Φέρνουν επενδυτές τα μέτρα για το χρέος

Η μετάθεση των αποπληρωμών ως το 2070 βελτιώνει το προφίλ της χώρας – Νέα έξοδος στις αγορές με 7ετές ομόλογο πριν από τις ευρωεκλογές

Ενώ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ)  ετοιμάζεται να προχωρήσει πριν από τις ευρωεκλογές στην τρίτη για εφέτος έξοδο στις αγορές, οι αγορές εξετάζουν και το νέο προφίλ του ελληνικού χρέους, καθώς από τα μέσα Απριλίου τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα ελάφρυνσης που μεταθέτουν τις αποπληρωμές σε βάθος χρόνου που ξεπερνά τον μισό αιώνα (ως το 2070).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έχει μέσο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της για τα επόμενα 13-14 χρόνια στο 1,61%, ενώ η μέση ωρίμαση του ελληνικού χρέους μετά την επιμήκυνση των δανείων έχει αυξηθεί στα 21 έτη. Το ελληνικό χρέος μπορεί να ξεπερνά το 180% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, ο κύριος όγκος του δανεισμού ωστόσο αφορά φθηνά δάνεια από τους ευρωπαίους εταίρους (από τον EFSF και τον ESM έχουν εκταμιευθεί 203,8 δισ. ευρώ) που θα αποπληρωθούν σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα, με τη μέση διάρκεια να είναι η υψηλότερη μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.