Κλειστά εμπορικά καταστήματα και οι βιοτεχνίες θα είναι την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου με απόφαση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Παράλληλα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος στις 11.30 π.μ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι επικεφαλής των δυο συνομοσπονδιών τόνισαν το αδιέξοδο της σημερινής οικονομικής πολιτικής και τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν τα τελευταία φορολογικά μέτρα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος ανέφερε ότι το δίλλημα «καταστροφή ή περισσότερη καταστροφή είναι διαλυτικό, αδιέξοδο και «μας κατηφορίζει στο γλιστερό δρόμο της ύφεσης»». Πρόσθεσε ακόμη ότι «εμείς συμφωνούμε με τη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά χρειάζεται σχέδιο και στρατηγική το οποίο , όμως , δεν υπάρχει».

Ζήτησε από την κυβέρνηση να δημιουργηθεί μια ομάδα υπουργών, η οποία θα διαπραγματεύεται με την τρόϊκα και δεν θα υπάρχει το σημερινό «σκορποχώρι» των υπουργών. Επίσης προέβλεψε κοινωνικές εκρήξεις στο επόμενο διθάσημα και αναφερόμενος στην επιχειρούμενη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων είπε αν καταρρεύσουν οι μισθοί τότε θα καταρρέυσει και το εισόδημα που μπορεί να διατεθεί προς κατανάλωση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β.Κορκίδης είπε ότι η 19η Οκτωβρίου θα είναι «ημέρα μηδενικού τζίρου για την αγορά και «ημέρα μηδενικών εισπράξεων για το δημόσιο».

Εκτίμησε μάλιστα ότι αυτού του είδους οι κινητοιποίησεις σημαίνουν απώλεια 205 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρομενος στην φράση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου για επιστροφή στο 2004 είπε ότι τότε μια τετραμελής οικογένεια χρειαζόταν για να επιβιώσει ανεκτά 15.622 ευρώ και σήμερα χρειάζεται περισσότερο από 28.000 ευρώ.

Επίσης, έκανε λόγο για «σκλαβοπάζαρο στις εργασιακές σχέσεις» αναφερόμενος στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Αρτοποιών κ. Μιχ. Μούσιος είπε ότι ο κλάδος των αρτοποιών συμμετέχει στην κινητοποίηση και την Τρίτη οι καταναλωτές πρέπει να προμηθευθούν ψωμί για δυό ημέρες.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι σε πολλές περιοχές της Αθήνας που λειτουργεί λαϊκή αγορά την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, η λειτουργία της μεταφέρεται σε προηγούμενες ή επόμενες ημέρες.