Στο υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να συζητηθεί η συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού Ελληνικής Δημοκρατίας – Siemens, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές με το κείμενο της συμφωνίας, έκτασης 21 σελίδων, που κλείνει μια υπόθεση η οποία έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, έχει συμφωνήσει και η ΝΔ.

Την εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο για την ανάπτυξη της σύμβασης θα κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος.

Εκείνος, άλλωστε, συντόνιζε τις συνομιλίες των δύο πλευρών (συνολικά δεκαπέντε συναντήσεις), κυρίως μέσω του στενού του συνεργάτη κ. Ευγένιου Γιαννακόπουλου.

Από τη γερμανική πλευρά επικεφαλής των συνομιλίων στην Ελλάδα ήταν ο νομικός Robert Sikellis. Το τελικό κείμενο της σύμβασης, πάντως, υπογράφει και ο γενικός νομικός σύμβουλος της Siemens Sebastian Brachert.

Οπως έχει αποκαλύψει το «Βήμα» στην συμφωνία συμβιβασμού των δύο πλευρών η γερμανική εταιρεία ζητάει συγνώμη και δηλώνει «τη λύπη της γιατί διάφορα στελέχη της εταιρείας ανά τον κόσμο δεν επέδειξαν την οφειλόμενη προσήλωση και παραβίασαν τις εταιρικές αρχές της διαφάνειας».

Η Siemens αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει το ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ για σχέδια και προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, τη χρηματοδότηση φορέων που εξυπητετούν το δημόσιο συμφέρον για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της απάτης, 100 υποτροφίες σε έλληνες φοιτητές για τα γερμανικά πανεπιστήμια και άλλες αντισταθμιστικές παροχές.

Επίσης παραιτείται από τις απαιτήσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ για έργα που έχει ήδη πραγματοποιήσει (νοσοκομεία, ΔΕΗ, κλπ), ενώ αναλαμβάνει την υποχρέωση να πραγματοποιήσει στην Ελλάδα μια επένδυση με 700 θέσεις εργασίας.

Το ελληνικό δημόσιο από την πλευρά του, παραιτείται από όλες τις αστικές απαιτήσεις έναντι της εταιρείας και τη διεκδίκηση προστίμων.