Για τήρηση της εκεχειρίας δεσμεύονται οι αντίπαλες πλευρές στην Υεμένη, με την συμφωνία να έχει τεθεί σε ισχύ από τα ξημερώματα της Δευτέρας. Και η συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία και οι αντάρτες Χούτι προειδοποιούν ωστόσο ότι «θα απαντήσουν» εάν υπάρξουν επιθέσεις.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης διάνοιξη διαδρόμων για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η εκεχειρία θεωρείται το πρώτο βασικό βήμα πριν την διοργάνωση ειρηνευτικών συνομιλιών εντός του μήνα στο Κουβέιτ.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως τις ώρες πριν τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για παύση πυρός, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άτομα σε συγκρούσεις.
Η σύρραξη, που μετρά σχεδόν έναν χρόνο, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.200 ανθρώπους, επιδεινώνοντας επίσης ραγδαία τις συνθήκες διαβίωσης σε μία από τις φτωχότερες χώρες της περιοχής.
