Προσπαθούσα να δέσω τα μεταξωτά σατέν κορδόνια από τα σανδάλια του Francesco Russo γύρω από τους αστραγάλους μου. Το πολύτιμο ύφασμα με τα μικρά κρύσταλλα στις άκρες του γλιστρoύσε όμως επικίνδυνα μέσα από τα δάχτυλά μου. Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι σταμάτησε ξαφνικά να περιεργάζεται τη μικρογραφία από τον πίνακα του Degas με τίτλο «Το αστέρι» (1876). Ο διάσημος συλλέκτης έσκυψε προς το μέρος μου. Με ιδιαίτερα ευέλικτες κινήσεις κατόρθωσε να «τιθασεύσει» το ακριβό υλικό που είχε χρησιμοποιήσει για τα παπούτσια του ο άλλοτε συνεργάτης των Ford και Pilati. «Μου θυμίζουν κάτι από τις μπαλαρίνες του μεγάλου Degas» είπε. «Οι κινήσεις τους όταν τύλιγαν τις κορδέλες από τα ροζ παπουτσάκια πάνω στο λευκό καλσόν χάριζαν ατέλειωτη έμπνευση στον ζωγράφο, ο οποίος υπήρξε μέλος επιφανούς οικογενείας τραπεζιτών» επεσήμανε. Εριξα ένα γρήγορο βλέμμα στην περίφημη μπαλαρίνα-αστέρι του Edgar Degas. Ο κολεξιονέρ ρούφηξε μια γουλιά από τη σαμπάνια Krug Grande Cuvée. Μου εξήγησε ότι είναι η αγαπημένη champagne επιφανών τραπεζιτών και μεγαλοεπιχειρηματιών. Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λίγα 24ωρα πριν είχε την ευκαιρία να τους συναντήσει στο Vermont των ΗΠΑ. Ο γάμος του νεαρού γοητευτικού γιου έλληνα μεγιστάνα ο οποίος κατοικεί εδώ και χρόνια στο αριστοκρατικότερο και πλέον ακριβό προάστιο συγκέντρωσε στην υπέροχη αυτή περιοχή με τα «χαμηλά» σπίτια-ζωγραφιές την παγκόσμια ελίτ του χρήματος και της τέχνης. Παρακολουθούσα ξαφνιασμένη τον Γκαλάτσι-Γκαλάτσι να μου λέει ότι στην υπέρλαμπρη βίλα όπου φιλοξενήθηκε, γεμάτη από μυθικούς πίνακες με τις υπέροχες μπαλαρίνες του Degas, οι ιδιοκτήτες έπεφταν για ύπνο με… ανοιχτές πόρτες και παράθυρα! Η αναφορά αυτή του συλλέκτη μου θύμισε σκηνές από τις… εμβληματικές black & white ελληνικές ταινίες γυρισμένες σε κακοτράχαλα βουνά και απόρθητους λόγγους. Οταν οι ευτυχείς τότε φουστανελοφόροι έπαιρναν έναν υπνάκο με ανοιχτές τις «χειροποίητες» wooden doors. Ποιος να κλέψει άλλωστε ποιον στο ακριβότερο προάστιο του Vermont; Ο τραπεζίτης-μέλος της οικογενείας Ρότσιλντ τον Greek tycoon ή τον πετρελαιά από το Τέξας; Οι μπαλαρίνες του Degas δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο…
Αυστηρό dress code και κοκτέιλ σαμπάνιας
