«Ενας συνασπισμός των πολιτικών παρατάξεων μπορεί να ισχυροποιήσει και να είναι οδηγός στη δύσκολη δοκιμασία που πρέπει να κάνει η χώρα», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη εκ νέου στην Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι ο Λουκάς Παπαδήμος «βρίσκεται σε αυτό το πνεύμα» και πρόσθεσε ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησής του.

Πράλληλα η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι αναγνωρίζει το θάρρος του ελληνικού λαού και τις θυσίες που επωμίστηκε. «Το θάρρος των Ελλήνων είναι σημαντικό και πρέπει να αναγνωριστεί», επεσήμανε, αναφερόμενη στους έλληνες δημόσιους υπαλλήλους, τους εργαζομένους και όσους, όπως είπε, «πληρώνουν τους φόρους τους και δέχονται τη θυσία των περικοπών σε συντάξεις και σε μισθούς».

Η αντίδραση της ΝΔ

«Ο ελληνικός λαός θα εκφράσει ελεύθερα τη βούλησή του στις εκλογές της 6ης Μαΐου», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Γ. Μιχελάκης, αναφερόμενος στις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ.

Τόνισε ακόμη ότι η χώρα «πρέπει να σηκωθεί και πάλι στα πόδια της», επαναλαμβάνοντας πως «η ανάγκη ισχυρής λαϊκής εντολής και αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να τα καταφέρει».

Προσοχή στη Μαδρίτη

Νωρίτερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings στις ΗΠΑ, είχε κάνει λόγο για τον κίνδυνο επιδείνωσης της κρίσης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει συνολικά μια θετική εικόνα παραμένοντας όμως σε μια «εύθραυστη ισορροπία». Η ίδια επεφύλασσε νέες συστάσεις προς την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία για πιστή εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων μετά τις αντίστοιχου ύφους δηλώσεις του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.
Η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι η Μαδρίτη θα πρέπει να προσέξει τόσο την πορεία του ελλείμματος και του χρέους όσο και τον κίνδυνο της ύφεσης. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων θα μπορούσε να εκτινάξει εκ νέου τα επιτόκια δανεισμού της χώρας, παραδέχτηκε η ίδια τη στιγμή που το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου έφτασε αυτή την εβδομάδα στο 6%.

Πολιτικά ουδέτερη για τις γαλλικές εκλογές

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε τη λύπη της που η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία καθυστερεί τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, σε μια περίοδο που η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε δύσκολο σημείο.

Η Λαγκάρντ ρωτήθηκε για την πιθανότητα να ηττηθεί ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, στην κυβέρνηση του οποίου συμμετείχε και η ίδια επί τέσσερα χρόνια, ως υπουργός Οικονομικών.

«Επιτρέψτε μου να μην κάνω κανένα σχόλιο γιατί πρέπει να παραμείνω πολιτικά ουδέτερη», είπε η Λαγκάρντ.

«Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά ότι ο χρόνος που διαθέτουμε είναι μετρημένος και δεν πρέπει να τον χάνουμε. Όπως έχω ήδη πει, πιστεύω ότι έχουμε λίγο χρόνο για να πάρουμε μια ανάσα, όμως όχι πολύ», πρόσθεσε.

Η Λαγκάρντ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο για τη γαλλική πολιτική σκηνή.