5η Φάλαγγα

Η νίκη των ευρωσκεπτικιστών στην Πολωνία, οι διχασμένες κοινωνίες και η Ευρώπη

5η Φάλαγγα

Από την οριακή νίκη των ευρωσκεπτικιστών στην Πολωνία αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι οι κοινωνίες της Δύσης είναι βαθιά διχασμένες.

Ουσιαστικά μιλάμε για «δυο Πολωνίες», γνώριμες ακόμη και αν δεν έχουμε εντρυφήσει στον πρώην φύλακα ξενοδοχείου που έγινε πρόεδρος της χώρας του. Αρκεί που στο μεταξύ έχουμε δει τις «δυο Αμερικές», τις «δυο Γαλλίες», τις «δυο Ιταλίες» και ασφαλώς τις «δυο Ελλάδες».

Ο διχασμός είναι δεδομένος, όχι όμως και το αποτέλεσμα. Αλλού επικρατούν οριακά οι φιλελεύθερες και δημοκρατικές δυνάμεις. Και αλλού κερδίζουν στο νήμα οι μη φιλελεύθερες δυνάμεις που γοητεύονται από τη «διεθνή του αυταρχισμού».

Στις πρόσφατες εκλογές στη Ρουμανία και κόντρα στα προγνωστικά, κέρδισε τις εκλογές ο ευρωπαϊστής δήμαρχος του Βουκουρεστίου. Στην Πολωνία, την Κυριακή, επικράτησε ο αντιευρωπαϊστής πρώην φύλακας ξενοδοχείου.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ευρώπη; Πως η υπόστασή της δεν κινδυνεύει τόσο από εκείνους που την αμφισβητούν έξω από τα σύνορά της όσο από μια «5η Φάλαγγα» που συγκροτείται στο εσωτερικό της υπονομεύοντας τη δομή της και τις αξίες της.

Κινδυνεύει από τους κατά περίπτωση «φίλους του Τραμπ» ή «φίλους του Πούτιν».

Και μπορεί η Ευρώπη να έχει απαντήσεις για τον Τραμπ ή τον Πούτιν. Δεν είναι καθόλου βέβαιο όμως ότι έχει για τους φίλους τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version