Φθηνότερο είναι εφέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης κι οι έμποροι διαφωνούν ως προς το μέγεθος της μείωσης των τιμών όσο και για το κόστος. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η μείωση θα είναι της τάξεως του 3,1%, ενώ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ότι θα υπερβεί το 5,3%.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς από 1300 σημεία πώλησης σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι τιμές σε βασικά προϊόντα παρουσιάζουν μείωση. Ετσι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για 6 άτομα, χωρίς να υπολογίζονται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες της συγκεκριμένης περιόδου, κοστίζει φέτος τουλάχιστον κατά 3,1% λιγότερο από πέρυσι. Και προσθέτει πως οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα, ανάλογα με την προτίμησή τους σε επώνυμα ή ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα, να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερα οικονομικό καλάθι συνολικής αξίας από 112,38 ευρώ ως 126,59 ευρώ.
Οι σημαντικότερες μειώσεις τιμών παρατηρούνται στα οπωροκηπευτικά, όπως είναι η πατάτα 29,3%, το λάχανο 27,2%, το μαρούλι 4,9%, τα πορτοκάλια 11,5% και συγκράτηση τιμών στα νωπά κρέατα. Χαμηλά κινούνται οι τιμές σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα, παρά τις σημαντικές αυξήσεις των βασικών πρώτων υλών, όπως η ζάχαρη και τα άλευρα.
Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για μια εξαμελή μέση ελληνική οικογένεια θα κοστίσει 158 ευρώ έναντι 167 ευρώ που κόστιζε πέρυσι την ίδια ακριβώς περίοδο, περιλαμβάνοντας τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Η διαφορά αυτή των 9 ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010 οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της τιμής των κρεάτων και ιδιαιτέρως του χοιρινού, η τιμή του οποίου κατά μέσο όρο εκτιμάται στα 5 ευρώ το κιλό και εμφανίζει μία μείωση 30,16% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μείωση παρατηρείται και στην τιμή του αρνιού, η οποία κυμαίνεται περίπου σε 8%. Η γενική εικόνα που διαμορφώνεται αναφορικά με την τιμή των κρεάτων τη φετινή περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη του 2010, ισοδυναμεί με μία κατά μέσο όρο μείωση των τιμών κατά περίπου 12,7%.
Αναφορικά με τις τιμές των οπωροκηπευτικών, οι ντομάτες εμφανίζουν κατακόρυφη αύξηση κατά 81,8%, το λάχανο κατά 30,2% και μόνο οι πατάτες εμφανίζουν μείωση κατά 8,5%. Όσον αφορά τα γλυκά, τα μελομακάρονα εμφανίζουν μία αύξηση που ανέρχεται στο 6,2%, ενώ μεγαλύτερη είναι η άνοδος στους κουραμπιέδες καθώς αυτή υπολογίζεται περίπου στο 11%
.