«Ψηφίζω Ευκλείδη»

Στη σειρά του ΒΗΜΑ-Science για όσους θέλουν να φτιάξουν ξανά τη «σχέση» τους με τα Μαθηματικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε έναν από τους πλέον επιδραστικούς μαθηματικούς όλων των εποχών και μάλιστα όταν αυτό πιστοποιείται από άλλους, επίσης αξιομνημόνευτους ανθρώπους

Γεννημένος περίπου το 325 π.Χ., άγνωστο πού, έζησε ως ενήλικος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, την εποχή του Πτολεμαίου Α‘ (323-283 π.Χ.). Εκεί διάγει βίο λιτό, διδάσκει σε δική του σχολή και γράφει, μεταξύ άλλων, βιβλία Γεωμετρίας. Ο λόγος βεβαίως για τον Ευκλείδη. Ενα από τα βιβλία του, τα Στοιχεία, σώθηκε σε παπύρους, εξαφανισμένους πλέον. Εφθασε στην Ευρώπη ύστερα από μεταγραφές μέσω των Αράβων και θεωρείται από τα πολύ λίγα (δηλαδή τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού) διαχρονικά επιδραστικά βιβλία.

Οταν ο Πτολεμαίος Α’ ζήτησε από τον Ευκλείδη έναν πιο εύκολο τρόπο από τα Στοιχείατου για να μάθει Γεωμετρία, η απάντηση ήταν: «Δεν υπάρχει βασιλική οδός για τη Γεωμετρία». Στο Ανθολόγιο του Στοβαίουαναφέρεται και το εξής: «Κάποιος που είχε αρχίσει να διδάσκεται Γεωμετρία δίπλα στον Ευκλείδη, μόλις έμαθε το πρώτο θεώρημα τον ρώτησε: «Τι περισσότερο θα κερδίσω αν τα μάθω όλα αυτά;». Τότε ο Ευκλείδης φώναξε τον δούλο του και του είπε: «Δώσε σε αυτόν τρεις οβολούς διότι έχει ανάγκη να κερδίζει κάτι από ό,τι μαθαίνει»».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.