Το πρωί της Τετάρτης τίθεται σε εφαρμογή του νέο γεωτρητικό πρόγραμμα της Energean Oil & Gas στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Καβάλας.

Το ρουμανικής προέλευσης γεωτρύπανο GSPFortuna, που από τα μέσα Μαρτίου είναι ελλιμενισμένο στο εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β’», θα κατευθύνει νότια προς τις πλωτές εγκαταστάσεις της Kavala Oil στο κοίτασμα «Πρίνος», προκειμένου να ξεκινήσει εργασίες σύμφωνα με το σχεδιασμό της επιχείρησης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, τόνισε ότι το νέο επενδυτικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί είναι της τάξης των 60.000.000 δολαρίων «και φιλοδοξούμε με τέσσερις νέες γεωτρήσεις στο υφιστάμενο κοίτασμα να διπλασιάσουμε την ημερήσια παραγωγή. Μας ευνοεί το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου είναι σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Αυτή τη στιγμή βγαίνουν ημερησίως 1.600 με 1.800 βαρέλια, οπότε μέχρι το τέλος του χρόνου αισιοδοξούμε ότι η ποσότητα αυτή θα διπλασιαστεί».

Επισήμανε επίσης ότι οι νέες γεωτρήσεις θα ενισχύσουν περαιτέρω το δυναμικό της Kavala Oil και θα δώσουν μια νέα προοπτική στην επιχείρηση που συνεπάγεται διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης αλλά και με στήριξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας γενικότερα.

Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε και στις προσδοκίες της κοινοπραξίας Energean Oil & Gas και Petra Petroleum αναφορικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα, μετά τα αποτελέσματα του σχετικού διαγωνισμού που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο κ. Ρήγας κάνει λόγο για μια περιοχή με πολύ μεγάλες δυσκολίες, με δύσβατες εκτάσεις, αλλά με σοβαρές πιθανότητες να βρεθεί φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

«Υπήρχε η γεώτρηση της Enterprise το 2.000», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, «που δεν έφτασε ποτέ στο γεωλογικό της στόχο, έφτασε όμως σ’ ένα βάθος 4.000 μέτρων. Είναι μια δύσκολη γεώτρηση, όπου θα πρέπει ή να συνεχίσουμε στην παλιά ή να κάνουμε μια νέα αρχή σε μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή συν το δύσκολο κομμάτι της περιβαλλοντικής προστασίας. Τα Ιωάννινα είναι μια πολύ ελπιδοφόρα περιοχή, με υψηλό ρίσκο και επιπλέον χρειάζεται να έχουμε την τύχη με το μέρος μας. Αν βρεθεί κάτι στα Ιωάννινα, θα μιλάμε για κάτι πολύ μεγάλο, μεγαλύτερο από τη λεκάνη του «Πρίνου». Δε θέλω να βάλω νούμερα. Μιλάμε όμως για μια έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όταν στον «Πρίνο» έχουμε να αξιοποιήσουμε μια έκταση 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Να σημειωθεί πως η πρώτη φάση των επενδύσεων στα Ιωάννινα θα φτάσει στα 10 εκατ. δολάρια και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες το κόστος της συνολικής επένδυσης σε πλήρη ανάπτυξη θα φθάσει τα 50 εκατ. δολάρια.