Αφιέρωμα στην Αρλέτα στο Κύτταρο κλαμπ

Το Σάββατο 19 Μαρτίου

Το Σάββατο 19 Μαρτίου το Κύτταρο live θα φιλοξενήσει μια σπουδαία μουσική παρέα σε μια βραδιά αφιερωμένη στα τραγούδια της Αρλέτας. Ο Βασίλης Ρακόπουλος, στενός φίλος και συνεργάτης της για πολλές δεκαετίες, και η  Νάνα Μπινοπούλου, μαζί με τους μουσικούς Ανδρέα Πολυζωγόπουλο και Πέτρο Κούρτη, ξαναζωντανεύουν τραγούδια της Αρλέτας και των αγαπημένων της συνθετών Μάνου Χατζιδάκι και Γιάννη Σπανού. Στη βραδιά συμμετέχει ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Αγαπημένα τραγούδια της Αρλέτας όπως το «Μια φορά θυμάμαι», «Η σερενάτα», «Ο λύκος», «Χάρτινο το φεγγαράκι»  ανανεώνονται  μέσα από μια ευαίσθητη και σύγχρονη αυτοσχεδιαστική προσέγγιση.  Η κιθάρα του Βασίλη Ρακόπουλου, ο ήχος της τρομπέτας του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου και τα κρουστά του Πέτρου Κούρτη, πλαισιώνουν  διακριτικά, την  ερμηνεία της Νάνας Μπινοπούλου.

Για το πως ξεκίνησε  το τσάι γιασεμιού ως ιδέα και τελικά έγινε πράξη μιλάει στο vima.gr ο Βασίλης Ρακόπουλος αλλά φυσικά και για το αποτύπωμα της σημαντικής δημιουργού πού σφράγισε μια ολόκληρη εποχή.

Βασίλης Ρακόπουλος

Ποιο είναι το μουσικό αποτύπωμα της Αρλέτας; Τι είναι αυτό που την έκανε τόσο μοναδική;

«Η μόρφωσή και η αγάπη της για τη γλώσσα, η ευαισθησία και η ποιητική της ματιά, μαζί με το χαρισματικό μουσικό της ένστικτο. »

Πώς γνωριστήκατε και τι ρόλο έχει παίξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στη διαδρομή σας;

«Όταν ήμουν μαθητής του γυμνασίου πήρα τον πρώτο νεοκυματικό δίσκο της Αρλέτας και γρήγορα τον μετέφερα γρήγορα στη κιθάρα μου. Το 1971  ως δευτεροετής φοιτητής του ΕΜΠ νοίκιασα ένα δωμάτιο στην οδό Τσαμαδού. Βρεθήκαμε γείτονες και αρχίσαμε να κάνουμε παρέα. Εκείνη είχε αποσυρθεί αλλά πήγαινα σπίτι της με την κιθάρα μου και της έδειχνα ακόρντα και πιο μοντέρνα ακούσματα. Την ενθάρρυνα να ξαναπαίξει και στο τέλος την έπεισα. Κάναμε ένα ντουέτο και παίξαμε δοκιμαστικά σε μια μπουάτ της Πάτρας. Από εκεί άρχισε η νέα πορεία της. Το ντουέτο μας έζησε  πάρα πολλά χρόνια και έχω τόσα να θυμάμαι. Από το Καφέ Θέατρο και το Λιόγερμα και τόσα μέρη στην Ελλάδα, στον Καναδά, στην Ευρώπη. Περάσαμε πολλά μαζί και μου είχε αδυναμία. Η ίδια συνήθιζε να λέει πως η σχέση μας ήταν καρμική. Κάναμε μαζί πολλούς δίσκους και στήσαμε πολλά τραγούδια από κοινού, καθώς δοκίμαζε να τραγουδήσει κάποιο στίχο της πάνω σε κάτι που της έπαιζα. Έτσι βγήκε ο Λύκος, Η τσιμεντούπολη κ.ά. Πολλές φορές συμπλήρωνα και εμπλούτιζα αρμονικά αυτά που έγραφε,όπως στα Ήσυχα βράδια. Άλλοτε πάλι έβαζα δικά μου μουσικά μέρη σε τραγούδια που ηχογραφούσαμε, όπως στη Σερενάτα κ.α. Κάποια στιγμή μου ζήτησε να της δώσω δύο τραγούδια και έγραψα το Τούτη η εποχή και ένα παιχνιδιάρικο μπλουζ το Αχ kill Billy που συμπεριλήφθηκαν στον τελευταίο διπλό δίσκο της. »

