Ασκήσεις επί χάρτου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Ποιος νομίζετε ότι μπορεί να επικοινωνήσει ηλεκτρονικώς και αποτελεσματικώς με όλους τους Ελληνες; Και να τους δώσει μάλιστα γραπτές οδηγίες για το πώς θα προστατευθούν από την εξάπλωση του κορωνοϊού; Μόνον ένας.

Αυτός που έχει στη διάθεσή του τα… ΑΦΜ των Ελλήνων, δηλαδή ο Γιώργος Πιτσιλής, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σε αυτόν απευθύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου της Παρασκευής, για να απευθυνθεί με τη σειρά της η κυβέρνηση γραπτώς και ηλεκτρονικώς προς τους Ελληνες και τις Ελληνίδες.

Γιατί, πώς να το κάνουμε, όταν λαμβάνουμε μηνύματα από τα φορολογικά αρχεία είναι πάντοτε αξιοπρόσεκτα.

Πάμε όμως στο ζουμί της σύσκεψης που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο τις επιπτώσεις στην οικονομία από τον κορωνοϊό.

***

Σας πληροφορώ ότι η σύσκεψη αυτή θύμιζε έκτακτες συσκέψεις που γίνονταν άλλες εποχές στο Πεντάγωνο. Και τούτο γιατί εξετάστηκαν όλα τα πιθανά (και απίθανα) σενάρια. Σενάριο, φέρ’ ειπείν για το πόσο θα διαρκέσει η φάση αυτή του κορωνοϊού, πόση ένταση θα έχει (και σε ποιους μήνες), εάν θα συνεχιστεί με αυτή την ένταση έως το καλοκαίρι ή θα αυξηθεί στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, τι πράττουν για το ζήτημα αυτό οι ξένες (κυρίως οι ευρωπαϊκές) χώρες, εάν θα υπάρξει με αυτές κοινή δράση αντιμετώπισης των επιπτώσεων της οικονομίας και κυρίως τι εναλλακτικές κινήσεις μπορεί να κάνει η κυβέρνηση. Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση είναι ότι υπήρξαν υπολογισμοί για τα πάντα. Ακόμα και πόσο θα στοιχίσει στον κρατικό προϋπολογισμό όλη αυτή η ιστορία με τον κορωνοϊό, που κοντεύει να τινάξει τις οικονομίες του πλανήτη στο αέρα.

***

Το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση είναι οι ψυχροί αριθμοί που παρουσιάστηκαν στα σενάρια. Για παράδειγμα, ναι, θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις από την αναβολή (ή ακύρωση, πείτε την όπως θέλετε) των καρναβαλιστικών εκδηλώσεων στην Πάτρα. Αλλά, όπως ειπώθηκε, εάν στο τριήμερο υπάρξει πληρότητα στα ξενοδοχεία, εάν τα μαγαζιά είναι γεμάτα, τότε, όπως αναφέρθηκε, είναι πολύ πιθανόν οι οικονομικές επιπτώσεις από την αναβολή των εκδηλώσεων να περιοριστούν αισθητά. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Οχι, βεβαίως.

***

Καρναβαλικά φέσια

Μόνο «φέσια» αφήνει ο κορωνοϊός πίσω του. Κανείς δεν το ξέρει αυτό καλύτερα από τον Δήμο Πατρέων. Η δημοτική επιχείρηση του Δήμου, που παραδοσιακά αναλαμβάνει τη διοργάνωση του καρναβαλιού, είναι αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Βλέπετε, προχώρησε το προηγούμενο διάστημα σε όλες εκείνες τις δαπάνες που απαιτούνταν για την άρτια διοργάνωση του καρναβαλιού. Από το εξοδολόγιό της παραθέτω τα εξής: δαπάνη 25.000 ευρώ για ηχητική, φωτιστική και προβολική κάλυψη εκδηλώσεων, δαπάνη 11.000 ευρώ για τη ρίψη πυροτεχνημάτων και την καύση του καρνάβαλου, δαπάνη 4.166 ευρώ για τη βιντεοσκόπηση των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού, δαπάνη 3.175 ευρώ για την παρουσίαση θεατρικού δρώμενου με θέμα την ανακύκλωση, δαπάνη 2.480 ευρώ για τη ραφή και διακόσμηση επτά κοστουμιών και κατασκευής επτά καπέλων για την κριτική επιτροπή. Αυτά είναι κάποια από τα απλά έξοδα της διοργάνωσης. Τα ποσά που έχουν δαπανηθεί είναι μεγάλα και η κάλυψή τους επείγει για να μη βρεθεί σε δύσκολη οικονομική κατάσταση ο Δήμος. Βέβαια, καλό θα ήταν στην περίπτωση που οι δαπάνες αυτές καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, να ρίξει και το Ελεγκτικό Συνέδριο μια δεύτερη ματιά για την αναγκαιότητά τους και για το εάν υπήρχαν χρήματα που δεν κατέληξαν στις σωστές τσέπες…

