Στην υποβολή προαιρετικών προτάσεων προς τους κατόχους ιβρυδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης που έχει εκδώσει στο παρελθόν, προχωρά η EFG Eurobank Ergasias, στο πλαίσιο του προγράμματος κεφαλαιακής της ενίσχυσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η διοίκηση της τράπεζας στοχεύει μέσω των συγκεκριμένων συναλλαγών να ενισχύει το δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων Core Tier 1 κατά 300 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, με δεδομένο ότι αντιστοιχεί στο 60% περίπου της τρέχουσας χρηματιστηριακής της αξίας.

Η πρόταση που θα κατατεθεί από την εταιρεία EFG Hellas για λογαριασμό της τράπεζας περιλαμβάνει την καταβολή τιμήματος σε μετρητά, στο 40% ή 50% της ονομαστικής αξίας των τίτλων που θα επαναγοραστούν.

Πηγές από τη διοίκηση της Eurobank επισημαίνουν ότι το premium που δίνεται είναι ελκυστικό για τους επενδυτές, με δεδομένο ότι οι τίτλοι αυτοί διαπραγματεύονται στο 20% ή στο 30% της ονομαστικής τους αξίας, η οποία φτάνει τα .

Ποιους τίτλους αφορά
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας. η πρόταση θα υποβληθεί επί:

1. των υφιστάμενων υβριδικών τίτλων (Lower Tier 1) Σειράς A (ISIN: DE000A0DZVJ6) συνολικής εναπομείνασας ονομαστικής αξίας 91.257.000 Ευρώ, των υφιστάμενων υβριδικών τίτλων Σειράς B (ISIN: XS0232848399) συνολικής εναπομείνασας ονομαστικής αξίας 154.871.000 Ευρώ και των υφιστάμενων υβριδικών τίτλων Σειράς C (ISIN: XS0234821345) συνολικής εναπομείνασας ονομαστικής αξίας 169.081.000 Ευρώ (περαιτέρω συνολικά καλούμενοι οι «Υβριδικοί Τίτλοι»). Οι Υβριδικοί Τίτλοι εκδόθηκαν από την εταιρεία με την επωνυμία «EFG Hellas Funding Limited» και τελούν υπό την εγγύηση μειωμένης εξασφάλισης της Τράπεζας,

2. μίας σειράς τίτλων μειωμένης εξασφάλισης (Lower Tier 2) (ISIN:XS0302804744) συνολικής εναπομείνασας ονομαστικής αξίας 467.005.000 Ευρώ, έκδοσης της εταιρείας EFG Hellas (Cayman Islands) Limited, για τους οποίους έχει χορηγηθεί η εγγύηση μειωμένης εξασφάλισης της Τράπεζας (περαιτέρω καλούμενοι «Τίτλοι Μειωμένης Εξασφάλισης» και μαζί με τους Υβριδικούς Τίτλους οι «Τίτλοι»). Οι Τίτλοι Μειωμένης Εξασφάλισης αρχικώς είχαν εκδοθεί από την εταιρεία με την επωνυμία «EFG Hellas plc».

Η εταιρεία EFG Hellas (Cayman Islands) Limited προτίθεται να αποδεχθεί μέρος ή το σύνολο των Υβριδικών Τίτλων και των Τίτλων Μειωμένης Εξασφάλισης που προσφέρονται έγκυρα στο πλαίσιο των Προτάσεων.

Οι δικαιούχοι των Τίτλων δύνανται εγκύρως να προσφέρουν τους Τίτλους τους από την 9η Φεβρουαρίου 2012 έως την 18:00 ώρα Ελλάδος της 17ης Φεβρουαρίου 2012 («Ημερομηνία Εκπνοής των Προτάσεων»).

Τα αποτελέσματα των Προτάσεων θα ανακοινωθούν την 20ή Φεβρουαρίου 2012 και ο διακανονισμός των σχετικών συναλλαγών αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 23η Φεβρουαρίου 2012 («Ημερομηνία Διακανονισμού») ενώ είναι δυνατή η παράταση, σύντμηση ή τροποποίηση της προαναφερόμενης προθεσμίας.
Δικαιολογητική βάση των Προτάσεων
Οι Προτάσεις αποσκοπούν στη δημιουργία κυρίων στοιχείων των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier One capital) για τον Όμιλο της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias Α.Ε. (ο «Όμιλος») και στην ενίσχυση της ποιότητας των κεφαλαίων του.
Με την ολοκλήρωση των Προτάσεων, θα δημιουργήθει κέρδος για τον Όμιλο και συνακόλουθα αύξηση των κυρίων στοιχείων των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων. Επίσης, οι Προτάσεις προσφέρουν στους επενδυτές την ευκαιρία να προβούν σε ρευστοποίηση των επενδύσεών τους έναντι του σχετικού προσφερόμενου τιμήματος.
Οι Προτάσεις αντικατοπτρίζουν τους στόχους του Ομίλου, οι οποίοι εστιάζονται στην ενίσχυση των κυρίων στοιχείων των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων προ της υλοποίησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση των προτάσεων που διακήρυξε η Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία των Τραπεζών το Δεκέμβριο του 2010 αναφορικά με τους σταθμισμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (Βασιλεία III).
Περαιτέρω, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει υπογραμμίσει την ανάγκη ενίσχυσης των δεικτών των κυρίων στοιχείων των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων των Ελληνικών τραπεζών ως αποτέλεσμα
(α) των δυσμενών επιπτώσεων της παρούσας Ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης για τα Ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα,
(β) της περαιτέρω αρνητικής επίδρασης επί των κεφαλαίων που ενδέχεται να έχει η διαγνωστική μελέτη, η οποία διενεργήθηκε και αναμένεται να ολοκληρωθεί από την Blackrock, στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού δανειακού χρέους της Τράπεζας, παρόμοιας με εκείνη που διενεργήθηκε ως προς τα κυριότερα πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας (κατ’εντολήν της Τράπεζας της Ελλάδος και σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας που συμφωνήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το Μάιο του 2010 και στηρίχθηκε από κοινού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης (περαιτέρω «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάκαμψης») και
(γ) της αναμενόμενης συμμετοχής της Τράπεζας στο PSI (Private Sector Involvement) μέσω της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων του Eλληνικού Δημοσίου. Εν όψει των ανωτέρων προκλήσεων, ο δείκτης των κυρίων στοιχείων των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων των Ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται να ανέλθει στις 10 εκατοστιαίες μονάδες (10%), τα δε μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη του ορίου αυτού αναμένονται να ληφθούν στις αρχές του 2012.

Οι όροι των Προτάσεων διέπονται από το Αγγλικό δίκαιο, ενώ οι τράπεζες Deutsche Bank AG London Branch και HSBC Bank plc ενεργούν ως οργανωτές (Dealer Managers) αναφορικά με τις Προτάσεις.