«Μιαν ημέρα ένας εκδότης συλλεκτικών βιβλίων μου ζήτησε να εικονογραφήσω για λογαριασμό του πέντε ποιήματα του Καβάφη,του σημαντικότερου,μετά την αρχαιότητα, έλληνα ποιητή. Επειδή αγαπούσα πολύ την ποίησή του, δέχθηκα ευχαρίστως την πρόταση και άρχισα να σκέπτομαι τις εικόνες που ο Καβάφης περιέγραφε στους στίχους του.Αρχισα να αναζητώ διάφορους γνωστούς και φίλους των οποίων η ζωή ή το έργο τους συνδεόταν κατά κάποιον τρόπο με τον Καβάφη και τον κόσμο του και προσπάθησα να τους δω μέσα από την ποίησή του. Σκέφτηκα ότι τα καταλληλότερα μοντέλα γι΄ αυτή τη δουλειά θα ήταν οι άνθρωποι που προέρχονταν από τον κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών,γνώστες και θαυμαστές της ποίησης του Καβάφη».

Με τις παραπάνω φράσεις περιγράφει ο Δημήτρης Γέρος τη φωτογραφική του «περιπέτεια» με επίκεντρο τον αλεξανδρινό ποιητή. Αν και στη χώρα μας ο καλλιτέχνης είναι ευρύτερα γνωστός από τη ζωγραφική του, η φωτογραφία δεν είναι γι΄ αυτόν καινούργια ενασχόληση. Στο εξωτερικό, κυρίως στις ΗΠΑ, έχουν γίνει ήδη πολλές εκθέσεις φωτογραφιών του, έχουν τυπωθεί σε βιβλία και υπάρχουν σε συλλογές μεγάλων μουσείων.

Τώρα για πρώτη φορά έχει και το ελληνικό κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη φωτογραφική δουλειά του σε μια έκθεση με τίτλο «Shades of Love» η οποία θα φιλοξενηθεί στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: μια επιλογή 35 ασπρόμαυρων φωτογραφιών μεγάλου μεγέθους από συνολικά 70 με τις οποίες ο Δ. Γέρος έχει «εικονογραφήσει» τα ποιήματα του Καβάφη.

Πάνω σε κάποιες από τις φωτογραφίες θα προβάλλεται βίντεο με τον εικονιζόμενο να απαγγέλλει το ποίημα για το οποίο έχει ποζάρει δημιουργώντας έτσι την ψευδαίσθηση ότι ξαφνικά οι φωτογραφίες ζωντανεύουν. Το υλικό χρονολογείται στα δέκα τελευταία χρόνια και ο Δημήτρης Γέρος χρειάστηκε να ταξιδέψει σε αρκετά μέρη του κόσμου αντιμετωπίζοντας, όχι σπάνια, εκπλήξεις. «Στα ποιήματα του Καβάφη οι εικόνες είναι σαφείς και ξεκάθαρες.Δεν υπάρχουν φλυαρίες και περιττά λόγια.Γι΄ αυτό προσπάθησα και οι φωτογραφίες μου να έχουν παρόμοιο ύφος» σημειώνει ο ίδιος.

Οι φωτογραφίες αυτές τυπώθηκαν σε βιβλίο 170 σελίδων, μεγάλου σχήματος, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε στα αγγλικά από τις εκδόσεις Ιnsight του Σαν Φρανσίσκο. Τον πρόλογο έχει γράψει ο σπουδαίος αμερικανός δραματουργός Εντουαρντ Αλμπι, ενώ η μετάφραση των ποιημάτων έγινε ειδικά για την έκδοση.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210

3418.550

η Διάρκεια έκθεσης: από 1 ως 31 Δεκεμβρίου.

Συγγραφείς, εικαστικοί και σκηνοθέτες
Οι βραβευμένοι με Νομπέλ Λογοτεχνίας συγγραφείς Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και Ναγκίμπ Μαχφούζ, ο πολυμεταφρασμένος στην Ελλάδα Γκορ Βιντάλ, ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Μισέλ Τουρνιέ, ο σημαντικότερος εν ζωή μεξικανός συγγραφέας Κάρλος Φουέντες, οι αμερικανοί λογοτέχνες Εντμουντ Γουάιτ και Ρίτσαρντ Χάουαρντ, ο φιλόσοφος Ζαν Μποντριγιάρ , οι εικαστικοί Τζεφ Κουνς, Αρμάν, Τομ Γουέσελμαν, ο σκηνοθέτης Κλάιβ Μπάρκερ και η ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη, μεταξύ πολλών άλλων, πόζαραν για τον φακό του Δημήτρη Γέρου έχοντας όλοι τους κάποια ιδιαίτερη σχέση με την ποίηση του Καβάφη.