***

Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με το… ευρώ

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη στην Τράπεζα της Ελλάδος για να συναντηθεί και να συζητήσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Στην Τράπεζα της Ελλάδος λένε ότι δεν μπορεί να κολλήσουν τον κορωνοϊό από το ευρώ. Ισως να μην το γνωρίζετε, αλλά, όπως με πληροφόρησαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, «το ευρωσύστημα διενεργεί σε τακτική βάση έρευνα για τις πιθανές επιπτώσεις της παραγωγής και διακίνησης τραπεζογραμματίων ευρώ στη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένων και των ιών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι ο νέος κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί μέσω τραπεζογραμματίων ευρώ». Το προσέξατε; Το λεγόμενο (από την ΕΚΤ) ευρωσύστημα λέει ότι τα ευρώ είναι ασφαλή, ότι δεν μεταδίδουν τον κορωνοϊό. Δεν λέει βεβαίως για άλλα χαρτονομίσματα, για παράδειγμα το κινεζικό γουάν, το κορεάτικο γουόν, τη βρετανική στερλίνα, το ρινγκίτ Μαλαισίας, το δολάριο κ.τ.λ. Για καλό και για κακό όμως στην Τράπεζα της Ελλάδος προμηθεύτηκαν και αντισηπτικά, τα οποία υπάρχουν πλέον σε όλα τα γραφεία και βεβαίως στο γραφείο του κ. Στουρνάρα. Σου λέει, μπορεί ο κορωνοϊός να μη μεταδίδεται στα ευρώ, αλλά μπορεί να μεταδοθεί από τα πλήκτρα των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δεν τα ψεκάζουμε καλύτερα για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο;

***

Ο Μητροπολίτης Μόρφου ξαναχτυπά

Ξαναχτύπησε ο Μητροπολίτης Μόρφου, αυτή τη φορά έκανε κήρυγμα-ανάλυση για τον… κορωνοϊό. Τον θεωρεί ως αποτέλεσμα «αμαρτίας και κακίας των μεγάλων δυνάμεων μεταξύ τους», αλλά και «δικής μας αμετανόητης αμαρτίας». Σε κήρυγμά του στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία την Κυριακή της Αποκριάς ο Μητροπολίτης Μόρφου ανέφερε ακόμη πως «σε λίγες μέρες ο ιός θα πάει σε όλον τον κόσμο» και οι επιστήμονες δεν θα μπορούν να βρουν αντίδοτο. Πρόσθεσε πως οι γιατροί και οι νοσοκόμοι θα είναι οι πιο επίφοβοι για να κολλήσουν, διερωτώμενος αν θα κάνουν το καθήκον τους «όπως ο Αγιος Πολύκαρπος και ο Αγιος Ιγνάτιος», ή αν θα φοβηθούν.

***

Εύα, ετών 94, και Τράπεζα της Ελλάδος

Μόλις έφυγε ο Χρήστος Σταϊκούρας από την Τράπεζα της Ελλάδος, μια συμπαθέστατη γριούλα εμφανίστηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στην είσοδο. Δεν ήθελε να συναντηθεί με τον διοικητή, ήθελε απλώς να δει το κτίριο. Δήλωσε 94 ετών και το όνομά της Εύα Καραγιάννη-Ζουμπουλίδου. Μόλις έγινε γνωστό το όνομά της, άνοιξαν οι πύλες της Τραπέζης της Ελλάδος και το γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα. Ηταν η κόρη του αρχιτέκτονα Ζουμπουλίδη, ο οποίος σχεδίασε το κεντρικό κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1938. Ο Ζουμπουλίδης είχε σχεδιάσει και τα περισσότερα κτίρια της Εθνικής Τραπέζης. Η 94χρονη Εύα, αρχιτέκτονας και αυτή (έχει γραφείο στον Καναδά), ζήτησε να δει την τράπεζα που σχεδίασε ο πατέρας της. Και στελέχη τής ΤτΕ την ξενάγησαν σε όλη την τράπεζα.

