Την πεποίθηση του ότι οι Ιρλανδοί θα στηρίξουν το ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο εξέφρασε ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μίκαελ Νούναν. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ιρλανδία θα αποτελέσει την μόνη χώρα στην ευρωζώνη που θα δώσει λαϊκή στήριξη στο σύμφωνο δια μέσου του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στις 31 Μαΐου.

Όλο και περισσότεροι Ιρλανδοί φαίνεται ότι στηρίζουν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό εκείνων που θα το υπερψηφίσουν έφθασε στο 63% από το 58% που ήταν τον Απρίλιο.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα κερδίσουμε, αλλά δεν επαναπαυόμαστε, θα συνεχίσουμε την καμπάνια μέχρι το τέλος», δήλωσε ο Νούναν σήμερα. «Δεν υπάρχει άλλη χώρα ανάμεσα στην ευρωζώνη που θα μπορούσε να στηρίξει το σύμφωνο με δημοψήφισμα. Θα το επιχειρήσει η Ιρλανδία προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο ιρλανδός υπουργός.

Η Ιρλανδία έχει ήδη διανύσει τα τρία τέταρτα του δρόμου του μνημονίου που προβλέπει περικοπές δαπανών ύψους 34 δισ. ευρώ. Με το δημοψήφισμα θα υιοθετηθούν οι προγραμματισμένοι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες στο εθνικό της δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι, σημείωσε ότι η χώρα αναμένεται να γυρίσει στις αγορές τον επόμενο χρόνο.