Η μαϊμού Σουρλουλού έχει ήδη κλέψει όμως τα σμαραγδένια μου σκουλαρίκια με τις μαύρες φούντες τα οποία συνοδεύουν τα Boho βελούδινα-κασμιρένια, απίθανα κεντημένα φορέματα του Lanvin. Αφήνω τη σκέψη μου να πετάξει στη λίμνη Champlain του Vermont, στα σύνορα με τη Νέα Υόρκη. Σκέφτομαι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να έχει επισκεφθεί την περιοχή με τους ιδιαίτερα low profile, πάμπλουτους καλοαναθρεμμένους Αμερικανούς και ισχυρούς Ελληνες. Ισως εκεί να υπήρχαν περισσότερες ελπίδες για επενδύσεις. Μόνο που στα κινηματογραφικού τύπου gatherings, στα λαμπερά mansions του Vermont, το dress code είναι εξαιρετικά αυστηρό. Η γραβάτα και το παπιγιόν είναι απαραίτητα. Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι επιμένει ότι οι μεγαλοεπενδυτές οι οποίοι «παίζουν» σταθερά Ελλάδα επέλεξαν dress code black tie και μενού με black cod και χαβιάρι συνοδευόμενα από κοκτέιλ σαμπάνιας στο 1 Marylebone του Λονδίνου. Κορυφαία ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, σημαντικά στελέχη της Goldman Sachs, της Morgan Stanley και έλληνες επιχειρηματίες συγκεντρώθηκαν στο classic spot, το οποίο στο παρελθόν ήταν εκκλησία. Αφορμή για το gathering με κορυφαίους businessmen και μεγαλοεπενδυτές οι οποίοι διαχειρίζονται περισσότερα από 1,5 τρισ. δολάρια, τα γενέθλια του Μάθιου Γουντ.
Private party του ελληνολάτρη μεγαλοεπενδυτή
Ο βρετανικής καταγωγής Γουντ, ιδιοκτήτης του παγκοσμίου φήμης fund Lancaster (δραστηριοποιείται και σε ελληνικών συμφερόντων κορυφαία εταιρεία), έκλεινε τα 40 του χρόνια. Εκεί και ο μεγαλομέτοχος του ΟΤΕ (αμέσως μετά τους Γερμανούς και το Ελληνικό Δημόσιο) Χάρι Πουρσέλ και ο ελληνολάτρης Σουηδός Ματίας Θαρν, ο οποίος ανήκει στην αφρόκρεμα των σημαντικότερων επενδυτών του πλανήτη. Ο κ. Θαρν συνοδευόταν από την αιγυπτιακής καταγωγής καλλονή σύζυγό του Βανέσα, την οποία παντρεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Κάννες. Εκεί και ο πανίσχυρος αγγλοεβραίος επενδυτής Θάι Γκόλντμπερκ, ο Τίμος Μελισσάρης, ο Τζόνι Βεργωτής κ.ά. Χαμογέλασα πονηρά. Τα διαμάντια συζύγων των μεγαλοεπενδυτών έλαμπαν πάνω από το χαβιάρι Beluga. Το concept του σεφ ήταν πολύ μακριά από τις σαλάτες υγειονομικής ταφής και τις πατάτες από καλαμπόκι ζωοτροφών που «δοκίμασε» το ζεύγος Αλέξη Τσίπρα σε επίσημο δείπνο στο Big Apple. Μετά το 1 Marylebone κάποιοι διασκέδασαν στο bar «Boulud».
