Σπιτικό γιαούρτι

Είναι πολύ εύκολη συνταγή, αλλά θέλει μεγάλη προσοχή στις θερμοκρασίες- γι’ αυτό θα χρειαστούμε απαραιτήτως θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.

ΥΛΙΚΑ (για ένα κιλό γιαούρτι)

1 λίτρο αγελαδινό γάλα πλήρες (η ίδια συνταγή ισχύει και για το πρόβειο γάλα, που όμως είναι πιο σπάνιο στην αγορά)

1 κοφτή κ.σ. γιαούρτι πλήρες, πρόβειο, χωρίς πέτσα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να φτάσει στους 90°C, ανακατεύοντάς το τακτικά για να μην κολλήσει.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να φθάσει στους 45°C. (Το γάλα θα κρυώσει γρηγορότερα αν τοποθετήσουμε στη μέση της κατσαρόλας ένα ποτήρι με κρύο νερό. Οπωσδήποτε το ποτήρι πρέπει να είναι χοντρό για να μη σπάσει.)

Μόλις φθάσει στους 45°C προσθέτουμε 1 κοφτή κ.σ. γιαούρτι πρόβειο (χωρίς την πέτσα του) και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.

Μοιράζουμε το μείγμα σε 5 πυρίμαχα μπολάκια των 200 γρ. το καθένα και τα βάζουμε στον φούρνο στους 50°C για 2 1/2 ώρες. Βγάζουμε τα μπολάκια από τον φούρνο και τα βάζουμε κατευθείαν στην κατάψυξη (θέλουμε να πάθει το γιαούρτι «σοκ») για 15΄. Τα μεταφέρουμε στο ψυγείο. Το γιαούρτι διατηρείται αναλλοίωτο για δέκα ή και περισσότερες μέρες.

ΜΥΣΤΙΚΟ

Καλύτερα να το ψήσετε και να το φυλάξετε σε μικρά πυρίμαχα μπολάκια. Αν το βάλετε σε μεγάλο σκεύος του κιλού, θα μαζέψει νερά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.