Η γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε ότι θα πρέπει να αυξηθεί κατά «ένα σημαντικό ποσό δεκάδων δισεκατομμυρίων» ευρώ η βοήθεια προς την Ελλάδα, κατά την επίσκεψή της την Τρίτη στο Βερολίνο, σύμφωνα με μια γερμανική κυβερνητική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα Handelsblatt (στο φύλλο της Πέμπτης).

Αυτή η πηγή ανέφερε επίσης ότι η κ. Λαγκάρντ και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στην βοήθεια προς την Ελλάδα, ακόμα και αν γίνουν παραχωρήσεις λιγότερο σημαντικές από το αναμενόμενο.

«Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές», πρόσθεσε η ίδια πηγή

Handelsblatt: Πιθανή αύξηση του δεύτερου πακέτου βοηθείας

«Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν την Ελλάδα χωρίς φόβο» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου θέματος της εφημερίδας Handelsblatt, στον υπότιτλο του οποίου σημειώνεται: «Ακόμη και το δεύτερο πακέτο των 130 δισ. δεν μπορεί να διασφαλίσει τη φερεγγυότητα της χώρας. Οι τράπεζες απορρίπτουν το «κούρεμα» του 50% και πιέζουν τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να βρουν περισσότερα χρήματα».

Τρεις μόλις μήνες (μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών), η εορταστική διάθεση έχει τελειώσει. Παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τραπεζών, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία επί των λεπτομερειών του «κουρέματος». Ο Έλληνας υπουργός αναπληρωτής Φίλλιπος Σαχινίδης δήλωσε χθες ότι «δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία»

Επιπλέον εκτιμάται ότι το κούρεμα κατά 50% που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες, δεν επαρκεί πλέον. Ειδικοί εκτιμούν ότι, αντίθετα με τις προσδοκίες των Αθηνών, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος όχι κατά 3 αλλά κατά 7%. Θα είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι τράπεζες δεν δέχονται να εγγράψουν μεγαλύτερες απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους, για τις οποίες πιέζει η ελληνική κυβέρνηση. Η άρνησή τους, οφείλεται, όπως αφήνεται να εννοηθεί από ορισμένους, στο γεγονός ότι οι τράπεζες θα επιθυμούσαν ένα πιστωτικό γεγονός, προκειμένου να μπορέσουν να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας

Ορισμένοι εκτιμούν ότι οι τράπεζες καθυστερούν προκειμένου να εισπράξουν το ακέραιο της αξίας των ελληνικών ομολόγων που λήγουν το Μάρτιο.

Η πείσμων διάθεση των τραπεζών φαίνεται να οδηγεί τους πολιτικούς σε ένα σχέδιο Β για την Ελλάδα. Χθες το βράδυ, η Καγκελάριος Μέρκελ και η πρόεδρος του ΔΝΤ Λαγκάρντ συζήτησαν την πιθανότητα αύξησης του ποσού των 130 δισ. που προβλέπονταν για το δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Η εφημερίδα επικαλείται οικονομικούς κύκλους λέγοντας, ότι εκτιμάται πως απαιτείται εξτρά βοήθεια διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων. Σχετικά με τις λεπτομέρειες οι κορυφαίοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης θα συσκεφθούν αύριο στις Βρυξέλλες.