Η Novartis (Hellas) AΕΒΕ είναι η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα με βάση το μερίδιο αγοράς και παράγει ετησίως περισσότερες από 12.000.000 συσκευασίες προϊόντων στα τρία εργοστάσια της FAMAR στην Αττική στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή.
Η εταιρεία ενισχύει πολυάριθμα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, κλινικών και ιατρικών εταιρειών ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα 90 κλινικών μελετών για σκευάσματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα συνολικής επένδυσης πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ.
Το 2010 η εταιρεία έχοντας κατακτήσει την πρώτη θέση στη φαρμακευτική αγορά, πραγματοποίησε ένα πενθήμερο ταξίδι σε εξωτικό προορισμό στο εξωτερικό απασχολώντας τους εργαζομένους για εκπαίδευση μόνο μία ημέρα, ως ένδειξη επιβράβευσης για τη σκληρή δουλειά και τα καλά αποτελέσματα. Επιπλέον, γιόρτασε αυτή την πρωτιά διοργανώνοντας μια γιορτή στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Σε έρευνα που διεξήχθη το 2009 (life working integration Program), η ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής επισημάνθηκε ως σημείο προς βελτίωση, κριτήριο το οποίο πλέον συμπεριλαμβάνεται στους στόχους βάσει των οποίων αξιολογούνται εργαζόμενοι και διευθυντές. Για τον λόγο αυτόν, θεσπίστηκε η εβδομάδα «Be healthy week», στο πλαίσιο της οποίας γίνονται δραστηριότητες που προάγουν την υγιεινή διατροφή και τη ζωή γενικότερα. Για το 2012 οι σχετικές δράσεις αφορούσαν συμμετοχή σε αθλήματα και οργάνωση εταιρικών ομαδικών δραστηριοτήτων με πεζοπορία βουνού, συμμετοχή στον Μαραθώνιο, συμβουλές από διατροφολόγο για ισορροπημένη διατροφή, εκπαίδευση για σωστή στάση την ώρα εργασίας και τέλος, διοργανώθηκε ένα Be Healthy πάρτι στον χώρο του εστιατορίου με πολλές υγιεινές λιχουδιές!
Στις παροχές της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται γεύμα με πολύ χαμηλό κόστος για τον εργαζόμενο με δυνατότητα να το πάρει και πακέτο, προσφέρονται καλάθι με φρούτα στα γραφεία, δωρεάν πλύσιμο αυτοκινήτου δυο φορές τον μήνα, ανεφοδιασμός καυσίμων, ευέλικτο ωράριο (μία ημέρα την εβδομάδα εργασία από το σπίτι), καθώς και μία ημέρα άδεια όταν ο εργαζόμενος έχει εργαστεί όλο το Σαββατοκύριακο.
Το 2012 η εταιρεία επιδότησε 31 εργαζομένους για μεταπτυχιακές σπουδές και μαθήματα ξένων γλωσσών, ενώ μέσα σε ένα έτος προώθησε την εξέλιξη 70 ανθρώπων σε ανώτερες θέσεις. Ταυτόχρονα, λειτουργεί πρόγραμμα που υποστηρίζει τη Διαφορετικότητα και Ενταξη στο πλαίσιο του οποίου προωθείται η διαφορετικότητα του τρόπου σκέψης και των αντιλήψεων σε ένα περιβάλλον ανοικτής επικοινωνίας καθώς και η εκπροσώπηση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις.
Οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά τον εθελοντισμό. Τον Μάιο του 2012 450 περίπου εργαζόμενοι στην Αθήνα προσέφεραν εθελοντική εργασία σε 8 διαφορετικούς Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς: στον Δήμο Αθηναίων (Κέντρο Υποδοχής Αστέγων, Κοινωνικό Φαρμακείο και Αθηναϊκή Αγορά), την Κιβωτό του Κόσμου, τις οργανώσεις Praxis Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Φλόγα, Οι Φίλοι του Παιδιού, Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας, Γιατροί του Κόσμου Αθήνας και Θεσσαλονίκης & ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα, 80 εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη έβαψαν τα κεντρικά γραφεία του ΜΚΟ Praxis, τακτοποίησαν τις αποθήκες της ΕΛΕΠΑΠ, ενώ βοήθησαν στο έργο των εθελοντών των Γιατρών του Κόσμου, καταγράφοντας το ιατρικό ιστορικό των ασθενών και τακτοποιώντας φάρμακα.

Γιώργος Γκόλιας, διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού στην εταιρεία Novartis Hellas:
«Αποτελούμε όλοι μαζί μια δυνατή ομάδα
«
Κυρίως για την αυθεντικότητα του οργανισμού και τη σιγουριά που αποπνέουν το όραμα και η στρατηγική της εταιρείας τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα. Επιπλέον για την υπερηφάνεια του να είσαι μέλος του group, αλλά και το θάρρος του να ζητάς feedback για την κουλτούρα και τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε.

Πραγματικά, είναι για εμάς πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας μας όταν κλήθηκαν ανώνυμα να βαθμολογήσουν το εργασιακό τους περιβάλλον ανταποκρίθηκαν θετικά ώστε να οδηγηθούμε στη βράβευση.
Από την άλλη αποτελεί πρωταρχική μας ανάγκη να βελτιώνουμε συνεχώς το εργασιακό μας περιβάλλον, καθώς αυτό έχει αποτέλεσμα την καλύτερη δυνατή επιχειρησιακή απόδοση και την επίτευξη όλων μας των στόχων. Γι’ αυτό και «κάθε γνώμη μετράει». Αποτελούμε όλοι μαζί μια δυνατή ομάδα, με θέληση να πετύχουμε.
Η φαρμακευτική βιομηχανία αντιμετωπίζει ποικίλα θέματα, όπως ανεξόφλητα χρέη και μειωμένη ταμειακή εισροή, νέο δελτίο τιμών και δυσκολία στην εισαγωγή νέων προϊόντων στη χώρα μας. Σε αυτό το δυσχερές τοπίο, είμαστε μια εταιρεία που ηγείται της αγοράς, όχι μόνο ως προς το μερίδιό της: καινοτομούμε, αναδεικνύουμε τις ευκαιρίες που πηγάζουν από τη γνώση της αγοράς και των εσωτερικών μας θεμάτων και συνδράμουμε στην ανάπτυξη της αγοράς και ως εκ τούτου των ανθρώπων μας.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι στην περίοδο της κρίσης και παρά το μεγάλο πλήγμα που έχει υποστεί ο κλάδος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων η εταιρεία δεν έχει προβεί σε μαζικές απολύσεις προσωπικού, μειώσεις μισθών, bonus και παροχών.
Το 2013 παραμένει μια δύσκολη και απαιτητική χρονιά γεμάτη από εκπλήξεις. Εμείς λειτουργούμε όλοι μαζί και αποτελούμε μια δυνατή ομάδα ώστε να συνεχίσουμε αυτό τον νέο δρόμο προς την κορυφή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