Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστήριξε την Κυριακή με σθένος το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει την οικονομική αιμορραγία της Ευρωζώνης με την απεριόριστη αγορά ομολόγων, καθώς η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να σχεδιάσει και παρακολουθήσει την εφαρμογή του προγράμματος.

Η Λαγκάρντ έδωσε και εύσημα σε Ισπανία και Ιταλία λέγοντας ότι έχουν ήδη λάβει αρκετά μέτρα, ώστε να ζητήσουν βοήθεια από την υπόλοιπη ευρωζώνη.

«Αυτό που ανακοίνωσε η ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη είναι μια καθαρή ένδειξη του πλαισίου, στο οποίο θα κινηθεί δυναμικά για τη βελτίωση της κατάστασης στην ευρωζώνη» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ από τη ρωσική πόλη Βλαδιβοστόκ, στο περιθώριο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού.

«Αίσθησή μας είναι ότι τώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Όσον αφορά στο ΔΝΤ, θα είμαστε σε ετοιμότητα να σχεδιάσουμε και να παρακολουθούμε τα τελικά προγράμματα» συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ακριβής έκταση και φύση της εμπλοκής του ΔΝΤ στο σχέδιο αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη.

Στις δηλώσεις της η Λαγκάρντ έδειξε να συμμερίζεται τις προσπάθειες των χωρών του Νότου για να ξεφύγουν από την παγίδα του χρέους, ενώ δεν έδειξε να κατανοεί τις ανησυχίες των χωρών του Βορρά, και κυρίως της Γερμανίας, ότι η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα απομειώσει την αξία του ευρώ και θα αυξήσει τον πληθωρισμό.

Η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, επί προεδρίας Σαρκοζί, παρατήρησε ότι η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ήδη λάβει «ισχυρά μέτρα» και ότι οι δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους είναι σε καλό δρόμο.

«Εναπόκειται στην κάθε χώρα να αποφασίσει, σε σχέση με τους εταίρους της και τους θεσμούς της ευρωζώνης, τι είναι καλύτερο γι’ αυτήν» ανέφερε η Λαγκάρντ και συμπλήρωσε: «Το ΔΝΤ είναι εδώ για να βοηθήσει και να υποστηρίξει, και θα συνεργαστεί στον σχεδιασμό τέτοιων πολιτικών».