Ποιος είναι ο άξονας του προγράμματός σας στο Κύτταρο; Πώς έγινε η επιλογή των συνεργατών σας;

«Βασικός στόχος είναι η γνήσια επικοινωνία με το κόσμο στο ποιοτικό επίπεδο της δουλειάς και της εν γένει στάσης της Αρλέτας. Το πόσα και ποια τραγούδια θα ακουστούν από τις επιτυχίες που αγαπήθηκαν δεν μας απασχολεί και τόσο πολύ γιατί έτσι κι αλλιώς είναι πάρα πολλά. Σημαντικός είναι ο τρόπος της παρουσίασής τους που οφείλει να ανανεώνει το υλικό και να σέβεται την αισθητική της Αρλέτας. Οσο για τους συνεργάτες, η επιλογή έγινε φυσικά αφ εαυτής, γιατί είναι από τους πιο αγαπημένους μου φίλους και μοιραζόμαστε όλοι την ίδια άποψη για την Αρλέτα.»

Πόσο μπορεί ένα αφιέρωμα να βοηθήσει στη διάδοση του έργου ενός καλλιτέχνη;

«Για να υπάρχει αποτέλεσμα, πρέπει να γίνεται με όρους σύγχρονου κώδικα επικοινωνίας. Η μουσειακού τύπου ακριβής αναπαραγωγή παλαιών ηχογραφήσεων δε μπορεί να καταφέρει πολλά.»

Ποια είναι η θέση σας για τις διασκευές γνωστών τραγουδιών από νεότερους καλλιτέχνες; Είναι μόδα ή βοηθούν το νεότερο κοινό να έρθει σε επαφή με αυτά έστω και μέσω ενός άλλου δρόμου;

«Μπορεί και τα δύο. Ευπρόσδεκτα και καλύτερα από τα αντίγραφα σχολαστικής ακρίβειας. Υπό τον όρο βέβαια, ότι προσπαθούν να μεταφέρουν το βαθύτερο περιεχόμενο και την ευαισθησία του καλλιτεχνικού έργου. »

Τι θα θέλατε να πάρουν οι θεατές / ακροατές που θα έρθουν στο Κύτταρο;

«Ένα χαμόγελο μετά από μια όμορφη βραδιά γεμάτη συναισθήματα και συγκινήσεις. Κάτι σαν το χαμόγελο της Αρλέτας.»

Info:

Σάββατο 19 Μαρτίου:

“Τσάι γιασεμιού”

Μια βραδιά με τραγούδια της Αρλέτας

https://youtu.be/WAsgVDwjMV8

https://youtu.be/4daLcoN9mdA

https://youtu.be/FEchPjqRKSI

 Κύτταρο Live – Ηπείρου 48 & Αχαρνών

www.kyttarolive.gr

210 8224134 – 697 764 1373

& info@kyttarolive.gr  

Fb Event:

https://www.facebook.com/events/359846189382125/?ref=newsfeed

 Είσοδος: 21.00                                                                                

Έναρξη: 22:00

Εισίτηριο: 15€

Προπώληση εισιτηρίων:

VIVA.GRViva Spots

Το εισιτήριο αφορά αποκλειστικά την είσοδο στον χώρο (μπαρ)

Για κράτηση θέσης καθήμενου σε τραπέζι επικοινωνήστε στο 210 8224134

Φιάλη ποτού: 60€ (ανά τέσσερα άτομα) / Φιάλη κρασί: 30€ (ανά δυο άτομα)

 Ο κάτοχος του εισιτηρίου, βάση της σχετικής νομοθεσίας, υποχρεούται να επιδείξει κατά την είσοδο: [α] ταυτότητα [β] πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του Covid-19 ή [γ] πιστοποιητικό νόσησης Covid-19 που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.