Τα σκοτάδια της αγάπης

Η Κλαρίσε Λισπέκτορ υπήρξε μια μάγισσα της ατμόσφαιρας και των λογοτεχνικών αναλαμπών που απηχούν αλήθειες πανανθρώπινες. Αυτή η συλλογή διηγημάτων της συνιστά την ιδανική εισαγωγή στο έργο της σπουδαιότερης βραζιλιάνας συγγραφέως του 20ού αιώνα

Μια γυναίκα, κρατώντας το δίχτυ με τα ψώνια της, επιβιβάζεται στο τραμ. Σε κάποια στάση αντικρίζει έναν τυφλό άνδρα να μασουλάει μια τσίχλα. Επειδή όμως η ευαισθησία του καθενός είναι άβυσσος, η συγκεκριμένη εικόνα την αναστατώνει, τόσο βαθιά μάλιστα που της προκαλεί μιαν απρόβλεπτη υπαρξιακή ναυτία. Η Αννα βιώνει, ουσιαστικά, έναν ίλιγγο που συνδέεται με τον κίνδυνο του να ζεις σε έναν κόσμο που σαπίζει. Η ίδια πρωταγωνιστεί σε τούτη την ιστορία της «φοβερά οδυνηρής καλοσύνης», στο υπέροχο διήγημα Αγάπη της σπουδαίας πεζογράφου Κλαρίσε Λισπέκτορ (1920-1977).

Η Λάουρα πάλι, η κεντρική ηρωίδα στο αριστουργηματικό διήγημα Η μίμηση του ρόδου, είναι μια παντρεμένη μπαλαρίνα που δεν μπορεί να κάνει παιδιά. Η καρδιά της είναι γεμάτη αγκαθωτές ενοχές. Μια μέρα αγοράζει ένα μπουκέτο άγρια τριαντάφυλλα και τα τοποθετεί στο βάζο. Και τα χαίρεται για λίγο μονάχα. Παρατηρώντας τα ωστόσο με μεγαλύτερη προσοχή, με κανονική προσήλωση, διαπιστώνει ότι «νιώθει άβολα με την υπερβολική ομορφιά».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.