Ακριβό μου… εμβόλιο για τον σπάνιο και επικίνδυνο μηνιγγιτιδόκοκκο Β

Η δύσκολη νοσηλεία και ο ακρωτηριασμός - με τα έως το απόγευμα της Τρίτης δεδομένα - ενός ή δύο δακτύλων του αριστερού κάτω άκρου ενός πεντάχρονου κοριτσιού που προσβλήθηκε από μηνιγγιτιδόκοκκο Β επαναφέρουν με τον πιο τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα το θέμα του εμβολιασμού έναντι της νόσου.

Η δύσκολη νοσηλεία και ο ακρωτηριασμός –με τα έως το απόγευμα της Τρίτης δεδομένα –ενός ή δύο δακτύλων του αριστερού κάτω άκρου ενός πεντάχρονου κοριτσιού που προσβλήθηκε από μηνιγγιτιδόκοκκο Β επαναφέρουν με τον πιο τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα το θέμα του εμβολιασμού έναντι της νόσου.
Παρότι το εμβόλιο που προστατεύει τα παιδιά από τη σπάνια, πλην όμως εξαιρετικά επικίνδυνη, νόσο με τις πολλές επιπλοκές κυκλοφορεί στην Ελλάδα από την άνοιξη του 2014, εν τούτοις το κόστος του εξακολουθεί να μην καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, μετακυλίοντας τη δαπάνη στους γονείς.


Συνεδρίαση μετά την τραγωδία

Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φρόντισε να ενημερώσει εκ νέου τους δημοσιογράφους ότι το εμβόλιο δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών εξηγώντας και τους λόγους.
Και αυτό το έπραξε λίγη ώρα μετά την είδηση για τον ακρωτηριασμό μέλους ενός πεντάχρονου παιδιού που νοσηλεύθηκε επί μία εβδομάδα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού με τη διάγνωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής σηψαιμίας.
Οπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το νοσοκομείο και διακινήθηκε από το υπουργείο Υγείας, το νήπιο εμφάνισε μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της νόσου που αφορούσε την ισχαιμική νέκρωση του αριστερού κάτω άκρου. «Η επιπλοκή αυτή συνήθως δεν προλαμβάνεται» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Μπροστά σε αυτή την τραγωδία και με δεδομένο ότι το εμβόλιο έχει πλέον χορηγηθεί σε περίπου πέντε εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο συνεδριάζει στις 23 Νοεμβρίου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να συζητήσει το θέμα της ένταξης του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Η επιτροπή θα κάνει τη νέα πια εισήγησή της στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία θα κληθεί να λάβει αποφάσεις.
Αν τελικά εγκριθεί η ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα, εκτιμάται ότι από τις αρχές του έτους θα μπορούν όλα τα παιδιά να θωρακίζονται έναντι της νόσου χωρίς να αναγκάζονται οι γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Να σημειωθεί ότι η μία δόση του εμβολίου κοστίζει περίπου 105 ευρώ. Ο αριθμός των δόσεων που πρέπει να κάνει κάθε παιδί εξαρτάται από την ηλικία του.
Λοίμωξη χωρίς προειδοποίηση

Σύμφωνα με στοιχεία, τα τελευταία χρόνια το 85% των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας οφείλεται στην οροομάδα Β. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, συχνότερα γνωστή ως βακτηριακή μηνιγγίτιδα, είναι μια απειλητική για τη ζωή του ανθρώπου λοίμωξη που προσβάλλει υγιή άτομα χωρίς προειδοποιητικά σημάδια. Εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να προκαλεί τον θάνατο ακόμα και εντός 24 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένα στα δέκα άτομα που προσβάλλεται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει (5%-10%) παρά τη θεραπεία και ένα στα πέντε (20%) που επιβιώνει έχει σοβαρές αναπηρίες (εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής, ακρωτηριασμό άκρων, μαθησιακές δυσκολίες κ.ά.).
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος προκαλεί βακτηριακή μηνιγγίτιδα και σηψαιμία, με τα βρέφη και τους εφήβους να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης. Τα συμπτώματα της νόσου μοιάζουν αρκετά με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα συχνά να είναι δύσκολο για τον γιατρό να κάνει την ορθή διάγνωση, ειδικά στα πρώιμα στάδιά της.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.