Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει τη στήριξή της στην οικονομία, εάν οι προοπτικές για τις τιμές επιδεινωθούν, αν και για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, επανάλαβε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι, όπως μεταδίδει το Bloomberg, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η ευρωζώνη έχει «κολλήσει» σε πολύ χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού.

«Δεν έχουμε καθόλου ενδείξεις ότι ο κόσμος αναβάλλει τα σχέδια δαπανών του με την προοπτική να αγοράσει τα ίδια πράγματα σε χαμηλότερες τιμές (αργότερα), με άλλα λόγια δεν βλέπουμε αυτό που ορίζεται ως αντιπληθωρισμός», δήλωσε ο Ντράγκι στο Σίδνεϊ, μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου (G20).

«Έχουμε επίγνωση των κινδύνων. Το διοικητικό συμβούλιο είναι πρόθυμο και έτοιμο να λάβει οποιοδήποτε μέτρο σε περίπτωση που οι κίνδυνοι αυτοί ενισχυθούν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι ως προς το αν η ΕΚΤ θα αυξήσει τη στήριξη στην οικονομία για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 0,7% τον Ιανουάριο.

Ο Ντράγκι δήλωσε ότι το συμβούλιο της ΕΚΤ θα έχει «το σύνολο των πληροφοριών που χρειάζεται για να αποφασίσει αν θα δράσει ή όχι» κατά την προσεχή συνεδρίασή του την 6η Μαρτίου στη Φρανκφούρτη, όταν η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει για πρώτη φορά προβλέψεις για τον πληθωρισμό το 2016.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ μίλησε επί μακρόν για τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι υπάρχουν πρώτες ενδείξεις ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει και η εγχώρια ζήτηση αυξάνεται.

«Πρέπει να είμαι επιφυλακτικός σχετικά με αυτές, επειδή δεν βλέπουμε ισχυρές, αναμφισβήτητες εξελίξεις. Βλέπουμε τα πρώτα σημάδια μίας εξέλιξης, η οποία μπορεί να ενισχυθεί, εάν συνεχισθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μ.Ντράγκι σημείωσε ότι ο πληθωρισμός –που διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 0,7% στην Ευρωζώνη– είχε υποχωρήσει σε παραπλήσια επίπεδα μετά την ασιατική κρίση και την κρίση της Lehman Brothers.

Στη μείωση του πυρήνα του πληθωρισμού συνέβαλαν κυρίως οι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την κρίση, κάτι που «δεν είναι εντελώς ανεπιθύμητο», ενώ οι μεταβολές στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων συνέβαλαν επίσης, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

«Μπορεί να εξηγηθεί το τρέχον επίπεδο του πληθωρισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Πέτερ Πρετ δήλωσε σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα Expresso, που δημοσιεύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, ότι «η εξασθένηση της εξέλιξης των τιμών εκτείνεται σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» και ότι η κεντρική τράπεζα έχει εργαλεία για να χρησιμοποιήσει, εάν δεν επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό, που είναι λίγο κάτω από το 2%.