***

Ελευσίνα: Λεφτά και εκκρεμότητες…

H διάθεση του ποσού των 20 εκατ. ευρώ, που έχει εκταμιευθεί ως έκτακτη επιχορήγηση στον Δήμο Ελευσίνας από το υπουργείο Εσωτερικών, συζητήθηκε στη νέα σύσκεψη (της Πέμπτης) της Διυπουργικής Επιτροπής, την… πέμπτη κατά σειρά, για την «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Το αξιοσημείωτο αλλά διόλου παράδοξο είναι ότι από τους εκπροσώπους της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας γνωστοποιήθηκε ότι στον τελευταίο απολογισμό του ΔΣ πιστοποιήθηκε ότι η προηγούμενη καλλιτεχνική διεύθυνση είχε υλοποιήσει μόλις το… 17% των συμβατικών της υποχρεώσεων (είχαν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2019). Αν όλα πάνε καλά, που το ευχόμαστε, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το 2020 θα είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα, πράγμα για το οποίο ας μας επιτραπεί να αμφιβάλλουμε εφόσον τα πράγματα κινούνται όπως κινούνται, με τη μία σύσκεψη να ακολουθεί την άλλη χωρίς τελικό αποτέλεσμα.

***

Ο Κουτσούμπας πάει Κύπρο

Μια φορά θεατρόφιλος, πάντα θεατρόφιλος. Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Δ. Κουτσούμπας και δεν θα χάσει την ευκαιρία να επισκεφθεί και θεατρική παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί η Δέσποινα Μπεμπεδέλη. Θα δώσει και συνέντευξη στο τηλεοπτικό ΡΙΚ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, κυπριακά πολιτικά κόμματα, την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ), τον πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, κ.ά. Θα επισκεφθεί επίσης ιστορικούς χώρους. Την Κυριακή 8 Μαρτίου, το μεσημέρι, θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό σε συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης Κύπρου του ΚΚΕ.

***

Πάνε δυο-δυο και στο Μαξίμου

Μπορεί τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα να έβγαζαν τα μαχαίρια από τα θηκάρια για να χτυπηθούν μεταξύ τους ή με όποιον πίστευαν ότι ξεματώνοντάς τον θα έλυναν και το μεταναστευτικό πρόβλημα της Χίου, όμως την Πέμπτη το βράδυ, μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη στο Μαξίμου, λίγο έλειψε να φιληθούν… σταυρωτά. Ο λόγος για τον χιώτη υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη  Μηταράκη και τον δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρνατζη. Αμφότεροι μπροστά στις κάμερες έκαναν πάνω-κάτω την ίδια δήλωση για τα  κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, την αναχαίτιση των ροών και την επίσπευση εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Αμφότεροι δεν δέχτηκαν ερωτήσεις και αμφότεροι αποχαιρετίστηκαν χαμογελαστοί με τον υπουργό να λέει στον δήμαρχο: «Σταμάτη μου, όλα πήγαν καλά, αλλά να αποφύγομε τους ασπασμούς λόγω κορωνοϊού». Και ο δήμαρχος: «Δίκιο έχεις, Νότη μου, οι μέρες είναι πονηρές».  Πάντα οι Χιώτες στο τέλος πάνε δυο-δυο.

***

Οταν ο Πατούλης συνάντησε τη Δέσποινα

Κάτι η συγκίνηση, κάτι η διάθεση για υπερπροβολή των συναισθημάτων τους και φυσικά η κάποια αδιαφορία της φυλής που σπανίως αντιστοιχεί το φαίνεσθαι με το πράττειν, παραλίγο να προκαλέσουν αναστάτωση στη Δέσποινα Στυλιανοπούλου. Η συμπαθέστατη ηθοποιός και διαχρονική φίλη του Κώστα Βουτσά παρέστη συντετριμμένη στην κηδεία. Βλέποντας ότι δυσκολεύεται να περπατήσει, άπαντες οι νεαρότεροι συνάδελφοί της έσπευσαν μπροστά στις κάμερες να τη βοηθήσουν και να κλάψουν μαζί της.  Οταν όμως έσβησαν τα φώτα της ράμπας και ακούστηκε το «δεύτε τελευταίον ασπασμόν», η Δέσποινα έμεινε μόνη της να περιμένει το ταξί της στη Μητροπόλεως. Τότε εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τη ρώτησε το αυτονόητο, αν έχει μέσο να γυρίσει σπίτι της. Και αποχώρησε μόνον όταν βεβαιώθηκε – επειδή ήξερε πόσο περήφανη είναι – ότι του έλεγε αλήθεια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.