Η Formula 1 τα πηγαίνει καλά με τον κόσμο των πετρελαίων και αυτό είναι φυσικό, καθώς τα υπεραυτοκίνητα πίστας υδρογονάνθρακες χρησιμοποιούν. Δεν συμβαίνει όμως το αντίθετο. Δεν τα πηγαίνει σύσσωμος ο κόσμος των πετρελαίων καλά με την F1. Η συνεργασία του Formula One Group (FOG) είναι αγαστή με τους Αραβες, αλλά όχι και με το περίφημο πετρελαϊκό fund της Νορβηγίας. Οι Νορβηγοί εν γένει θεωρούν εαυτούς εγκλωβισμένους στον κόσμο της F1, ο οποίος είναι τόσο διαφανής όσο ένα… βαρέλι με αργό πετρέλαιο, όπως προσφυώς γράφει η «Figaro».
Η εμπλοκή του πλουσιότερου συνταξιοδοτικού ταμείου στον κόσμο (η περιουσία του πλησιάζει τα 850 δισ. δολάρια) στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού έγινε προ διετίας, όταν επένδυσε 300 εκατ. δολ. για να εξαγοράσει το 4% του FOG. Βάσει του καταστατικού του, οι επενδύσεις του νορβηγικού Ταμείου πρέπει να γίνονται μόνο σε εισηγμένες επιχειρήσεις. Η επένδυση στο FOG έγινε ενώ ήταν έτοιμο να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης. Κάτι που ανεβλήθη επ’ αόριστον. Και ενόψει της έναρξης του νέου πρωταθλήματος, σήμερα, με το Γκραν Πρι της Μελβούρνης, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Νορβηγίας υπενθύμισε την υποχρέωση.
Ο υπουργός Οικονομικών της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Οσλο εξαπέλυσε μύδρους κατά της διοίκησης του Ταμείου, καθώς θυμήθηκε και τις δικαστικές περιπέτειες για διαφθορά του ισχυρού άνδρα της F1 Μπέρνι Εκλεστοουν. Ο πρόεδρος του fund Ινγκβε Σλίνγκσταντ ξεκαθάρισε ότι «το Ταμείο έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά και στην αδιαφάνεια» και άρχισε να αναζητεί τρόπους απεμπλοκής από την F1.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