Ελινορ Ρούζβελτ: Η παντοτινή πρώτη κυρία

Δώδεκα χρόνια στον Λευκό Οίκο, από το 1933 έως το 1945, η δυναμική και αντισυμβατική σύζυγος του Φράνκλιν Ρούζβελτ επισκίασε κάθε διάδοχό της, κατά πάσα βεβαιότητα και αυτή που θα προκύψει από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Η γυναίκα που σημάδεψε τον Λευκό Οίκο με την παρουσία της, παρά τον θρύλο του Κάμελοτ και την τραγωδία του JFK, δεν ήταν η Τζάκι Κένεντι. Δεν ήταν και κάποια από τις λιγότερο ή περισσότερο άχρωμες συζύγους που τη διαδέχθηκαν – με εξαίρεση τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία θα μπορούσε να αφήσει το στίγμα της αλλά απέτυχε στην τελική ευθεία. Τέσσερις χιλιάδες και πλέον ημέρες παρουσίας στην προεδρική οικία ωστόσο δεν σβήνονται ούτε έπειτα από 75 χρόνια. Πρώτη κυρία που εξελίχθηκε σε πολιτικό και διακεκριμένη διπλωμάτη, η Ελινορ Ρούζβελτ (1884-1962), σύζυγος του Φράνκλιν Ντελάνο Ρούζβελτ, είναι η μόνη που διατήρησε τον τίτλο για 12 χρόνια διαγράφοντας μια τροχιά ανεπανάληπτη έκτοτε. Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά τον θάνατό της, μια μεγάλη βιογραφία που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ υπενθυμίζει την πορεία μιας εύστροφης, αντισυμβατικής, δυναμικής γυναίκας που απέβη, όπως σημειώνει σε έπαινό του για το βιβλίο ο μεγάλος βιογράφος Γουόλτερ Αϊζακσον, «η φωνή όσων δεν είχαν φωνή».

Η «Eleanor» (εκδ. Simon & Schuster) του Ντέιβιντ Μικαέλις είναι ένα πρόσωπο που η ζωή του καθορίστηκε νωρίς από οικογενειακές απώλειες. Εχασε τη μητέρα της στα οκτώ της χρόνια από διφθερίτιδα, ενώ ο πατέρας της αυτοκτόνησε πέφτοντας στο κενό δύο χρόνια μετά, σε μια κρίση delirium tremens, συνέπεια του προχωρημένου αλκοολισμού του. Μεγάλωσε με τη γιαγιά της και πολλές θείες από την ευρεία πατριά των Ρούζβελτ. Ανιψιά του μετέπειτα προέδρου Θίοντορ Ρούζβελτ, θεωρούνταν «ασχημόπαπο» στην παιδική της ηλικία, αργότερα όμως υπήρξε αρκούντως γοητευτική ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του πανθομολογουμένως ωραίου Φράνκλιν Ντελάνο Ρούζβελτ, πέμπτου εξαδέλφου του πατέρα της. Το ζεύγος των πατρικίων της Ανατολικής Ακτής διακρινόταν για τα διανοητικά του χαρίσματα και η γαμήλια ζωή του προβλεπόταν αρχικά ανέφελη: το μαρτυρούν έξι παιδιά (εκ των οποίων έζησαν πέντε, τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι) σε διάστημα 10 ετών. Αναμενόμενο πρόσκομμα ήταν η Σάρα Ντελάνο, μητέρα του Φράνκλιν, αυστηρή, ισχυρογνώμων και με μεγάλη επιρροή στον γιο της. Μη αναμενόμενο πρόβλημα ήταν η ανακάλυψη, το 1918, ότι ο Ρούζβελτ διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με την πρώην γραμματέα της Ελινορ, Λούσι Μέρσερ. Η Ελινορ προσφέρθηκε να αποχωρήσει, προσβλέποντας όμως στο πολιτικό μέλλον του FDR η Σάρα απείλησε να τον αποκληρώσει αν έπαιρνε διαζύγιο. Για χρόνια η συμβίωση θα εξέπιπτε σε «ένοπλη ανακωχή».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.