Ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση Παπανδρέου έσπευσε να δώσει πρώτος μεταξύ όλων των πολιτικών, Ελλήνων και Ευρωπαίων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να εξασφαλίσει σύντομα την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού Κοινοβουλίου για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Για τον σκοπό αυτό ο Μπαρόζο απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να στηρίξουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα «για το καλό του ελληνικού λαού και της ίδιας της χώρας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Ο Μπαρόζο εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι στο Eurogroup της Κυριακής θα λυθούν οι εναπομείνασες διαφορές και ότι οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν με υπευθυνότητα στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, «όπως υπογράμμισε χθες ο επίτροπος Ρεν».

Η Ελλάδα, είπε ο πορτογάλος πρόεδρος της Επιτροπής, «οφείλει να πράξει αυτό που πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει επίσης να πράξει αυτό που πρέπει για να διατηρήσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Αίσθηση προκαλεί η σύνδεση που έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν στην αμοιβαιότητα πλήρωσης των υποχρεώσεων που έχουν έναντι εαυτών και αλλήλων η Ελλάδα και οι εταίροι. Αφού εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι οι ηγέτες της Ελλάδας και της Ευρώπης θα αρθούν ενώπιον των προκλήσεων και θα δράσουν με υπευθυνότητα, είπε χαρακτηριστικά:

«Βεβαίως, πρώτη προϋπόθεση για την επιτυχία της κοινής μας προσπάθειας, όταν μιλάμε για την στήριξη της Ελλάδας, είναι ότι η Ελλάδα επιθυμεί αυτή την στήριξη και ότι η Ελλάδα είναι ικανή να πράξει αυτά που οφείλει να πράξει.

Είναι πολύ σημαντικό οι πρώτες ενδείξεις που θα έλθουν από την Ελλάδα να είναι σαφείς πάνω σ’ αυτό. Και αν η Ελλάδα πράξει ό,τι οφείλει, νομίσω πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να πράξει το δικό της καθήκον διότι είναι προς το κοινό συμφέρον μας».

Τη Δευτέρα συνάντηση Παπανδρέου – Μπαρόζο
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα έχει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη Δευτέρα το βράδυ, στις Βρυξέλλες (23.00 ώρα Ελλάδας) ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Εκπρόσωπος του Προέδρου του Eurogroup δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Γ. Α. Παπανδρέου με τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, την ίδια ημέρα στο Λουξεμβούργο.