«Πού είναι τα Γιάννενα; Τι είναι στα Γιάννενα;» ρωτούσε μητέρα από τη Συρία μια εθελόντρια λίγο προτού επιβιβαστεί με τα παιδιά της σε τουριστικό λεωφορείο. Η εθελόντρια, η οποία αρχικά έλεγε στους πρόσφυγες ότι θα μεταβούν στη Λάρισα και μετά στα Γιάννενα, ρωτούσε αξιωματικό του Λιμενικού, ο οποίος ούτε και αυτός γνώριζε να της πει. Ο οδηγός του λεωφορείου, από την πλευρά του, εξηγούσε απλά: «Εμένα μου είπαν να τους πάω σε ένα παλιό στρατόπεδο στα Γιάννενα». Κάπως έτσι συνεχίστηκε την Πέμπτη το απόγευμα η διαδικασία μεταφοράς προσφύγων –στην πλειονότητά τους οικογένειες από τη Συρία –προς την Ηπειρο.
Λίγη ώρα νωρίτερα είχαν αναχωρήσει τέσσερα λεωφορεία με οικογένειες Σύρων για τη Μυρσίνη Κυλλήνης, με αρκετούς να ψάχνουν τελευταία στιγμή να δουν σε ποιο λεωφορείο θα επιβιβαστούν ή να ρωτούν με αγωνία αν θα πάνε και αυτοί εκεί για να μη χωρίσουν από τους οικείους τους που είχαν μπει σε άλλο λεωφορείο. Ξαφνικά εθελοντής αντιλήφθηκε ότι μια μητέρα με επτά παιδιά που έμενε σε σκηνή και με την οποία είχε έρθει σε επαφή πιο πριν είχε μείνει εκτός αν και είχε δηλωθεί στη λίστα. Ακολουθεί νέος γύρος διαβουλεύσεων, με στελέχη του Λιμενικού να διαβεβαιώνουν πως έχουν ζητηθεί και άλλα λεωφορεία, για άλλα σημεία, και να ζητούν από εθελοντές αλλά και από παριστάμενους δημοσιογράφους να μεταφερθεί στους πρόσφυγες να μην ανησυχούν.
Οσοι ήταν στο λιμάνι αντιλήφθηκαν για πολλοστή φορά την έλλειψη οργάνωσης.
Η σχετική ανακοίνωση για την έλευση λεωφορείων έγινε με ντουντούκες από εθελοντές πρόσφυγες που μιλούσαν ελληνικά ή αγγλικά και αραβικά. Στη συνέχεια, ενώ πήγαιναν οι οικογένειες, έξω από τα λεωφορεία ξένοι εθελοντές έλεγαν στους λιμενικούς «έχω εδώ τη σχετική λίστα με αυτούς που πρόκειται να μπουν», προκαλώντας ερωτήματα για το ποιος τη συνέτασσε και γιατί βρισκόταν στα χέρια ξένων ή και ελλήνων εθελοντών και όχι στελεχών κρατικών υπηρεσιών, υπό την ευθύνη των οποίων είναι η διαδικασία της μεταφοράς.
Απόδοση ευθυνών
Την ίδια ώρα ένα κρουαζιερόπλοιο απέπλεε και πολλοί επιβάτες έβγαζαν από το κατάστρωμα φωτογραφίες με τις σκηνές. Ηταν η τελευταία εντύπωση που θα είχαν από τον Πειραιά…
Εύλογα αναρωτιούνταν πολλοί ποιος ήταν υπεύθυνος για αυτή την εικόνα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Για την κατάσταση που διαμορφώθηκε σταδιακά από τις αρχές Φεβρουαρίου με έναν άτυπο καταυλισμό περίπου 6.000 προσφύγων.
Οταν ξέσπασαν τα σοβαρά επεισόδια το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ Σύρων και Αφγανών, αρκετοί αναρωτήθηκαν ποιοι είχαν την ιδέα να μην τους διαχωρίσουν, καθώς ελλοχεύουν εθνοτικές και άλλες διαφορές. Το αποτέλεσμα το γνωρίζουν όσοι βρίσκονται στο λιμάνι. Σύροι πρόσφυγες ζητούν εναγωνίως από την ώρα των επεισοδίων να μετακινηθούν αλλού.
«Δεν μπορούμε να καλύπτουμε την αδυναμία συντονισμού στο λιμάνι του Πειραιά. Θα πάψουμε να βρισκόμαστε όχι λόγω των επεισοδίων στο λιμάνι, για τα οποία έχουμε προειδοποιήσει, ούτε για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής –πλέον έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας και φυματίωσης -, αλλά διότι, ενώ προσπαθούμε να βοηθήσουμε ως δημοτική αρχή συντονίζοντας περισσότερα από 200.000 γεύματα τον τελευταίο μήνα, δεν υπάρχει κεντρικός συντονισμός» σημείωσε από την πλευρά του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά Πέτρος Κόκκαλης.
Ο ρόλος των αλληλέγγυων
Η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Στήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, η οποία ήταν σταθερά στο λιμάνι από τις αρχές Φεβρουαρίου, είχε επισημάνει τον σαφή διαχωρισμό ρόλων σε ανακοίνωσή της: «Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι αρμοδιότητα των αλληλέγγυων να προσπαθούν να πείσουν ή όχι τους ανθρώπους να μεταφερθούν στα διάφορα καμπ ανά την επικράτεια».
Αλλο ένα δείγμα έλλειψης συντονισμού και αρμοδιοτήτων προέκυψε την Τετάρτη και αφορούσε τη διανομή των ενημερωτικών φυλλαδίων προς τους πρόσφυγες. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε εκδώσει τα έντυπα, ωστόσο στελέχη του σημείωναν πως είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ναυτιλίας να τα μοιράσει.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
