παπαδήμος δεσμεύθηκε να συναντήσει λίγο αργότερα.


Δείτε ζωντανα τις συνεδρίες


Επιζήμια μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού, λέει ο Βιτόρ Κονστάνσιο

εκτίμηση ότι μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού παραμένει ένα «μη πιθανό» σενάριο για την Ευρωζώνη εξέφρασε σήμερα Πέμπτη ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιτόρ Κονστάνσιο μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει ο Λουκάς Παπαδήμος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα «Η τραπεζική ένωση, η νομισματική πολιτική και η οικονομική ανάπτυξη».

Ο πορτογάλος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αναγνώρισε πως μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού θα ήταν επιζήμια για την ευρωζώνη, αλλά όπως διευκρίνισε αυτό παραμένει ένα «μη πιθανό» σενάριο. «Μία παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού θα είναι επιζήμια για την ευρωζώνη γιατί θα αυξήσει την πραγματική αξία του χρέους των χωρών μελών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη σε ετοιμότητα να λάβει μέτρα για να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο, και ότι σε αυτά τα μέτρα θα περιλαμβάνεται και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού.

«Η ΕΚΤ δεν άφησε κανένα περιθώριο να αμφισβητηθεί η αποφασιστικότητά της να αποτρέψει οποιαδήποτε πτωτική πληθωριστική εξέλιξη στην ευρωζώνη. Η απάντηση θα περιλαμβάνει ένα ευρείας κλίμακας πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων», είπε και προσέθεσε πως ήδη οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ έχουν θετικές επιπτώσεις, καθώς οι τιμές στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν προσαρμοστεί.

Τέλος, αναφερόμενος στις επιπτώσεις των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και άλλων κεντρικών τραπεζών σημείωσε πως αυτά δεν αύξησαν τον πληθωρισμό και ότι οι ανησυχίες οικονομολόγων και μέσων ενημέρωσης δεν επιβεβαιώθηκαν.

Η ημερίδα

Τα κρίσιμα ζητήματα και οι προκλήσεις της πολιτικής που πηγάζουν από τη δημιουργία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης και την άσκηση νομισματικής πολιτικής στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από την οικονομική κρίση μονοπωλούν το ενδιαφέρον των κορυφαίων πανεπιστημιακών και κεντρικών τραπεζιτών που συμμετέχουν στην ημερίδα που θα πραγματοποιείται την Πέμπτη 19 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Την επιστημονική διοργάνωση της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το διάστημα 2002-2010. Στη διάρκεια της ημερίδας οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν τις θέσεις τους και θα συζητήσουν για τον ρόλο και τις επιπτώσεις της τραπεζικής ένωσης και της νομισματικής πολιτικής στην προώθηση της ανάπτυξης και τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ευρώπη.
Από την αξιολόγηση αυτή θα προκύψουν διδάγματα για τη βελτίωση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα και την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής στην ενδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη συνεδρία, με συντονιστή τον κ. Παπαδήμο, η οποία τιτλοφορείται «Προκλήσεις νομισματικής πολιτικής μετά την κρίση», φέρνει στο βήμα του Μεγάρου, μεταξύ άλλων, τον Βίτορ Κονστάνσιο, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον Μπέντζαμιν Φρίντμαν, καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
H δεύτερη συνεδρία με θέμα «Τραπεζική ένωση, χρηματοοικονομική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη» θα εξετάσει θέματα και προβλήματα που αφορούν την εισαγωγή και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, τον συνεχιζόμενο χρηματοοικονομικό κατακερματισμό στην ευρωζώνη και τις πολιτικές που επιδιώκουν την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και την προστασία της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη.
Στη διάρκεια αυτής της συνεδρίας, με συντονιστή τον καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην υπουργό (2000-2004 και 2011-2012) Τάσο Γιαννίτση, θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι Ινιάτσιο Βίσκο, διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, και Γκιγέρμο ντε λα Ντεέσα, αντιπρόεδρος της Santander Bank.

HeliosPlus