Ειρηνική επιστροφή διαδηλωτών, νέα ένταση στο Σύνταγμα

Επεισόδια σε διάσπαρτα σημεία της Αθήνας - Τον Αίαντα επιστράτευσε η ΕΛ.ΑΣ - 9 τραυματίες

Ειρηνική επιστροφή διαδηλωτών, νέα ένταση στο Σύνταγμα

Νέα ένταση στο Σύνταγμα λίγο μετά τις 15:40 το μεσημέρι της Παρασκευής (28/2), μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα έξω από την Βουλή αλλά και σε διάσπαρτα σημεία στο κέντρο της Αθήνας κατά την διάρκεια του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ο κόσμος επέστρεψε στο Σύνταγμα διαδηλώνοντας ειρηνικά, ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ προσπάθησε με τις αύρες να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Δείτε βίντεο όπου η «Αύρα» της ΕΛ.ΑΣ ρίχνει νερό σε πολίτες

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί και έξω από τα γραφεία της Hellenic Train στη Λεωφόρο Συγγρού, όπου σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ των δυνάμεων των ΜΑΤ και κουκουλοφόρων με πετροπόλεμο και ρίψη χημικών.

Μάχες των ΜΑΤ με κουκουλοφόρους διάσπαρτες στην Αθήνα

Ενταση επικρατεί αυτή την ώρα στους στύλους του Ολυμπίου Διός, με κουκουλοφόρους να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς των ΜΑΤ που απαντούν με χρήση χημικών, ενώ στο σημείο επιχειρεί και ο Αίαντας που κάνει ρίψεις νερού.

Παράλληλα επεισόδια σημειώνονται και στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου στην πλατεία Ομόνοιας, όπου άγνωστοι έχουν βάλει φωτιά σε κάδους, έσπασαν στάσεις λεωφορείων και προκάλεσαν προβλήματα μέχρι το ύψος της Πατησίων, όπου έχουν στηθεί οδοφράγματα.

Ανδρες των ΜΑΤ έχουν αναπτυχθεί στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος του Νιμιτς, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν και προσαγωγές.

9 τραυματίες από τα επεισόδια στην Αθήνα

Εννιά άτομα τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία της Αττικής, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, μετά το συλλαλητήριο για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ειδικότερα, 4 πολίτες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», ένας στο «Ελπίς», 2 στο ΝΙΜΤΣ και 2 αστυνομικοί στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Επίσης, το προσωπικό του ΕΚΑΒ παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε περισσότερους από 25 πολίτες που παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, λιποθυμικά επεισόδια και κρίσεις πανικού.

Πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια στο Σύνταγμα

Τα επεισόδια στο Σύνταγμα  ξεκίνησαν στις 13:00 περίπου το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης συγκέντρωσης για τα Τέμπη.

Μέσα σε ελάχιστη ώρα η μεγαλειώδης, ιστορική διαδήλωση εξελίχθηκε σε τοπίο μάχης όπου πρωταγωνίστησαν οι μολότοφ και τα χημικά ενώ υπάρχουν αναφορές και για πέντε τραυματίες,  έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία. Ομως, πέρα και πάνω από τους ταραξίες και την αστυνομία,  η τεράστια δύναμη της μαζικής διαδήλωσης δεν καταπνίγηκε. Ηδη οι διαδηλωτές έχουν επιστρέψει προς την πλατεία Συντάγματος, και συνεχίζουν να αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα των Τεμπών.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα ατόμων άρχισε να σπάει μάρμαρα έξω από το ξενοδοχείο King George.  Στη συνέχεια έριξαν μολότοφ και φωτοβολίδες κρότου λάμψης  στο προαύλιο της Βουλής, ενώ γρήγορα το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 84 προσαγωγές και 41 συλλήψεις από την αστυνομία.

Κουκουλοφόροι άναψαν φωτιά έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, όπου έγραψαν συνθήματα, όπως και τη λέξη “οργή”.

Φωτιά στο φυλάκιο των Ευζώνων

Στη συνέχεια οι ίδιες ομάδες κινήθηκαν προς το προαύλιο της Βουλής και άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά στο κουβούκλιο του αξιωματικού αλλαγής στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Οι εύζωνες μεταφέρθηκαν στη Βουλή για να προστατευθούν.

Οι κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονται εντός του προαυλίου χώρου της Βουλής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκε περιπτεράς και μεταφέρθηκε από αστυνομικούς σε ασφαλές σημείο μέχρι να φθάσει το ΕΚΑΒ.

Άνδρες της Αστυνομίας προσπαθούν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που αποχωρούν από την πλατεία μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου για τα Τέμπη.

Στους διαδηλωτές άνοιξε η Βουλή

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα μετά τα επεισόδια και τη ρίψη χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις. Διασώστες μετέφεραν μία γυναίκα για τις πρώτες βοήθειες ενώ με εντολή του Προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, μπήκαν στο κτίριο της βουλής όσοι αισθάνθηκαν δυσφορία αλλά δεν τα κατάφεραν να φύγουν.

Δείτε εικόνες από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη και στη Θεσσαλονίκη κοντά στον τερματικό σταθμό των λεωφορείων, έξω από τον ΟΣΕ στην οδό Μοναστηρίου. Ομάδα κουκουλοφόρων και άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πετούν αντικείμενα και πέτρες εναντίον των αστυνομικών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version