Μembers clubs, ο αρραβώνας Χατζηγιάννη, η επίσκεψη-αστραπή των Νιάρχων
Τα χρώματα στο 1 Marylebone είναι μοβ και λευκά. Επιλέγω πάντα το «Loulou’s». Στην Αθήνα τα φθινοπωρινά μου βράδια φέρουν την υπογραφή του members club «Salon de Bricolage» το οποίο άνοιξε και πάλι τις πόρτες του το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι με πληροφορεί ότι η νεαρή, χαριτωμένη Βάνια, κόρη του γνωστού εφοπλιστή Ανδρέα Χατζηγιάννη, αρραβωνιάστηκε πριν από μερικά 24ωρα. Η οικογένεια προσπαθεί να κρατήσει τις προσωπικές της στιγμές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο κυπριακής καταγωγής πλοιοκτήτης o οποίος έχει να επιδείξει πολλά και σημαντικά στον χώρο του shipping βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των media μέσα από την αγορά του πολυτελούς yacht «Mariu», το οποίο ανήκε στο παρελθόν στον διάσημο ιταλό μετρ Giorgio Armani. Ενας άλλος συνάδελφός του κορυφαίος πλοιοκτήτης επέλεξε τελικά να περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο Μόντε Κάρλο. Οι χειμώνες άλλωστε στο Μονακό είναι μοναδικοί. Θυμίζουν κάτι από τις κοσμοπολίτικες ταινίες με πρωταγωνιστές τους Κάρι Γκραντ και Γκρέις Κέλι. Η οικογένεια Νιάρχου λατρεύει επίσης τους χειμώνες στο ηλιόλουστο πάντα πριγκιπάτο. Συνηθίζει να κατηφορίζει από το Σεν Μόριτς στο Μόντε Κάρλο. Την προηγούμενη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου το λίαρ τζετ της Niarchos Family προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι Φίλιππος και Σπύρος Νιάρχος κινήθηκαν γρήγορα. Το αεροπλάνο περίμενε με… αναμμένες σχεδόν τις μηχανές την επιστροφή τους από το κέντρο της Αθήνας. Οι γιοι του μεγιστάνα Σταύρου Νιάρχου παρέμειναν στην ελληνική πρωτεύουσα για λίγες μόνο ώρες. Εφθασαν στην Αθήνα αυστηρά ινκόγκνιτο. Αφορμή μια (δυσάρεστη) κοινωνική υποχρέωση. Αναχώρησαν αμέσως μετά με κατεύθυνση την Ελβετία.

Τα chalets στο Γκστάαντ και το super private party

Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι επιμένει ότι ένας από τους πίνακες με τις μπαλαρίνες του Degas θα «μετακομίσει» σε chalet το οποίο αγοράστηκε από έλληνα επιχειρηματία μέσα στο υπερπολυτελές Alpina Gstaad. Ο businessman είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες σε διεθνές επίπεδο. Ο πατέρας του μάλιστα συναγωνιζόταν τον Γιώργο Εμπειρίκο, κάτοχο εξαιρετικής συλλογής πινάκων και γλυπτών. Πληροφορούμαι ότι τα chalets στο δημοφιλέστερο spot των ελβετικών Αλπεων είναι έτοιμα. Πολλοί από τους ιδιοκτήτες τους βρίσκονται ήδη στο Γκστάαντ. Η περίοδος αμέσως μετά το καλοκαίρι και αυτή που ακολουθεί τις γιορτές των Χριστουγέννων είναι οι πλέον ιδανικές για διακοπές. Αποκλειστικά και μόνο για αυτούς που ξέρουν. Ο κολεξιονέρ επιμένει ότι ο ξανθός γοητευτικός με κοιλιακούς-φέτες Κάλβιν Χάρις, ο πλέον ακριβοπληρωμένος d.j. στον πλανήτη και boyfriend της νεαρής τραγουδίστριας Τέιλορ Σουίφτ, θα πετάξει στο Γκστάαντ προσκεκλημένος σε super private party. Ο Κάλβιν θα ανέβει στα decks μόνο για λίγες ώρες. Ο νεαρός έλληνας επιχειρηματίας και οι επίσης νεαροί πάμπλουτοι λιβανέζοι και αμερικανοί φίλοι του έχουν υποσχεθεί στον «άτακτο» Χάρις μια αστρονομική αμοιβή. Μια αμοιβή που, αν έφτανε στα αφτιά της βασίλισσας της R&B Μπιγιονσέ, αυτή θα έχανε κάποιες από τις πλούσιες χρυσαφένιες μπούκλες της.
Το κορίτσι με τα μπλε μαλλιά και τα «τιρκουάζ» μάτια με κοιτάζει επίμονα μέσα από την πρόσκληση που έστειλε αποκλειστικά σε λίγους και εκλεκτούς φίλους ο twenty something εικαστικός Γιάννης Βαλυράκης. Electric Cinema στο «Artion Galleries» της Κηφισιάς. Ραντεβού την ερχόμενη Πέμπτη…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